tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

A testbarátság 4 ajándéka

Barátkozz a testeddel egészségért, boldogságért, kapcsolatért és fenntarthatóságért!

2020. április 02. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

A testtel való barátkozás annyit tesz, hogy adsz időt és helyet a testednek az életedben, elismered az éned részeként. Elfogadó és kíváncsi vagy a jelzéseire, érzeteire, igényeire, és nyitott vagy rá, hogy gondoskodj magadról a testeden át is. A testtel való pozitív kapcsolat tanulható, a testtel kapcsolatos ellenérzések és negatív bánásmód megváltoztatható - önsegítéssel vagy külső szakmai segítséggel

"Hogyan és miért érdemes fejleszteni a testtel való viszonyunkat?" - ez a kérdés magánemberként is, és szakemberként is izgat. A több, mint tíz éven át gyűjtött tudásomat és tapasztalataimat kaphatod meg ezen blog olvasójaként. A blog 2. születésnapja kapcsán pedig összefoglaltam neked ebben a cikkben a legfontosabb korábbi írásaimat. A linkek a témábavágó korábbi posztjaimhoz vezetnek, ahhol részletesebb magyarázatot és példákat is találsz. Olvass tovább tehát, és derítsd ki, hogyan részesít téged a testbarátság a négy fő ajándékábanEgészség, Boldogság, Kapcsolatkezelés, Fenntarthatóság!

42160639_2413252002020030_8961244526307966976_n.jpg

Önszabályozás: hangold magad testi-lelki jóllétre!

Egészség

Ha otthonosabban mozogsz a test világában, akkor könnyebben állítod helyre az egészségedet, hiszen:

  1. Idejekorán felfedezed a kialakulóban lévő testi betegségeket, így még a kiteljesedésük előtt hozzákezdhetsz a gyógyításhoz
  2. Csökken a fájdalom vagy kellemetlen testi érzetek felé érzett félelmed és feszültséged, ami viszont enyhítheti ezen panaszok intenzitását
  3. Jobban kiismered, egy adott panaszra melyik gyógymód számodra a leghatékonyabb, és hogy a különböző gyógymódok hogyan kombinálhatóak (pl. a kórházi orvoslás és a természetgyógyászat) az esetedben. A gyógyulásodat jobban a saját kezedbe veheted.
  4. Az egyes gyógymódok alkalmazásakor (pl. gyógyszerszedéskor) tudatosítani tudod a gyógyulás, hit vagy bizalom testi érzeteit, és ezen keresztül erősítheted a placebó-hatást egyes panaszok csökkentésére, és mérsékelhetsz egyes mellékhatásokat a nocebó-hatás gyengítése révén.
  5. A betegség testi jeleire fókuszolva felismerheted, van-e lelki gyökere (is) a panaszodnak, van-e lelki következménye, így hatékonyabban tudod kezelni a betegség lelki dimenzióját.

A testbarátság nemcsak a gyógyulásban, hanem az egészség megőrzésében is támogat: 

  1. Észreveszed a stressz testi jeleit, így kezelni tudod azt (pl. mozgásba vagy hangba önteni őket), mielőtt felgyűlnek és megbetegítenek
  2. Jobban ismered, mik azok a tevékenységek, amik igazán feltöltőek a számodra, testi szinten is, így tudod azzal tölteni a szabadidőd, ami valóban megerősíti az egészséged
  3. Motiváltabb leszel arra, hogy vigyázz a tested épségére, és hogy gyarapítsd a tudásod arról, hogyan tudod megőrizni az egészségedet az életmódon át (pl. testtartás, és testhasználat, vagy sport, és táplálkozás terén).

{Ha pedig gyógyítóként dolgozol, a testbarátság segíthet a gyógyítói intuíció csiszolásában, új infók megtanulásában és rendezésében, az empatikus kommunikációban, és abban is, hogy a gyógyítottjaid szenvedését kevésbé vedd magadra.}

Boldogság

img_3822_tom.jpgA gyógyulás és az egészségmegőrzés támogatásán kívül a testbarátság lehet egyszerűen egy örömforrás is. Megmutatja, hogy a testben nemcsak szenvedés, hanem élvezet is lakik. Megtanít arra, hogyan élvezd ki a testmozgással járó jó közérzetet, hogyan add át magad a zene keltette kellemes borzongásnak, hogyan merülj el egy-egy finom falat élményében, hogyan érezd meg és éld át a jelentőségét a testben zajló életfolyamatoknak (vagy akár hogyan adj hálát a testrészek meglétének, vagy a puszta ténynek, hogy élsz). 

A testi érzetek tudatosítása segít mélyebben megélni az apró örömöket, a pillanat varázsát, és megtölteni az ünnepeket (még több) mélységgel (pl. a Karácsonyt, Szilvesztert, Halottak napját, Mikulást).

A testbarátság révén könnyebben meghallod és kezeled azokat a gondolataidat, amik önkritikusak, teljesítményhajszolók, perfekcionisták, maximalisták, könnyebben tartasz tőlük távolságot, és engedsz magadnak meg néha egy kis kikapcsolódást. A figyelmeddel a testbe költözve könnyebb megértened, mi éppen az oka a gondolatok belső monológjának, milyen módon tudnád kikapcsolni, és hogyan tudod a teljes lényedet megpihentetni. A testen keresztül beléphetsz a jelenbe, a jövő vagy a múlt helyett, a test, mint egy horgony, segít megélni az adott pillanatot, és lelassítani az idő rohanását. A testbarátság nemcsak a belülről stresszelő gondolatok, hanem a kívülről stresszelő, szinte árvíz-szerű hírfolyam kezelésében is hasznos.

A testbarátság ahhoz is erőt ad, hogy elfogadjuk magunkat akkor is, amikor nem vagyunk boldogok, vagy akár kifejezetten pocsékul (pl. betegek, fáradtak, vagy depressziósak) érezzük magunkat.

Önmeghaladás: kapcsolódás és fenntarthatóság

Kommunikáció

20190227_154309.jpgA testi érzeteid az érzelmekkel karöltve hírnöki szerepet látnak el: arról tájékoztatnak téged, hogy éppen melyik alapszükségleted érintődik meg. A pozitív érzetek és érzelmek a szükségletek kielégültségéről adnak hírt, a negatívak a kielégületlenségükről.

Minél inkább el tudod fogadni a testi érzeteid, beszéled a tested nyelvét, és érted, mit mond neked, annál pontosabban fogod tudni, mire van éppen szükséged és mire nincs, és annál szabadabban tudod képviselni magadat mások felé. Ennek hatására:

  1. Őszintébben mersz kérni másoktól.
  2. Fel tudod ismerni, ha leszívja az erőidet a kommunikálás valakivel, és jelezni tudod, ha szeretnél kivonulni a beszélgetésből.
  3. Kiélesítheted az empatikus képességedet, aminek segítségével megérezheted, hogyan tükröződik benned a másik ember érzése, és így könnyebben tudsz figyelmet és megértést adni neki
  4. Mélyebben megélheted az adás, kölcsönösség, együttműködés, összetartozás zsigeri örömét.

Fenntarthatóság

A testeddel való bánásmódban, a másokkal való kommunikálásban és az ökoszisztémával való kölcsönhatásodban mind-mind egy közös készséged játszik kulcsszerepet: a kapcsolódás, a figyelés és a rendszerben látás képessége. A kultúra, amiben felnőttél, arra nevel és kényszerít, hogy nyomd el a testedet a megfelelés érdekében, és mintát ad arra is, hogyan élj vissza a hatalommal mások felett (vagy hagyd egy feljebbvalónak, hogy kihasználjon), és hogyan vegyél részt a természeti erőforrások teljes felélésében. A testtel való barátság felülírhatja ezt a fenntarthatatlan hozzáállást, és mintát ad ahhoz, hogyan bánj jól nemcsak magaddal, de másokkal és a többi élőlénnyel is.

A fenntartható-ökotudatos életmód nem mindig könnyű, néha fáradtságos, sőt kilátástalan is lehet. A testbarátság révén az ökológiai lábnyomodat, mint a saját testrészedet tudod érzékelni, és a fenntarthatósági gesztusaid felett érzet pozitív érzetek testi megélésével jutalmazhatod és motiválhatod magad.

Testbarátság biztonságosan és tudományos alapokon

A testtel való barátkozás élethosszig tartó munka, ami, mint minden változás, energiát kíván. Ha célul tűzöd ki, érdemes fontolva, elfogadóan és kíváncsian haladnod benne. Készen arra, hogy nemcsak fejlődni fogsz ebben, hanem néha megrekedsz, vagy visszaesel, és hogy fontos lesz szembenézned és apránként megértened azokat a működéseidet, amik távolságot teremtenek közted és a tested közt.

Ha külső segítséggel barátkozol a testtel, akkor figyelj a saját élményedre, a magad ritmusát kövesd. A testbarátságot fokozó technikáknak is lehetnek kockázatai, ezért lehet fontos, hogy megbízható szakembert fogadj kísérődül.

20181204_094301.jpgA testet nemcsak az érzelmek és a képzelet, hanem a racionális ész felől is meg lehet közelíteni: lehet, hogy te is azok közé tartozol, aki kifejezetten igényli a tudományos magyarázatokat. A testbarátságot direktbe még nem vizsgálták tudományosan, de számos rokon fogalomról van egyre bővelkedőbb kutatási eredmény. A leghíresebb és legtöbbször vizsgált rokon módszer a mindfulness meditáció, aminek fő hatását az önszabályozásban találták meg. Vagyis abban a képességben, hogy testi-érzelmi-gondolati síkon is érzékeld a benned zajló folyamatokat, megértsd, mi miért történik, és menedzseld magad. 

A kutatások szerint a mindfulness-nek van gyógyító potenciálja: segít a fájdalomcsillapításban, a szív-érrendszeri betegségek gyógyításában, az immunrendszer erősítésében, az öregedéssel együtt járó mentális hanyatlás lassításában is. Ezek az eredmények biztató kezdetet jelentenek a testbarátság kutatásában, amit további vizsgálódást igényelnek, amik megmutatják, milyen betegségeknél és hogyan lehet biztonságosan alkalmazni.

 A testbarátság egy összetett hozzáállás a saját tested felé, aminek a révén egészségesebb, boldogabb ember lehetsz, aki könnyebben kommunikál és él fenntartható módon. Fogalmaink és kezdeti tudományos bizonyítékaink vannak rá, hogy érdemes fejleszteni, de sok megértetlen terület is maradt még, amit most csak a saját tapasztalatoddal tudsz kitölteni.

Ha szeretnél megbízható kísérővel barátkozni a testeddel, vedd fel velem a kapcsolatot, várlak szeretettel.

dr. Tihanyi Benedek
Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr1715583312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása