tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Jóga: sport vagy pszichoterápia?

2018. március 27. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

 

SPORT-e a jóga?

Jógaoktatói pályám elején én is osztottam hőbörgő kollégáim érzéseit, amikor egy fitnessz termi tornaórát jógaként reklámoztak, pedig hiányzott belőle bármiféle lelki, spirituális gyakorlás. Egy ideje, nincs kedvem hőbörögni és ezen feszülni. Elfogadtam, hogy a jóga szót iszonyatosan sok fajta foglalkozásra használják, és iszonyatosan sokféle céllal gyakorolják. Az egyik ilyen cél lehet a sport.

Szeretnél lefogyni? Izmosodni? Ügyesedni akarsz egyensúlyozásban, koordinációban? A jóga egy szuper választás ezekre a célokra is. Képzeld el, hogy egy tornaórán vagy, 30 felülést kell csinálni. Izzadsz, már égnek az izmaid, kezdesz nem kapni levegőt. de azért valahogy végigszenveded magad, a szent cél érdekében. Képzeld el, hogy ugyanazt a 30 felülést a jógaórámon csinálod. Miben lesz más? Ugyanúgy égni fognak az izmaid, ebben nincs különbség.

Viszont. A jógaórán mutatok és gyakoroltatok egy különleges testtudatosságot, egy kíváncsi és barátságos figyelmet a tested felé, ahol a kellemetlenebb érzetekkel is megtanulsz türelmes lenni. Ahelyett, hogy felnagyítanád a fáradás érzeteit, befeszülnél tőle, megfigyeled és feloldod őket, áthaladsz rajtuk. Olyan belső fantáziaképeket, mondatokat, érzelmeket gyűjtesz, amikkel a gyakorlat közben hangolhatod és erősítheted magad. Tehát, a 30 felüléshez visszatérve, valaki elképzeli előtte, hogy mennyire mérges volt a főnökére délután, valaki egy hatalmas vulkánt lát maga előtt, valaki azt mondja magának „végig tudod csinálni”. Ettől persze izgibb is lesz a mozgás, nagyobb lelkesedéssel és motivációval tudsz sportolni.

Másrészről, a jógaórán légzést és lazítást is elsajátítasz, amikkel a légszomjat és az izzadást is kontrollálni tudod.

Harmadrészt, a jógaórámon minden egyes gyakorlat után időt szánsz arra, hogy tudatosítsd a hatását. Elismétled magadban, hogy melyik izmokat erősítetted ezzel, és testi szinten megérzed az átmozgatottság érzeteit. Ezzel önszuggesztiós, placebó-válaszokat is elindítasz, és ráerősítesz a testmozgás fizikai hatására: erősödés, ügyesedés.

A sporthatásban persze fontos, hogy olyan órát látogass, ahol a képességeidnek megfelelő kihívással találkozol: ha uncsi volt egy jógaóra, vagy épp ha az egyszerűbb gyakorlatok is már túl sokak voltak, attól még a jóga és más jógaóra lehet neked való.

 

TERÁPIA-e a jóga?

Önmagában egy jógaóra, akár egyéni, akár csoportos nem terápia. Hiányzik belőle többek közt az oktató és a jógázó kölcsönös megállapodása, hogy itt most gyógyítás fog történni. Ha a gyógytornászod egyébként jógaoktató, lehet, hogy miközben segít neked, jógagyakorlatokat is integrál a munkátokba. Ha a terapeutád egyébként jógaoktató, megint csak, lehet, hogy tanít neked jógapózokat, légzést, meditációt vagy relaxációt, hogy figyelhesd, milyen élmények kapcsolódnak ezekhez a gyakorlatokhoz, vagy, hogy erősödjön az önszabályozó képességed.

 

De, a jógának lehetnek terápiás hatásai, lelki szinten is. A terápia, pszichoterápia szóhoz a betegség, és a betegségből való kigyógyulás jelentése kapcsolódik, ezért jobban szeretem használni az önismereti hatás, vagy személyiségfejlesztő hatás szavakat. Amikor gyakorolsz a jógaszivacsodon, az olyan, mint egy mozivászon, amire rávetül az egész életed. Mindennek lehet egy üzenete, egy gyakorlat könnyen megy, és ami nehezen, minden átsuhanó gondolatnak, érzelemnek.

Pl.

kobraállásban alig tudod kidülleszteni a mellkasod és ez felidézi, hogy mindig zavarba jössz, ha idegenek előtt kell beszélned, vagy ha dicsérnek.

ülésből vagy állásból gyűlölsz előrehajolni, kényelmetlen az egész, és egyik órán ez összekapcsolódik azzal, hogy sok helyzetben merevnek érzed magad, hiába szeretnél feloldódni.

faállásban mindig felborulsz, és rájössz, ez az ingatag érzés ismerős a hétköznapjaidból, mintha mindig mozogna a talaj a lábad alatt?

 

A jógapózok nemcsak az arcodba tolják a problémáidat, hanem egy konkrét megoldást, egy testi parancssort is kínálnak rá, megmutatják a saját erőforrásaidat, és gyakorlóterepet adnak, hogy fejleszd magad. Kapcsold be a derékizmokat, figyeld, hogyan tudod mélyről emelni a mellkasod. Tudatosítsd a combizmok feszülését, és segíts nekik lazulni. Koncentrálj a tekinteteddel, és a talppárna teljes terjedelmét használd a támasztásra. Ezek se csak testi, hanem lelki szinten is jelenthetnek valamit.

 

Megint nagyon sokféle jógaórát találhatsz, van, ahol ezekről a lelki üzenetekről semmit se hallasz, van, ahol majdnem egész órán mozdulatlanul ülnek és ezeken meditálnak.

A jóga eredetileg se nem sport, se nem terápia volt, de a mai modern jógákban megtalálhatod azt az órát, ami annyi sportot és annyi személyiségfejlődést kínál, amennyire szükséged van.

 

 

 

Ha szeretnél egyéni vagy csoportos jógaórán pont annyi fizikai kihívást kapni, ami neked való, és szeretnél önismereti lehetőségeket is, akkor látogass el egy élményjóga órámra: https://www.facebook.com/Élményjóga-755404221321916/

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr6313783416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása