tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Útmutató a zenei katarzis eléréséhez

8 lépés a mély zenei élményekért

2020. április 02. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Volt már olyan, hogy zenét hallgattál, és egyszer csak elérkezett egy különleges pillanat, amikor a hangok olyan mélyen megérintettek, hogy a hideg futkosott a hátadon, megborzongtál, lúdbőrözni kezdtél, bizsergett a fejbőröd, esetleg szaporán kezdett verni a szíved, elszorult a torkod vagy könnyes lett a szemed? Hogy felbukkant egy intenzív érzelem vagy egy fontos felismerés, szárnyra kapott a fantáziád, vagy emlékek tolultak fel? 

8 éve alapítottam a Hangfürdő kórust, azóta kutatom aktívan, hogyan lehet elmélyíteni a zenehallgatást. Arra jöttem rá: te magad minél inkább odafordulsz a saját világod -tested, érzelmeid, képzeleted- felé, annál könnyebben pendíti meg a test és lélek húrjait az, amit hallgatsz. 

Szeretnéd felerősíteni te is a zenével járó élményeket? Ebben a cikkben leírtam neked nyolc lépést, amivel bármikor meghangfürdetheted magad a zenékben! 

 

Tudatos rákészülés 

  1. Tisztázd magadban, hogy mire is volna szükséged, mi az a változás, amit szeretnél átélni a hallgatáson és az élményeken keresztül (pl. megnyugvás, felélénkülés, összpontosítás, elalvás). A ráhangolódásban segíthet a 8 perces hangfürdőindító gyakorlatom is

  2. Válassz ki magadnak egy hangforrást, amiben szeretnél elmélyülni (lehet élőzene, vagy számok a telódról, de lehet az erdő vagy épp az utca zaja is, vagy az alapzúgás, amit mindig hallhatsz a háttérben). Választhatsz a youtube csatornám meditatív listái közül is (1, 2, 3, 4, 5). 
  3. Teremts magadnak teret és időt, hogy biztonságban és kényelemben elmerülhess a kiválasztott hangokban. Gondoskodj róla, hogy a zenehallgatás alatt senki se zavarjon, pl. blokkold a telefonodon az értesítéseket. 
    Ha pihentető fekvésben szeretnél hangfürdőzni, készíts elő egy kényelmes fekhelyet, és helyezkedj el rajta.
    Ha felfrissítő mozgással szeretnéd lekövetni a zenéket, készítsd elő a terepet, hogy biztonságosan tudj ringani, nyújtózkodni, táncolni a térben.
  4. Néhány lélegzetvétellel, a talaj tudatosításával, és a szemed behunyásával segíthetsz megérkezni a testi figyelemhez. Akár a figyelmeddel végigpásztázhatsz magadon, mindegyik testrészednél éppen csak megérezve, hogyan van most, felvéve velük a kapcsolatot.

     Indulhat a zene és a hallgatás!

  5. Képzeletben megengedheted, hogy a hangok ne csak a füleden keresztül érjenek el hozzád, hanem az egész testedben rezonálhatnak valahogy. A figyelmeden keresztül a hangokat vezetheted ahhoz a testrészhez, amit szeretnél "megfürdetni". 
  6. Megengedheted a hangoknak azt is, hogy megszólítsák a képzeletedet, akár szándékosan felidézhetsz képeket, emlékeket, hangokat, érzeteket, mozdulatokat, illatokat, ízeket, amikre szükséged van. Akár saját magadnak is kiadhatsz hangokat, ha jól esik.

    Legömbölyítés 

  7. A hangok lejártával / időd elteltével adhatsz magadnak néhány percet a visszaérkezésre, az élmények elcsomagolására, és a továbbindulásra
  8. Szedd össze fejben, mi is történt veled most, és ha van kedved, írd le, rajzold le, vagy oszd meg itt. A kommentek közt közkinccsé teheted továbbá a saját zenéidet vagy a támpontjaidat, ami neked segített a zenei csúcsélmények átélésében. 

 

Persze, a zenei csúcsélmények maguktól is megtörténnek, sőt, az akarásuk és hajszolásuk pont hogy gátolja őket. De, ahogy általában, úgy a zenei élményekre is igaz:

ha barátságosan figyelsz a testedre, és a testeden át magadra, 
akkor az élet örömeit is mélyebben meg tudod ízlelni és ki tudod élvezni. 

Tudj meg többet a zenei borzongás tudományos hátteréről cikkemből és előadásomból

Ha pedig szeretnél élő énekhangfürdőt kapni, vagy gyakorolni:
  • hogyan nyílj meg a hangok felé,
  • érkezz meg egy testi jelenléten keresztül az élmények világához,
  • hogyan adj magadnak olyan hangot, amire szükséged van
  • vagy hogyan tudsz másoknak úgy hangokat adni, amire szükségük van. akkor... 
keress fel bátran, és találkozzunk egy csoportos vagy egyéni foglalkozáson!

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr315583204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása