tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

A bizsergető figyelem 4 meghatározó fontossága

2021. április 23. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Szerinted el lehet mondani 10 év kutatómunkáját 3 percben? Hát, ez volt a feladatom a Famelab tudománykommunikációs versenyre nevezve - ezért megpróbáltam. Hogy megkönnyítsem a dolgom, négy fő pontba szedtem kedvenc témám, a bizsergés fontosságát. Ismerd meg te is mind a négy pontot, amikkel új szemmel nézhetsz az egészség, a boldogság, az önismeret és a tanulás témáira is! 

A kutatási területemet akkor tudod a legkönnyebben megérteni, ha jó erősen összedörzsölöd a két tenyeredet. Állítsd meg őket pár centire egymástól. A legtöbben ilyenkor bizsergést érzünk, sőt, sokan akkor is átélik ezt az érzetet, ha csak nyugalmi helyzetben odafigyelnek. De a bizsergés megjelenik különböző betegségekben, gyógyító folyamatokban is, negatív érzelmekben, a zenei katarzisban, eufóriában, orgazmusban. Hogyan keletkezik pontosan ez a rejtélyes érzet, és mire használhatjuk? Bizsergéskutatóként pontosan ezekre a kérdésekre kerestem a válaszokat az ELTE Ádám György laborjában, és aki keres... talál! 

Testrészeink az életfolyamataik révén állandó háttérzajt produkálnak egyes érzőidegekben, ami általában a tudaton kívül marad. De, ha különböző beavatkozásokra (dörzsölés) a háttérzaj felerősödik, vagy a figyelmet szándékosan odairányítjuk egy testrészre, a bizsergés tudatosulhat. E jelenség 4 főok miatt fontos:

  1. A pánikroham esetében egy ártalmatlan testi jelet, például a bizsergést fenyegetőnek vagy katasztrofálisnak értelmeznek, így a rá irányuló figyelem felerősödik, az érzet intenzívebb lesz, és egy ördögi körben egészen ijesztő élménnyé nő. A pánikbetegek gyógyulását segíti a testi érzet okának pontos megértése.
  2. Egyes gyógymódok a bizsergést egyféle „energia, életerő” áramlásához kötik, és a felfrissülés, gyógyulás, sőt fiatalodás jelének tartják. Ahogy a bizsergésben szilárd testet ölt a remény, ez felerősíti a placebó-hatást, és így bizonyos betegségek gyógyulásához valóban hozzájárulhat. Ezt tudva akár szpektikusabb emberként is profitálhatsz e kiegészítő gyógymódokból, a wishful thinking helyett a thinkful wishing. tudományos tényeken alapuló reménykedést, a racionális önszuggesztív bizsergetést alkalmazva.
  3. A bizsergésre figyelve az élet örömeinek testi dimenzióját is mélyebben kiélvezheted. A boldog pillanatokba való belemerüléstől kevésbé térítenek el a gondolatok, ha a tudatoddal a testi érzetekbe lehorgonyozol. Másrészt, a testi érzetek elfeledett emlékekhez, elfedett traumákhoz is kapcsolódhat, így az önfigyelem ezeket megközelíthetőbbé, és feldolgozhatóbbá teszi.
  4. És saját tapasztalatom szerint, ha tudomány tanulása közben figyelsz a testi érzeteidre, tudatosítod, hogy a tested az az énednek a fizikai aspektusa, akkor az egyébként néha távoli és száraz természettudományokat is testközeli, személyes élménnyé, érdekessé és könnyen megjegyezhetővé teheted. Az anatómia bizsergető meditáció lesz, a biológia, kémia és fizika pedig önismeret és családfakutatás.

A bizsergés révén tehát eszközöket kapsz a kezedbe a testi-lelki gyógyulás, boldogság, önismeret és a tanulás támogatásához is. Mivel a test, a figyelem és az érzelmek kölcsönhatása hozza létre, így érthetőbbe teszi e három közti kapcsolatot, és saját magunkat is.

Remélem, számodra is kézzelfoghatóvá vált a bizsergés jelentősége és delejes titokzatossága! Ha szeretnél még többet tanulni erről a jelenségről, nézz bele a róla készült írásomba, és csináld velem végig a bizsergető meditációs gyakorlatot. 

dr. Tihanyi Benedek
Élményjógaoktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner
hírlevél, facebook page, vlog, e-mail
baratkozzatesteddel.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr2516510356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása