tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Miért Élményjógázz? Testtudatért, jelenlétért, önempátiáért

2019. szeptember 22. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Az Élményjóga a testileg-lelkileg is biztonságos és hatékonyan fejlesztő jógagyakorlási és jógaoktatói attitűdöket ötvöző modern irányzat. 

Az Élményjóga módszere és gyakorlatai (ld. ingyenes videóinkat) folyamatos fejlődés alatt áll az Élményjógaoktatók újabb és újabb saját élményeinek és felismeréseinek köszönhetően.

Ugyanakkor nagyban támaszkodik más megközelítésekkel való tapasztalataink leszűrésén, megemésztésén és integrálásán is, testi, lelki és szellemi téren: 

  1. Jógagyakorlatait a hagyományos indiai Sivananda, ashtanga és kundalini iskolákból, illetve a gyógytornából és a Pilatesből is meríti.
  2. A lelki attitűdjét és mentális gyakorlatait a Gendlin-féle fókuszolás, az erőszakmentes kommunikáció, a mindfulness tréning, és egyéb módszerek (pl. szomato-pszichoterápia) szintézise adja.
  3. Szellemi útmutatásában a személyre szabott, saját igazságok megkeresése a fő célkitűzés, és ehhez támpontokat a modern természettudományból és az ősi jógafilozófiából is merít. 

Nemtől, kortól függetlenül végezhető, és testi-lelki betegségek kiegészítő terápiájára is alkalmas lehet.

A végigpróbálhatatlanul sokféle jóga közül, ami ma Magyarországon elérhető, az Élményjóga kiemelt célja, hogy olyan biztonságos és barátságos légkört teremtsen, amiben a saját ritmusodban fedezheted fel a saját tested képességeit és a határait.

Megélheted, hogy a jógaóra a te időd, ahol önmagad lehetsz, annyi ideig és olyan intenzitással gyakorolhatsz, amire szükséged van, és szabadon megpihenhetsz, ha eljött az ideje. Nincsenek utasítások, se elvárások a teljesítményed felé.

Ugyanazt a gyakorlatot különböző nehézségi szinteken is megtanulhatod, így lépcsőzetesen felfedezhet, éppen mekkora kihívás való neked.

Az Élményjógaoktatódtól személyes figyelmet kapsz, bármikor segítséget kérhetsz az óra közben is. Az Élményjógacsoporttal pedig egy bátorító és megbízható kapcsolatba kerülhetsz, ahol a többiek élményei, kérdései és megosztásai inspirálhatnak.

Az Élményjógán ezáltal hatékonyan fejlesztheted:

  1. a testtudatot: a saját testeddel való kapcsolatodat, a képességed, hogy tudatos figyelmet adj a testednek.
  2. a jelenlétet: a saját gondolataid és érzelmeid megfigyelésének és elfogadásának a képességét, a gondolatok helyett a jelen pillanatra való összpontosítást, a rohanó idő feletti kontrollt,
  3. az önempátiát: hogy megengedd magadnak az örömöt és elégedettséget a saját tested felé, el tudj időzni a benne felbukkanó pozitív érzetekkel. Ugyanakkor el tudd fogadni a tested határait, a nehéz érzeteket is, ne csak elítélni vagy kizárni tudd a negatív élményeidet.

Az Élményjógán kíséretet kapsz ahhoz is, hogy megfigyeld, az egyes mozdulatokhoz, testhelyzetekhez milyen élmények: üzenetek, emlékek, hangulatok, érzelmek, fantáziák, asszociációk kapcsolódnak.

Felfedezheted, hogy mik azok az élmények, amikből elfogadást, erőt és nyugalmat tudsz meríteni.

Megismerheted azt is, hogyan reagálsz arra, ha a saját határaidhoz közel kerülsz, és új stratégiákat próbálhatsz ki. Gyakorolhatod, hogyan kapcsolódj magadhoz nehéz helyzetekben.

Ezeket az élményeket - a belső forrásokhoz való kapcsolódást, és a kihívások megoldását - aztán a hétköznapjaidban is kamatoztathatod.

Az Élményjóga iskolát dr. Tihanyi Benedek orvos, pszichológiai kutató, önismereti terapeuta, jógaoktató alapította 2014-ben, Kezdő és haladó tanfolyamai, bemutató órái, táborai mellett 2017 óta jógaoktató-képzést is tart férjével, a pedagógus-önismereti segítő Czinege Ádámmal. Az Élményjógaoktatók közössége jelenleg 16 főt számlál, az Élményjógát tanultak száma pedig több, mint 100 fő. 


Az Élményjóga-oktatók oklevelük átvételének pillanatában. 

Ha felébredt az érdeklődésed az Élményjóga felé, akkor kövess minket további hírekért és információkért (itt)!

S várunk szeretettel a közelgő Élményjógás eseményeinken! 

dr. Tihanyi Benedek
testtudat tréner, jógaoktató, kutatóorvos
hírlevél, facebook page, vlog, e-mail
baratkozzatesteddel.blog.hu

 &

az Élményjógaoktatók csapata:

Szász Ré
Mucsi Marci
Ádám Dóri
Balogh Rozi
Víg Luca
Kádi Kata
Kray Zsuzsa
Győri Blanka
Szalay Laura
Bogdán Andris
Herbert-Minkó Kriszta
Eisler Kornél
Bethlenfalvy-Perczel Zsófi
Bónus Évi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr1015158580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása