tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Így jógázd meg a hormonjaidat!

Mirigybarátság a testmozgás útján

2020. április 13. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

A jóga tanítása szerint egyes speciális testgyakorlatok képesek a hormonszinteket jótékonyan befolyásolni, a belső elválasztású mirigyeket mechanikai úton harmonizálni. Ez talán így van, talán nincs, a tudományos kutatások nem igazolták és nem is cáfolták az elképzelést (még).

Viszont az Élményjógás tapasztalataim szerint van egy fontos és hasznos változás, amit biztosan elérhetsz a mirigyeknél a testgyakorláson át. Ez pedig: megismerheted a saját belső szerveidet, kialakíthatsz egy törődő és működőbb kapcsolatot velük, erős belső motivációt nyerhetsz az egészséges életmódhoz, és még inspirálhatnak is az önismeretedben… Egyszóval: összebarátkozhatsz a testrészeiddel. Ebben a cikkben megismerheted a tippjeimet, hogyan és miért fejlesztheted a barátságot a szerveiddel a mozgáson át:

Hormonharmonizálás placebóval?

Való igaz, hogy egyes testgyakorlatok a test speciális részén erősítik fel az érzeteket. Ha előrehajolsz, azzal a hasadban fokozod a nyomást. Gyertyaállásba emelkedsz, és máris összenyomtad a nyak elülső részét. A fordított testhelyzetekkel felfrissíted a felsőtested vérkeringését és felszabadítod az alsótest visszereit a pangó vértől. Ha figyelsz befele, akkor pontosan és részletesen érzékelni tudod ezeket a változásokat a testi érzeteken át.

És itt most elmehetnél abba az irányba, hogy elhiszed, hogy ezek az érzetek az egészség és gyógyulás jelei – és legalábbis a placebó-hatáson keresztül, ezáltal valamennyire elő is idézhetnéd az áhított változásokat. Olyan jógaórákon gyakran visszhangzott mondatokba fektethetnéd a bizalmadat, mint "ez a póz kellemesen átmasszírozza és így harmonizálja a pajzsmirigyedet", "ezzel a gyakorlattal felpezsdíted az agyalapi mirigy keringését és segíted a működését"...

This is the beginning of a beautiful friendship: “Kedves Hasnyálmirigyem!“

41990948_305203856947700_741960732869918720_n.jpg

...De, ha ennél szkeptikusabb vagy, nem akarsz vágyfantáziákkal manipulálni, akkor egy másik irányba is továbbmehetsz a testi érzetek felől: és csak egyszerűen tudatosíthatod, hogy létezik ez a testrészed. Mintha randevúznál egy olyan valakivel, aki magzatkorod óta dolgozik az életben maradásodért, és akivel mégis most találkozol először úgy igazán. Ez a találkozás lehet érzelemmentes tudatosítás, de lehet a rácsodálkozás pillanata, vagy a háláé is, vagy akár „egy gyönyörű barátság kezdete” is.

Például, amíg a hasnyálmirigyed csak egy absztrakt valami, amit legfeljebb anatómia ábrákról ismersz (vagy nem is tudsz a létezéséről), addig könnyű figyelmen kívül hagyni, és olyan szokásokat gyakorolni, amik akadályozzák a működését (pl. egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány). Abban a pillanatban viszont, hogy a saját hasnyálmirigyeddel építeni kezdesz egy személyes kapcsolatot, felébredhet benned az együttérzés felé, erősödhet a vágy, hogy gondoskodj róla. Ebből tudsz erőt és motivációt nyerni a szokásaid megváltoztatásához – ami különben egy kutyanehéz dolog tud lenni.

Törődni kezdesz a testrészeiddel, és rajtuk keresztül saját magaddal. Márpedig, amennyire kevés infónk van arról, hogy a belső szervek nyomogatása jógapózokkal jót tesz-e nekik, annál biztosabban tudjuk, hogy az egészségesebb életmóddal mennyit tehetünk szerveink egészségéért és az optimális hormonszintekért - és mellesleg a saját boldogságunkért.

 

Testi önismeret, énbiológia és zsigeri önbizalomanatomy-diagram_organ_szervek.png

Az öngondoskodó és egészséges szokások erősítésén túl is tartogat ajándékokat számodra a testbarátság. Egyrészről egy lehetőséget ad arra, hogy igazán megismerd a tested működését. Ami önmagában is fun. Rengeteg érdekes mechanizmus, összefüggés, kérdés: egy egészen új világ tárulhat fel előtted, ha tanulmányozni kezded, milyen szerveid vannak, melyik mire jó, és hogyan működik.

Másrészről, a tanulás örömén túl, mivel itt most a saját testedről van szó, egyfajta fizikai önismeretet és magabiztosságot is adhat az, hogy otthonosan mozogsz a test témájában. Ha vágod, hogy mid hol van és miért, akkor lesz egy újabb szelete a világnak, amit elég pontosan ismersz. Egy olyan emberré válhatsz, aki tudja, hogyan van összerakva, mi élteti, és ki ő – legalábbis a fizikai síkon.

Szeresd meg hát mind! Személyiségfejlődés a mirigyeken át

És végül, a belső szerveken keresztül az éned nem-testi részét, a lelkedet is megismerheted és fejlesztheted. A mirigyek különféle biológiai szerepéhez analógiásan hozzárendelhetőek mentális asszociációk: készségek, képességek, témák, kérdések. Noha vannak irányzatok, amik egy az egyben megmondják neked, hogy melyik szerved milyen lelki folyamathoz kötődik, az Élményjógában inkább arra bátorítok mindenkit, hogy a saját szervi asszociációit fedezze fel, és hagyja azokat idővel változni és színesedni.

Mégis az a tapasztalatom, hogyha mondok indító példákat, akkor sokaknak könnyebb rátalálni a saját asszociációkra. Úgyhogy álljon itt most néhány belső szerv: hogy melyik mire jó biológiailag, és hogy milyen mentális témákat szoktam inspirációképp ajánlani hozzájuk:

 

  • hypophysis.jpgAgyalapi mirigy: az agy legalján, a koponya padlójának közepén csücsülő páratlan, borsónyi szervecske az agy része (orvosi neve hipofízis). Ő a hormontermelő mirigyek karmestere, akiknek a véráram útján üzen, és szabályozza, melyik hormonból mennyit termeljenek. Hatással van a pajzsmirigyre, mellékvesére, nemi hormonokra, növekedésre, energiaháztartásra, immunrendszerre, a fájdalomcsillapításra és az élvezetre, sőt, a hangulatra és kognitív képességekre is. Az agyalapi mirigyet viszont egy felette lévő agyi központ, a hipotalamusz szabályozza. Az agyalapi mirigyen keresztül találkozhatsz azzal a képességeddel, hogy koordinálj, összehangolj (a saját életedet, vagy irányíts egy csapatot), és azt is, hogy tisztelettel elfogadj egy bölcs tanácsot vagy alázattal teljesíts egy helyénvaló utasítást. Fókuszba hozza: pl. állásból előrehajlás.

  • pineal-gland.jpgTobozmirigy: az agy belsejében található páratlan, rizsszemnyi szervecske szintén az agy része. Működését a felsőbb agyi központok irányítják, legfőképp a beérkező (kék) fény erőssége szerint. Ősibb állatoknál a tobozmirigy fényérzékelő nyúlványa egy homlokközépi harmadik szemként látható kívülről is. A sötétedés hatására a mirigy a melatonin nevű hormont termeli, ami az egész szervezet bioritmusát összehangolja. A tobozmirigy emlékeztethet arra a képességedre, hogy tájékozódj az időben (határidők, pontosság), ráülj az élet hullámaira, együttmozdulj az „apályokkal és dagályokkal”, figyelj a fáradtság jelzéseire, és megadd magadnak a kielégítő alvást pihenést és feltöltődést. Fókuszba hozza: pl. állásból előrehajlás.

  • thyroid.jpgPajzsmirigy: az ádámcsutkád alatt, a gége és a légcső tetejénél található, pillangó alakú, jobb és bal oldali lebenyből áll (kb. 5 cm hosszú). Az általa termelt pajzsmirigyhormonok az egész szervezet energiaháztartását befolyásolják. Gyorsítják a szívverést, a légzést, emelik a testhőt, bontani kezdik a tápanyagraktárakat, növelik az adrenalin hatásosságát a testben, éberré és izgatottá tesznek. Hiányuk a depresszióra, túltengésük a szorongásra, pánikra hajlamosít. A pajzsmirigy emlékeztethet arra a képességedre, hogy szabályozd a saját hangulatodat, az energia és nyugalom szintjét, a hajtóerőt, ami visz az életben, és a sebességet, amivel haladsz. Fókuszba hozza: pl. gyertyaállás.

  • thymus-800x450.jpgCsecsemőmirigy: a mellkas legelején középen, a szegycsont teteje mögött található páratlan szerv. Az immunrendszer egyik részének kulcsszerve, bizonyos immunsejtek itt bizonyítják rátermettségüket, hogy fel tudják ismerni és el tudják pusztítani a káros anyagokat és támadókat, ugyanakkor békén hagyják a test saját anyagait és a hasznos bélflórát. Hormonjai valószínűleg az egész test immunfolyamatait befolyásolják. A csecsemőmirigy emlékeztethet arra a kommunikációs képességedre, hogy határozottan leállítsd azt, ami/aki veszélyeztet téged (pl. az egészséged, a céljaid, a boldogságod), ugyanakkor arra is, hogy a szövetségeiddel (kívül, s belül) tudsz békében és harmóniában (ha úgy tetszik: szeretetben) együttműködni. Fókuszba hozza: pl. halpóz.

  • pancreas.jpgHasnyálmirigy: a hasad tetején, a rekeszizom alatt, hátul, egészen a gerinc előtt található páratlan szerv , kb. 12-15 cm hosszú és lényegében vízszintesen helyezkedik el (orvosi neve pankreász). Egyrészről emésztőenzimeket termel, amik a vékonybélbe kerülve segítik a tápanyagok bontását. Másrészről hormonokat termel, amik befolyásolják az étvágyat, a tápcsatorna működését, a tápanyagok raktározását. A több hormonja közül leghíresebb az inzulin, ami a vércukorszintet csökkenti. A hasnyálmirigy emlékeztethet arra a képességedre, hogy beoszd az erőforrásaidat. Okosan bánj az erőtartalékaiddal. Tápláld magad jól testi és szellemi értelemben is. Hogy megelégedj az eléggel, ismerd fel a mohóságot és türelmetlenséget magadban, áss a mélyükre és értsd meg őket. Fókuszba hozza: pl. ülésből előrehajlás.

  • endocrinesystem1.jpgHere és petefészek: ezek a páros nemi szervek a hormonjaik révén az egész lényünk működésére hatással vannak. Befolyásolják a nemi jellegeket (pl. szőr, haj), testszagot, vonzerőt, érzelmi állapotot, viselkedést. Hatással vannak a libidóra és az ivarsejtekre is. A nemi szervek emlékeztethetnek arra a képességedre, hogy létrehozz valami újat, kreatív legyél, alkoss és teremts, vagy termessz, és arra is, hogy gondoskodj a jövőről: a sajátodéról, de a következő generációkéról is. Azzal a témával is foglalkozhatsz, hogy hogy vagy a saját szexualitásoddal, vágyaiddal, nemiségeddel, nemi szerepeiddel. Fókuszba hozza: pl. gerinccsavaró gyakorlat.

  • adrenal.jpgMellékvese és csontok: sokáig a fő stresszhormon termelő központot a mellékvesében vélték felfedezni, ami az egy-egy vese tetején csücsülő egy-egy sapka. Híres hormonjai pl. az adrenalin és a kortizol. Újabban felvetették, hogy a csontok által termelt oszteokalcin ugyanilyen, vagy nagyobb szerepet tölt be abban, hogy fenyegető benyomások esetén a szervezetünk mozgósítsa az erőraktárakat és készen álljon az erőkifejtésre (a támadásra vagy a menekülésre). A stresszhormont termelő testrészeid emlékeztethetnek arra a képességedre, hogy felvedd a kesztyűt, megküzdj az igazadért, energikusan beleállj a céljaidba, és hasznos cselekvésbe forgasd az érzelmi feszültségedet. Megerősíthetik benned azt, hogy bízhatsz magadban, és hogy be tudod biztosítani a saját létezésedet. Fókuszba hozza: pl. hegytartás.

endocrine-system-human-anatomy-human-silhouette-with-highlighted-internal-organs-.jpgA test hormontermelő rendszerének főbb szervei egy ábrán, a fejtől az óramutató járásával megegyező irányban:
hipotalamusz, agyalapi mirigy, pajzsmirigy (és mellékpajzsmirigyek), hasnyálmirigy, mellékvese, méhlepény (várandósság alatt), here, petefészek, csecsemőmirigy, tobozmirigy

Ezek a mirigyek többet is tudnak ennél, és sokkal több fontos belső szerv létezik, akiről itt nem írtam részletesebben. A lelki asszociációkra ugyanennyire jó terepet nyújtanak azok a testrészek is, amiknek a létezése nyilvánvaló és funkciója közismert: mint a kéz, a lábak, a gerinc, az érzékszervek, nyak (és benne a hangképző szerv), a tápcsatorna (lásd Élményjóga videók). Ha testgyakorlás közben/után kalandozni szeretnél a belső világodban, bármelyik testrészed esetében is megkérdezheted magadtól: „Mire tanít, mire emlékeztet, milyen képességet testesít meg ez a szervem?” Vagy csak egyszerűen: „milyen élmény mélyen figyelni erre a részemre?”

Még egyszer mondom Élményjóga-oktatóként: minden testrésszel kapcsolatos asszociáció egyedi, kívülről nem irányítható, és időben változó. Tanáraid legfeljebb ötleteket tudnak adni, amit érdemes csak annyira magadra venned, amennyire inspirál, utána viszont a saját tapasztalatodat kialakítani és érlelni.

Magadtól sem érdemes elvárni, hogy egy testgyakorlattal automatikusan és azonnal meg fogsz oldani lelki problémákat. A tartós személyiségfejlődéshez kitartó gyakorlásra és visszatérő reflexióra is szükséged lesz. És ezen az úton járva, hasonlóan a testi gyógyuláshoz és a „hormonharmonizáláshoz”, alapvetően két megközelítés közül választhatsz:

  • ha szkeptikusabb, praktikusabb típus vagy, aki nem szeret hittel (wishful thinking-gel) és vágyképekkel manipulálni, akkor a belső szervekhez kötődő asszociációkra tekints előremozdító, megvilágító kérdésként, témafelvetésként. „Pajzsmirigy… Energikusság… Hogy vagyok én az energikusság témájával? Mik az erősségeim vele, mik a nehézségeim? Min lenne jó változtatnom ezzel kapcsolatban?”
  • ha viszont hiszel a hit és remény erejében, akkor a belső szervekre tekinthetsz tanítóként, akik testi szinten már tudnak valamit, amiben szeretnél fejlődni. Rajtuk keresztül elképzelheted, hogy mennyi képességed van már meg, amiket nem a 0-ról kell felépítened, hanem elég csak megengedned, hogy a test példáját alapul véve lelki szinten is megnyilvánuljanak.

A lassú, elmélyülten befele figyelő jógagyakorlás jó terep lehet a testrészekkel való barátkozásnak, de természetesen bármilyen mozgásban (vagy épp nem-mozgásban, mint a relaxáció) is gyűjthetsz efféle élményeket. Barátkozz a testeddel, hogy felfedezd a szervek bámulatos világát, erős belső motivációt szerezz az egészséges életmódhoz, és hogy megismerd saját magad a testeden keresztül!

 Ha szeretnél személyes segítséget kapni tőlem a testeddel való barátkozáshoz vagy a jógagyakorláshoz, keress fel bizalommal, mert várlak szeretettel! 

dr. Tihanyi Benedek T.

Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

 

Csatlakozz a Hírlevelem közösségéhez: bit.ly/hirlevelTB

Nézz körül a Facebook lapomon: facebook.com/drtihanyibenedekt/

Mentsd el az eseményeim Naptárát: http://bit.ly/naptárTB

Olvass bele a Blogomba: bit.ly/baratkozzatesteddel

Nézz bele a Vlogomba: bit.ly/VLOGtihanyibenedek

Hallgass bele a Mesetáramba: bit.ly/mesetár

Lapozz bele a Tudományos munkáimba: researchgate.net/profile/Benedek_Tihanyi2/

Fordulj hozzám bizalommal drótpostán: drtihanyibenedek@gmail.com

 

Képek forrása:
The awkward Yeti, 
https://www.healthy-inside.com/health/hormonal-disorders/hypophysis-pituitary-gland/
https://fluoridefreeaustralia.org/pineal-gland-fluoride/
https://purplecarrotnutrition.co.uk/press/thyroid-dysfunction-the-missing-link-in-fertility-bnch-news/
https://www.lifespan.io/news/using-exosomes-to-regenerate-the-thymus/
https://www.diabetes.co.uk/body/pancreas-and-diabetes.html
https://www.hormone.org/what-is-endocrinology/the-endocrine-system
https://www.jillcarnahan.com/2015/05/24/natural-treatments-for-adrenal-fatigue/
https://www.123rf.com/photo_41977540_stock-vector-endocrine-system-human-anatomy-human-silhouette-with-highlighted-internal-organs-.html

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr9915609728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása