tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Csakrahegesztés vérszkeptikusoknak

Így teszi a testgyakorlás érthetőbbé az életet

2020. május 22. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Tudod mi volt az első dolog, ami igazán kiverte nálam a biztosítékot a jógában?

A csakrák.

Meg az aura. Meg az energiavezetékek. 

Egyáltalán nem tetszett az ötlet, hogy hinnem kéne olyan dolgok létezésében, amire semmi bizonyíték nincs. Őszintén, a falra másztam, ha egy jógaórán a mozgás helyett róluk papolt az oktató.

Azóta eltelt 15 jógás év, és továbbra sem tudom, léteznek-e „csakrák” (vagyis az életerő testrészekre lokalizálható csomópontjai). Viszont arra jöttem rá, hogy a fejlődés szempontjából a létezésük az egy mellékes kérdés! Úgy is szíven ütő és mélyreható élményeket szereztem velük, hogy nem hittem bennük. Pusztán a játék kedvéért elképzeltem: vajon milyen lenne, ha léteznének?

Több éve játszom a “csakrákkal” a saját gyakorlásomban. A tapasztalataim és olvasmányaim* mentén kezd összeállni az, hogy számomra melyik mozdulat és testrész milyen érzelmi-kommunikációs-önismereti témához kapcsolódik. Később elkezdtem a jógaóráimon is tanítani ezeket az összefüggéseket, úgyhogy az is csiszolódott, hogyan érdemes beszélni róluk. Ebben a cikkben szeretném veled is megosztani a tapasztalataimat!

20200513_123314_blog.jpg

Hit és ráció: csakrátok számíthatok?

A „csakrák”, és általában az ezoterikus kifejezések alapján kétféle embertípust látok. Az egyik könnyedén fogad be bármilyen külső elképzelést, fogékony a szuggesztiókra, gond nélkül „leképezi magában” és elhiszi azt, amit egy számára megbízható embertől hall. A másik típus viszont csak arra nyitott, amivel van hétköznapi tapasztalása vagy tudományos bizonyítéka, és szkeptikus minden egyéb állítással szemben. Szerintem rendjén való, hogy többfélék vagyunk e tekintetben (is), és talán mindannyiónkban ott lakik valamennyi mindkét hangból.

A legnagyobb szabadságot és stabilitást az adja, ha mindkét hozzáállást tudjuk képviselni, rugalmasan váltogatni. „Nem hiszünk el semmit, de nem utasítunk el semmit: hanem megtapasztaljuk magunk!” Szóval, ha távol vagy a „csakrák” világától, de mégis kíváncsi vagy rá, akkor érdemes a témában elhangzó állításokat kérdésként lefordítani magadban: „Vajon ez hogyan igaz rám? Mit mozgat meg, ha ezt így elképzelem?”. Ha viszont mélyen elmerültél a „csakrákról” szóló tanításokba, akkor érdemes megkérdőjelezned őket: „Tényleg minden úgy igaz itt és most rám, ahogy mondták? Mi az én saját érzetem?”

Csakra csekkliszt

A csakrákat a gerinc környékére helyezik, és lentről felfele számozzák. Most leírom, melyik hol található, milyen szerveket és belső témákat kapcsolnék hozzájuk a tapasztalataim mentén, és melyik gyakorlatok „dolgoznak” velük a leginkább.

1. Biztonság: gyökércsakra 

Az első csakrát a farkcsont-végbél környékére helyezikA biztonság, megalapozottság, fizikai egzisztencia témáit kötik hozzá, és a föld alapelemét. A belső szervek közül a stresszhormonokat termelőket kapcsolnám ide (mellékvese, csont).

Bennem efféle kérdéseket hív elő: Mi ad nekem biztonságot? Hogyan lehet otthonos számomra a saját testem és életem? Mik/kik a támaszaim, hogyan tudok támaszkodni? Hogyan tudok összeomlani, leroskadni, és felépülni? Mire van igazán szükségem a létezéshez? Tudok „egyszerűen csak létezni” és semmit tenni? Kik az elődeim, mik a gyökereim, hogyan táplálnak a jelenben? Kiben/miben bízhatok, magamban bízhatok? Milyen a kapcsolatom (vagy történetem) a stresszel és fenyegetettséggel, és milyen a megküzdéssel és biztonsággal? Hogy vagyok a saját születésemmel, életemmel és halálommal? Meg tudok állni a saját lábamon? Meg tudom tartani stabilan az egyensúlyom?

Azt gondolom, hogy mindegyik kérdésnek meglehet a maga ideje, amikor érdemes róla elgondolkodni, de olyan is lehet, hogy nem időszerűek. Nincs rájuk jó vagy rossz válasz, és az is OK, ha nincs válasz.

A testgyakorlatok közül a talpon támaszkodó, az egyensúlyozó, a fekvő-lazító, az ízületek biztonságát szolgáló stabilizáló gyakorlatokat kötném ide. De persze bármelyik mozdulat alkalmas bármelyik „csakrával” való munkára, fedezd fel, benned milyen mozdulatok és testtartások kapcsolódnak a fenti témákhoz, és oszd meg velem!

2. Alkotás:szexcsakra 

A második csakrát a keresztcsont-nemi szervek környékére helyezik (egyesek). A kreativitás, teremtés, és élvezetek témáit kötik hozzá, és a víz alapelemét. A belső szerveink közül a nemi hormonokat (például ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) termelőket kapcsolnám ide (mint a petefészek, herék).

Bennem efféle kérdéseket hív elő: Hogyan tudok belekerülni az önfeledtség, inspirált kreativitás állapotába? Mi újat szeretnék teremteni az életemben? Milyen a viszonyom a vágyaimmal? Hogy vagyok a szexualitással, a nememmel, nemi szerepeimmel, a különféle nemek képviselőivel és a szexuális csoportokkal? Mi ad élvezetet, és mi választ el tőle? Működik bennem bűntudat? Mi ad nekem csúcsélményeket, hogyan süthető ki a katarzis és eufória? Hogyan kezelem az ellenéteteket (kívül, belül)? Mit érzek a változással, növekedéssel kapcsolatban?

A testgyakorlatok közül a csípőnyitó (a combot kifele vagy hátrafele hajlító), és a lábfonásos testtartásokat kötném ide.

3. Erő: a köldökcsakra

A harmadik csakra a napfonat névre is hallgat, az ágyéki gerincszakasz-has magasságára lokalizálják. A hatalom, akaraterő, énerő témáit kötik hozzá, és a tűz alapelemét. Belső szerveink közül a tápcsatornát kapcsolnám ide, beleértve a működését szabályozó hormonokat termelő mirigyeket is (mint például a hasnyálmirigy).

Bennem efféle kérdéseket hív elő: Hogyan tudok energiát szerezni? Mi ad nekem lendületet, motivációt, és mi a célom? Mi az üzemanyagom az élethez? Hogy vagyok a levadászással, megragadással, bekebelezéssel, (meg)emésztéssel, felszívással,? Hogy jelenik meg az életemben az agresszió és destrukció-pusztítás? Milyen nekem kisajátítani és magamévá tenni valamit? Mekkorára tartom magam, mire vagyok büszke, és egyáltalán, ki vagyok én? Van olyan külső vagy belső alak, aki lealacsonyít, becsmérel engem, szégyent kelt? Hogy bánok az erőtartalékaimmal? Meg tudok elégedni az eléggel, vagy dolgozik bennem a mohóság és türelmetlenség?

A testgyakorlatok közül a (hasonfekvő) hátrahajlító és az előrehajló pózok, valamint a hassal kapcsolatos légzőgyakorlatokat kötném ide első körben.

4. Szeretet: a szívcsakra

A negyedik csakrát a háti gerincszakasz-mellkas magasságára lokalizálják, a szívhez közel a középvonalban. A szeretet, együttérzés, intimitás témáit kötik hozzá, és a levegő alapelemét. Belső szerveink közül a csecsemőmirigyet kapcsolnám ide, ami az immunrendszer legfontosabb tanítója azon a téren, hogy mik a „saját anyagok”, hogy ne induljon autoimmun támadás a saját test ellen. De a szívet és a tüdőt is ideköti a helyzete és a működése is.

Bennem efféle kérdéseket hív elő: Kiknek adok szeretetet, kitől kapok? Kivel élek meg intimitást, bensőséges közelséget? Hogy vagyok a kötődéssel? Ki az, aki felé őszinte együttérzéssel tudok fordulni? Kivel esik jól törődni, és ki gondoskodik rólam? Kik a jóakaróim, mikor élem meg a saját jó szándékom? Hogy vagyok az elutasítással és közönnyel? Mik számomra a felemelő érzések? Mivel/kivel kapcsolatban érzek hálát, odaadást, mit szeretnék megbocsájtani és mit szeretnék, ha megbocsájtanának nekem (vagy én magamnak)? Tapasztalok szintézist az ellentétek mögött? Lehetséges, hogy az „én” és „te” határai feloldódjanak és létrejöjjön a „mi” egysége?

A mellkasnyitó (hátat hátrahajlító) testtartásokat, kargyakorlatokat, és a légzőgyakorlatokat kötném hozzá első körben.

5. Összhang: a torokcsakra

Az ötödik csakrát a nyak-torok területére lokalizálják. A kommunikáció, igazság témáit kötik hozzá, és az éter alapelemét (ami számomra a vákuum, a részecskék közti tér). Belső szerveink közül a hangképző rendszerünket kapcsolnám ide, és a pajzsmirigyet, ami a szervezet metabolikus energia-folyamatainak fő összehangolója.

Bennem efféle kérdéseket hív elő: Hogy vagyok a kommunikációs helyzetekkel? Hogyan használom a szavaimat, mit „mondok” a testbeszédemmel? Szeretek meghallgatni másokat? Meghallom a saját érzéseimet, és meg szavakba tudom őket önteni? Ki tudom fejezni magam? Tudok igen-t és nem-et mondani? Értem, ha igen-t vagy nem-et mondanak nekem? Mikor térek el az igazságtól, mikor hallgatok el valamit, és mikor tévesztem meg saját magam? Mik a visszatérő félreértések? Mit nehéz hallani másoktól? Van-e valami, amit én hallok bele mások fájó mondataiba? Milyen belső hangok működnek bennem? Milyen a kapcsolat a belső hangok, énrészek közt, van kongruencia idebenn? Össze tudom hangolni a gondolataimat az érzéseimmel és a tetteimmel? Be tudok illeszkedni csoportokba, tudok harmóniában együttműködni másokkal? Látom a helyemet a létezésben és az élet körforgásában? Van fontos üzenetem a világnak? Mit közvetítek az életemmel? Mit lenne jó összekapcsolni, milyen szakadékot volna jó áthidalni? Tudok csendben lenni és elcsendesedni belül is? 

A nyakmozgató (előre- és hátrahajlító, nyújtó, csavaró) testtartásokat, és a hangképző (zümmögő, éneklő) gyakorlatokat kötném hozzá első körben.

6. Bölcsesség: a harmadik szem

A hatodik csakrát a két szemöldök közé lokalizálják. A megértés, belátás témáit kötik hozzá. Belső szerveink közül a test szinte valamennyi hormonját szabályozó agyalapi mirigyet, és a bioritmust ütemező tobozmirigyet kapcsolnám ide – de az e két mirigyet, és általában a zsigeri-belső szervi működést összehangoló hipotalamuszt (agykamra alatti mag) is.

Bennem efféle kérdéseket hív elő: Mire alapozom a tudásomat? Mennyire tudok támaszkodni a logikára, mennyire a tapasztalatra, és mennyire az intuíciómra? Hogyan tudok rálátni olyan dolgokra, amik korábban homályban maradtak, szembenézni a titkokkal? Mit tanulnék még meg szívesen? Milyen a kapcsolatom az idővel? Mikor éreztem utoljára, hogy egy pillanat örökkévaló? Hogy vagyok az alvással és ébrenléttel? Szoktam álmodni? Voltam már valaha tudatosan jelen egy álmomban? Voltam már valaha tudatosan jelen ébrenlétben? Milyen szerepe van a tudatomnak abban, hogy hogyan tapasztalom meg a világot, és hogy milyen valóságban élek? Kezemben van a figyelmem irányítása?

A testgyakorlatok közül a fordított testtartásokat, a szemgyakorlatokat, a koncentrációt és meditációt kötném ide első körben.

7. Teljesség: a koronacsakra 

A hetedik csakrát a fejtető környékére lokalizálják. A leírható és szavakkal megragadható élményeken túli tapasztalásokat és állapotokat kötik hozzá.  A kérdés, ami bennem idekapcsolódik: Mi vezet át a gondolatok, a szavak, az elkülönülés és körforgás mögötti világba? Elérhetek a teljességhez? Mit jelent a teljesség számomra, mivel segítem és mivel gátlom az elérését? Számomra ide kötődik a belső „kozmosz” és a külvilág mindenféle részei közti olyan összefonódás és egység megtapasztalása, ahol a részek elkülönítése értelmezhetetlen, így a köztük lévő ellentét és kölcsönhatás is. Teljes változatlanság, mozdulatlanság. Teljesség, Egység, Rend, megvilágosodás. Legalábbis nekem most ezek azok a szavak, amik alkalmasak arra, hogy paradox módon egy szavakon túli állapotba kísérjenek át.

Lelki fejlődés a test segítségével

Biztonság, Alkotás, Erő, Szeretet, Összhang, Bölcsesség, Teljesség. Csakrák ide vagy oda, ezek a témák önmagukban is megmozgató, gyümölcsöző, átalakító és megvilágító erejű kérdésekhez vezethetnek. Felszabadítónak és hatékonynak tartom azt a hozzáállást, hogy a kérdésekre nincs jó és rossz válasz, a „nem tudom” is OK válasz, ahogy a „nem érdekel” is. Ha dolgozni kezdesz egy önismereti kérdéssel, akkor a gondolati válaszok mellett azt is érdemes megfigyelned, hogy milyen testi érzetet vált ki maga a kérdés, és milyen testi érzetet keltenek az egyes válaszok.

Ebben, az önismereti-érzelmi-kommunikációs kérdések testbeöntésében segíthet, ha testgyakorlatokhoz kapcsolod őket. Két módon. Egyrészt, önmagában az is átláthatóbbá teszi a szövevényes lelki világunkat, ha átmenetileg, a rendrakás idejére a belső témáinkat csoportosítjuk, kérdéscsokrokba szedjük és különböző helyekre (például az egyes testrészekre) stócoljuk őket. Ha különszedjük őket, akkor nagyobb eséllyel látunk rájuk  tisztán, tudunk egyes részterületekkel foglalkozni ahelyett, hogy állandóan mindegyik belső csomót egyszerre bogozgatnánk. És ha ezzel megvagyunk, akkor a különszortírozott kupacok közt könnyebben vesszük észre az összefüggéseket.

Másrészt, a magam részéről tudok hinni abban, hogy a némely lelki folyamat szinte univerzálisan, "beépítve" kapcsolódik specifikus testrészekhez és testi képességekhez. Például a stabilitás az egyenes álláshoz, a félelem a mellkasbehúzáshoz, a megnyugvás az izomlazításhoz, stb... Sőt, mivel a személyes élettörténetünk során egy-egy testrész vagy mozdulat sajátságos szerepet és érzelmi jelentőséget kaphat (pontok, ahol szeretettel érintettek meg, vagy ahol sérülés ért például), ezért a testen keresztül ezek az érzelmek, emlékek és lelki témák könnyebben megérinthetők. Mégis, összességében azt gondolom, hogy minden gyakorlat alkalmas bármelyik téma megpendítésére, én ebben a cikkben elindító ötleteket adtam csak, hogy mi hová tartozik. Tapasztald ki saját magadnak, neked melyik téma „hol” lakik a testben, hogyan érződik, és hogyan változik! 

A szkeptikusabbak számára írom, hogy a tapasztalataim és a jóga tradicionális tanításai mellett a nyugati tudomány is megerősíti a mentális témák testbeágyazottságát. Nézz utána az embodiment témájának, vagy olvasd el, a pszichológia nagy alakjai mit mondtak erről:

Szótárszerű, „milyen betegség milyen lelki konfliktust jelez?” megközelítéssel él több komplementer gyógyító technika is. A fő értéküket nem a konkrét megfejtéseikben és értelmezéseikben látom, hanem hogy megmutatják, hogy létezhet kapcsolat testi és lelki folyamatok közt, és ezzel arra buzdítanak, hogy felfedezzem, ez a kapcsolat hogyan működik bennem.

 

Nekem nagyon inspiráló a testi-önismereti témában megismerni minél több véleményt és élményt. Úgyhogy kérlek, ha van kedved, írd meg kommentek közt vagy levélben, téged milyen kérdések és témák foglalkoztatnak mostanában, kötődik-e közülük valamelyik testrészhez vagy „csakrához”!

A “csakrák” témájában gyakorolhatsz május 18. és június 26. közt hétköznaponta az ingyenes online Élményjógaórákon! Kövesd, csatlakozz, oszd meg: Testi-lelki mozgás Élményjógával
Ha pedig személyes kíséretet szeretnél a testgyakorláshoz vagy lelki kérdésekben való haladáshoz, akkor fordulj hozzám bizalommal.

 Várlak szeretettel! 

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner 

* Ha a számos, témában megjelent olvasmány közül egyet kéne kiemelnem, az Klausbeend Vollmar: A csakrák című könyve lenne. 

Hálás köszönet Hradszky Richárd Marketing séfnek a cikk csiszolásában nyújtott segítségéért! 

Így jógázd meg a hormonjaidat!

Mirigybarátság a testmozgás útján

A jóga tanítása szerint egyes speciális testgyakorlatok képesek a hormonszinteket jótékonyan befolyásolni, a belső elválasztású mirigyeket mechanikai úton harmonizálni. Ez talán így van, talán nincs, a tudományos kutatások nem igazolták és nem is cáfolták az elképzelést (még).

Viszont az Élményjógás tapasztalataim szerint van egy fontos és hasznos változás, amit biztosan elérhetsz a mirigyeknél a testgyakorláson át. Ez pedig: megismerheted a saját belső szerveidet, kialakíthatsz egy törődő és működőbb kapcsolatot velük, erős belső motivációt nyerhetsz az egészséges életmódhoz, és még inspirálhatnak is az önismeretedben… Egyszóval: összebarátkozhatsz a testrészeiddel. Ebben a cikkben megismerheted a tippjeimet, hogyan és miért fejlesztheted a barátságot a szerveiddel a mozgáson át:

Hormonharmonizálás placebóval?

Való igaz, hogy egyes testgyakorlatok a test speciális részén erősítik fel az érzeteket. Ha előrehajolsz, azzal a hasadban fokozod a nyomást. Gyertyaállásba emelkedsz, és máris összenyomtad a nyak elülső részét, A fordított testhelyzetekkel felfrissíted a felsőtested vérkeringését és felszabadítod az alsótest visszereit a pangó vértől. Ha figyelsz befele, akkor pontosan és részletesen érzékelni tudod ezeket a változásokat a testi érzeteken át.

És itt most elmehetnél abba az irányba, hogy elhiszed, hogy ezek az érzetek az egészség és gyógyulás jelei – és legalábbis a placebó-hatáson keresztül, ezáltal valamennyire elő is idézhetnéd az áhított változásokat. Olyan jógaórákon gyakran visszhangzott mondatokba fektethetnéd a bizalmadat, mint "ez a póz kellemesen átmasszírozza és így harmonizálja a pajzsmirigyedet", "ezzel a gyakorlattal felpezsdíted az agyalapi mirigy keringését és segíted a működését"...

This is the beginning of a beautiful friendship: “Kedves Hasnyálmirigyem!“

41990948_305203856947700_741960732869918720_n.jpg

...De, ha ennél szkeptikusabb vagy, nem akarsz vágyfantáziákkal manipulálni, akkor egy másik irányba is továbbmehetsz a testi érzetek felől: és csak egyszerűen tudatosíthatod, hogy létezik ez a testrészed. Mintha randevúznál egy olyan valakivel, aki magzatkorod óta dolgozik az életben maradásodért, és akivel mégis most találkozol először úgy igazán. Ez a találkozás lehet érzelemmentes tudatosítás, de lehet a rácsodálkozás pillanata, vagy a háláé is, vagy akár „egy gyönyörű barátság kezdete” is.

Például, amíg a hasnyálmirigyed csak egy absztrakt valami, amit legfeljebb anatómia ábrákról ismersz (vagy nem is tudsz a létezéséről), addig könnyű figyelmen kívül hagyni, és olyan szokásokat gyakorolni, amik akadályozzák a működését (pl. egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány). Abban a pillanatban viszont, hogy a saját hasnyálmirigyeddel építeni kezdesz egy személyes kapcsolatot, felébredhet benned az együttérzés felé, erősödhet a vágy, hogy gondoskodj róla. Ebből tudsz erőt és motivációt nyerni a szokásaid megváltoztatásához – ami különben egy kutyanehéz dolog tud lenni.

Törődni kezdesz a testrészeiddel, és rajtuk keresztül saját magaddal. Márpedig, amennyire kevés infónk van arról, hogy a belső szervek nyomogatása jógapózokkal jót tesz-e nekik, annál biztosabban tudjuk, hogy az egészségesebb életmóddal mennyit tehetünk szerveink egészségéért és az optimális hormonszintekért - és mellesleg a saját boldogságunkért.

 

Testi önismeret, énbiológia és zsigeri önbizalomanatomy-diagram_organ_szervek.png

Az öngondoskodó és egészséges szokások erősítésén túl is tartogat ajándékokat számodra a testbarátság. Egyrészről egy lehetőséget ad arra, hogy igazán megismerd a tested működését. Ami önmagában is fun. Rengeteg érdekes mechanizmus, összefüggés, kérdés: egy egészen új világ tárulhat fel előtted, ha tanulmányozni kezded, milyen szerveid vannak, melyik mire jó, és hogyan működik.

Másrészről, a tanulás örömén túl, mivel itt most a saját testedről van szó, egyfajta fizikai önismeretet és magabiztosságot is adhat az, hogy otthonosan mozogsz a test témájában. Ha vágod, hogy mid hol van és miért, akkor lesz egy újabb szelete a világnak, amit elég pontosan ismersz. Egy olyan emberré válhatsz, aki tudja, hogyan van összerakva, mi élteti, és ki ő – legalábbis a fizikai síkon.

Szeresd meg hát mind! Személyiségfejlődés a mirigyeken át

És végül, a belső szerveken keresztül az éned nem-testi részét, a lelkedet is megismerheted és fejlesztheted. A mirigyek különféle biológiai szerepéhez analógiásan hozzárendelhetőek mentális asszociációk: készségek, képességek, témák, kérdések. Noha vannak irányzatok, amik egy az egyben megmondják neked, hogy melyik szerved milyen lelki folyamathoz kötődik, az Élményjógában inkább arra bátorítok mindenkit, hogy a saját szervi asszociációit fedezze fel, és hagyja azokat idővel változni és színesedni.

Mégis az a tapasztalatom, hogyha mondok indító példákat, akkor sokaknak könnyebb rátalálni a saját asszociációkra. Úgyhogy álljon itt most néhány belső szerv: hogy melyik mire jó biológiailag, és hogy milyen mentális témákat szoktam inspirációképp ajánlani hozzájuk:

 

 • hypophysis.jpgAgyalapi mirigy: az agy legalján, a koponya padlójának közepén csücsülő páratlan, borsónyi szervecske az agy része (orvosi neve hipofízis). Ő a hormontermelő mirigyek karmestere, akiknek a véráram útján üzen, és szabályozza, melyik hormonból mennyit termeljenek. Hatással van a pajzsmirigyre, mellékvesére, nemi hormonokra, növekedésre, energiaháztartásra, immunrendszerre, a fájdalomcsillapításra és az élvezetre, sőt, a hangulatra és kognitív képességekre is. Az agyalapi mirigyet viszont egy felette lévő agyi központ, a hipotalamusz szabályozza. Az agyalapi mirigyen keresztül találkozhatsz azzal a képességeddel, hogy koordinálj, összehangolj (a saját életedet, vagy irányíts egy csapatot), és azt is, hogy tisztelettel elfogadj egy bölcs tanácsot vagy alázattal teljesíts egy helyénvaló utasítást. Fókuszba hozza: pl. állásból előrehajlás.

 • pineal-gland.jpgTobozmirigy: az agy belsejében található páratlan, rizsszemnyi szervecske szintén az agy része. Működését a felsőbb agyi központok irányítják, legfőképp a beérkező (kék) fény erőssége szerint. Ősibb állatoknál a tobozmirigy fényérzékelő nyúlványa egy homlokközépi harmadik szemként látható kívülről is. A sötétedés hatására a mirigy a melatonin nevű hormont termeli, ami az egész szervezet bioritmusát összehangolja. A tobozmirigy emlékeztethet arra a képességedre, hogy tájékozódj az időben (határidők, pontosság), ráülj az élet hullámaira, együttmozdulj az „apályokkal és dagályokkal”, figyelj a fáradtság jelzéseire, és megadd magadnak a kielégítő alvást pihenést és feltöltődést. Fókuszba hozza: pl. állásból előrehajlás.

 • thyroid.jpgPajzsmirigy: az ádámcsutkád alatt, a gége és a légcső tetejénél található, pillangó alakú, jobb és bal oldali lebenyből áll (kb. 5 cm hosszú). Az általa termelt pajzsmirigyhormonok az egész szervezet energiaháztartását befolyásolják. Gyorsítják a szívverést, a légzést, emelik a testhőt, bontani kezdik a tápanyagraktárakat, növelik az adrenalin hatásosságát a testben, éberré és izgatottá tesznek. Hiányuk a depresszióra, túltengésük a szorongásra, pánikra hajlamosít. A pajzsmirigy emlékeztethet arra a képességedre, hogy szabályozd a saját hangulatodat, az energia és nyugalom szintjét, a hajtóerőt, ami visz az életben, és a sebességet, amivel haladsz. Fókuszba hozza: pl. gyertyaállás.

 • thymus-800x450.jpgCsecsemőmirigy: a mellkas legelején középen, a szegycsont teteje mögött található páratlan szerv. Az immunrendszer egyik részének kulcsszerve, bizonyos immunsejtek itt bizonyítják rátermettségüket, hogy fel tudják ismerni és el tudják pusztítani a káros anyagokat és támadókat, ugyanakkor békén hagyják a test saját anyagait és a hasznos bélflórát. Hormonjai valószínűleg az egész test immunfolyamatait befolyásolják. A csecsemőmirigy emlékeztethet arra a kommunikációs képességedre, hogy határozottan leállítsd azt, ami/aki veszélyeztet téged (pl. az egészséged, a céljaid, a boldogságod), ugyanakkor arra is, hogy a szövetségeiddel (kívül, s belül) tudsz békében és harmóniában (ha úgy tetszik: szeretetben) együttműködni. Fókuszba hozza: pl. halpóz.

 • pancreas.jpgHasnyálmirigy: a hasad tetején, a rekeszizom alatt, hátul, egészen a gerinc előtt található páratlan szerv , kb. 12-15 cm hosszú és lényegében vízszintesen helyezkedik el (orvosi neve pankreász). Egyrészről emésztőenzimeket termel, amik a vékonybélbe kerülve segítik a tápanyagok bontását. Másrészről hormonokat termel, amik befolyásolják az étvágyat, a tápcsatorna működését, a tápanyagok raktározását. A több hormonja közül leghíresebb az inzulin, ami a vércukorszintet csökkenti. A hasnyálmirigy emlékeztethet arra a képességedre, hogy beoszd az erőforrásaidat. Okosan bánj az erőtartalékaiddal. Tápláld magad jól testi és szellemi értelemben is. Hogy megelégedj az eléggel, ismerd fel a mohóságot és türelmetlenséget magadban, áss a mélyükre és értsd meg őket. Fókuszba hozza: pl. ülésből előrehajlás.

 • endocrinesystem1.jpgHere és petefészek: ezek a páros nemi szervek a hormonjaik révén az egész lényünk működésére hatással vannak. Befolyásolják a nemi jellegeket (pl. szőr, haj), testszagot, vonzerőt, érzelmi állapotot, viselkedést. Hatással vannak a libidóra és az ivarsejtekre is. A nemi szervek emlékeztethetnek arra a képességedre, hogy létrehozz valami újat, kreatív legyél, alkoss és teremts, vagy termessz, és arra is, hogy gondoskodj a jövőről: a sajátodéról, de a következő generációkéról is. Azzal a témával is foglalkozhatsz, hogy hogy vagy a saját szexualitásoddal, vágyaiddal, nemiségeddel, nemi szerepeiddel. Fókuszba hozza: pl. gerinccsavaró gyakorlat.

 • adrenal.jpgMellékvese és csontok: sokáig a fő stresszhormon termelő központot a mellékvesében vélték felfedezni, ami az egy-egy vese tetején csücsülő egy-egy sapka. Híres hormonjai pl. az adrenalin és a kortizol. Újabban felvetették, hogy a csontok által termelt oszteokalcin ugyanilyen, vagy nagyobb szerepet tölt be abban, hogy fenyegető benyomások esetén a szervezetünk mozgósítsa az erőraktárakat és készen álljon az erőkifejtésre (a támadásra vagy a menekülésre). A stresszhormont termelő testrészeid emlékeztethetnek arra a képességedre, hogy felvedd a kesztyűt, megküzdj az igazadért, energikusan beleállj a céljaidba, és hasznos cselekvésbe forgasd az érzelmi feszültségedet. Megerősíthetik benned azt, hogy bízhatsz magadban, és hogy be tudod biztosítani a saját létezésedet. Fókuszba hozza: pl. hegytartás.

endocrine-system-human-anatomy-human-silhouette-with-highlighted-internal-organs-.jpgA test hormontermelő rendszerének főbb szervei egy ábrán, a fejtől az óramutató járásával megegyező irányban:
hipotalamusz, agyalapi mirigy, pajzsmirigy (és mellékpajzsmirigyek), hasnyálmirigy, mellékvese, méhlepény (várandósság alatt), here, petefészek, csecsemőmirigy, tobozmirigy

Ezek a mirigyek többet is tudnak ennél, és sokkal több fontos belső szerv létezik, akiről itt nem írtam részletesebben. A lelki asszociációkra ugyanennyire jó terepet nyújtanak azok a testrészek is, amiknek a létezése nyilvánvaló és funkciója közismert: mint a kéz, a lábak, a gerinc, az érzékszervek, nyak (és benne a hangképző szerv), a tápcsatorna (lásd Élményjóga videók). Ha testgyakorlás közben/után kalandozni szeretnél a belső világodban, bármelyik testrészed esetében is megkérdezheted magadtól: „Mire tanít, mire emlékeztet, milyen képességet testesít meg ez a szervem?” Vagy csak egyszerűen: „milyen élmény mélyen figyelni erre a részemre?”

Még egyszer mondom Élményjóga-oktatóként: minden testrésszel kapcsolatos asszociáció egyedi, kívülről nem irányítható, és időben változó. Tanáraid legfeljebb ötleteket tudnak adni, amit érdemes csak annyira magadra venned, amennyire inspirál, utána viszont a saját tapasztalatodat kialakítani és érlelni.

Magadtól sem érdemes elvárni, hogy egy testgyakorlattal automatikusan és azonnal meg fogsz oldani lelki problémákat. A tartós személyiségfejlődéshez kitartó gyakorlásra és visszatérő reflexióra is szükséged lesz. És ezen az úton járva, hasonlóan a testi gyógyuláshoz és a „hormonharmonizáláshoz”, alapvetően két megközelítés közül választhatsz:

 • ha szkeptikusabb, praktikusabb típus vagy, aki nem szeret hittel (wishful thinking-gel) és vágyképekkel manipulálni, akkor a belső szervekhez kötődő asszociációkra tekints előremozdító, megvilágító kérdésként, témafelvetésként. „Pajzsmirigy… Energikusság… Hogy vagyok én az energikusság témájával? Mik az erősségeim vele, mik a nehézségeim? Min lenne jó változtatnom ezzel kapcsolatban?”
 • ha viszont hiszel a hit és remény erejében, akkor a belső szervekre tekinthetsz tanítóként, akik testi szinten már tudnak valamit, amiben szeretnél fejlődni. Rajtuk keresztül elképzelheted, hogy mennyi képességed van már meg, amiket nem a 0-ról kell felépítened, hanem elég csak megengedned, hogy a test példáját alapul véve lelki szinten is megnyilvánuljanak.

A lassú, elmélyülten befele figyelő jógagyakorlás jó terep lehet a testrészekkel való barátkozásnak, de természetesen bármilyen mozgásban (vagy épp nem-mozgásban, mint a relaxáció) is gyűjthetsz efféle élményeket. Barátkozz a testeddel, hogy felfedezd a szervek bámulatos világát, erős belső motivációt szerezz az egészséges életmódhoz, és hogy megismerd saját magad a testeden keresztül!

 Ha szeretnél személyes segítséget kapni tőlem a testeddel való barátkozáshoz vagy a jógagyakorláshoz, keress fel bizalommal, mert várlak szeretettel! 

dr. Tihanyi Benedek T.

Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

 

Csatlakozz a Hírlevelem közösségéhez: bit.ly/hirlevelTB

Nézz körül a Facebook lapomon: facebook.com/drtihanyibenedekt/

Mentsd el az eseményeim Naptárát: http://bit.ly/naptárTB

Olvass bele a Blogomba: bit.ly/baratkozzatesteddel

Nézz bele a Vlogomba: bit.ly/VLOGtihanyibenedek

Hallgass bele a Mesetáramba: bit.ly/mesetár

Lapozz bele a Tudományos munkáimba: researchgate.net/profile/Benedek_Tihanyi2/

Fordulj hozzám bizalommal drótpostán: drtihanyibenedek@gmail.com

 

Képek forrása:
The awkward Yeti, 
https://www.healthy-inside.com/health/hormonal-disorders/hypophysis-pituitary-gland/
https://fluoridefreeaustralia.org/pineal-gland-fluoride/
https://purplecarrotnutrition.co.uk/press/thyroid-dysfunction-the-missing-link-in-fertility-bnch-news/
https://www.lifespan.io/news/using-exosomes-to-regenerate-the-thymus/
https://www.diabetes.co.uk/body/pancreas-and-diabetes.html
https://www.hormone.org/what-is-endocrinology/the-endocrine-system
https://www.jillcarnahan.com/2015/05/24/natural-treatments-for-adrenal-fatigue/
https://www.123rf.com/photo_41977540_stock-vector-endocrine-system-human-anatomy-human-silhouette-with-highlighted-internal-organs-.html

A 9 legfeltöltőbb szokás

Így legyél jófej a saját testeddel a hétköznapokban!

A testbarátság, vagyis saját magad elfogadása, "jól" tartása és szeretete a testeden keresztül segíthet boldogabb, egészségesebb, jobban kommunikáló és ökóbb emberré válni.

Itt most 9 pontba szedtem neked, mik azok a konkrét szokások és attitűdök, amik által még barátságosabb tudsz lenni a testeddel. Böngészd végig, és számold össze, hány pontban vagy elégedett a jelenlegi helyzettel, hány pont van, amiben szeretnél fejlődni, és hány pont tűnik elsőre teljes nonszensznek! 

image202004270003.jpg

 1. Figyelek a testtartásomra és a mozgásmintáimra, miközben használom a testemet a hétköznapokban.
  Észreveszem, ha kényelmetlen valami a mozgásrendszeremnek, és változtatok rajta. Ügyelek például a gerincem, karom és kezem, lábam és talpam, szemem, gégém és medencém komfortjára és feszültségmentességére, akár ülés, akár járás, sportolás vagy kütyüzés közben is.
 2. Figyelek a légzésemre, ezzel segítem őt, hogy úgy történhessen, ahogy szükségem van rá. Engedem sóhajtozni, mélyülni, és bárhogy változni, ami felszabadító és kényelmes. 
 3. Észreveszem az alvásra és pihenésre való igényemet, a fáradtság és kimerültség jeleit, és tudatosan döntök arról, hogy vagy azonnal megadom magamnak a feltöltődést, vagy késleltetem a hiány kielégítését (záros határideig, jó okkal).
 4. Tudatosítom az éhségemet és szomjamat, gondoskodom ezekről a szükségletekről is. Észreveszem azt is, amikor a szervezetemnek más vagy kevesebb táplálékra van szüksége. Ha igényem van rá, akkor böjtölök (de soha nem éheztetem magam).
 5. Kíváncsi vagyok a szexszel, vagy érintéssel, vagy más (testi, társas) örömökkel kapcsolatos érzéseimre. A környezetemre is tekintettel maradva megkeresem azt, amire vágyom, és megengedem magamnak. Emlékszem arra, hogy nemet mondhatok olyan lehetőségekre, amikre nincs szükségem.
 6. Tájékozódom, milyen higiénia lépésekre és életmódbeli szokásokra van rendszeresen szükségem a fizikai egészségem hosszú távú megőrzéséért, és megadom magamnak.
 7. Elfogadóan figyelek az érzelmeimre és azok testi lenyomataira. Készen állok arra, hogy kiderítsem az érzelmek mögött lévő szükségleteimet, és gondoskodjak róluk. Az érzelmeimet, és a belőlük fakadó testi feszültségeket nem nyomom el, nem hagyom figyelmen kívül, legfeljebb késleltetem.
 8. A testemre úgy tekintek, mint az énem egyik része, vagy mint ami a személyiségemmel szétválaszthatatlan egységet alkot. Keresem, hogyan forduljak felé elfogadással és megelégedéssel, még a „hibái” felé is. Készen vagyok arra, hogy játékos és spontán legyek a testemmel, felszabadultan éljek és mozogjak benne, legalább időről-időre. Kíváncsi vagyok arra, mit mutat, éreztet, üzen a testem, törekszem arra, megértsem magam rajta keresztül, és hogy gondoskodjak róla és az igényeimről, amik benne tükröződnek.
 9. Ápolom az ösvényeket, amik a testembe, mint biztonságos otthonba vezetnek. Keresem és táplálom a testben rejlő erőforrásokat, ami nyugalmat és energiát ad a kihívásokhoz, és biztonságot ad ahhoz, hogy kifelé kapcsolódjak.

testbaratsag_1.jpg

Ez a kilenc pont a fizikai jólléthez legfontosabb szokások és hozzáállások tárháza, amiket a saját bőrömön kísérleteztem ki. Számomra inkább törekvések, nem pedig erkölcsi parancsok. Nem attól lesz valaki "OK ember", hogy ezeket betartja. Azért írtam le, mert amióta rájuk találtam, javítja a hétköznapi közérzetemet, ha emlékszem rájuk, és közelítek feléjük.

Azt is tapasztaltam, hogy a kilenc pont némelyike néha megvalósíthatatlan, mert más belső mechanizmusaim erősebbek. Sok fontos felismerést hoz az, amikor a testbarátsággal ellentétes részeim felszínre törnek, és ahelyett, hogy elnyomnám vagy szégyellném őket, vagy tudatlanul hagyom őket érvényesülni, elkezdek figyelni rájuk, és megérteni, miért és hogyan akadályozom, hogy jól legyek a bőrömben. A meghaladásuk néha sok belső erőforrást igényel, néha pedig külső segítséggel a legkönnyebb (például ha evés-, alvás-, vagy szexuális-, stb. zavarral találkozunk). 

A testbarátsággal ellentétes belső mechanizmusok megértése lépésről-lépésre visz egyre közelebb ahhoz, hogy még barátságosabb lehessek magammal. A testtel való barátságos kapcsolat ápolása egyre több energiát ad ahhoz, hogy változzak. 

Írd le a kommentek közt, hány pontban voltál elégedett magaddal / hányban nem / hány tűnt nonszensznek!
Ha van még ötleted, hogyan tudunk barátságosak lenni a testünkkel, szintén tedd közkinccsé idelenn! 

Ha pedig szeretnél személyes kísérést kapni tőlem a testbarátság felé, vagy életmódtanácsot vagy jógára volna szükséged, fordulj hozzám bátran! 

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató
, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

 

Útmutató a zenei katarzis eléréséhez

8 lépés a mély zenei élményekért

Volt már olyan, hogy zenét hallgattál, és egyszer csak elérkezett egy különleges pillanat, amikor a hangok olyan mélyen megérintettek, hogy a hideg futkosott a hátadon, megborzongtál, lúdbőrözni kezdtél, bizsergett a fejbőröd, esetleg szaporán kezdett verni a szíved, elszorult a torkod vagy könnyes lett a szemed? Hogy felbukkant egy intenzív érzelem vagy egy fontos felismerés, szárnyra kapott a fantáziád, vagy emlékek tolultak fel? 

8 éve alapítottam a Hangfürdő kórust, azóta kutatom aktívan, hogyan lehet elmélyíteni a zenehallgatást. Arra jöttem rá: te magad minél inkább odafordulsz a saját világod -tested, érzelmeid, képzeleted- felé, annál könnyebben pendíti meg a test és lélek húrjait az, amit hallgatsz. 

Szeretnéd felerősíteni te is a zenével járó élményeket? Ebben a cikkben leírtam neked nyolc lépést, amivel bármikor meghangfürdetheted magad a zenékben! 

 

Tudatos rákészülés 

 1. Tisztázd magadban, hogy mire is volna szükséged, mi az a változás, amit szeretnél átélni a hallgatáson és az élményeken keresztül (pl. megnyugvás, felélénkülés, összpontosítás, elalvás). A ráhangolódásban segíthet a 8 perces hangfürdőindító gyakorlatom is

 2. Válassz ki magadnak egy hangforrást, amiben szeretnél elmélyülni (lehet élőzene, vagy számok a telódról, de lehet az erdő vagy épp az utca zaja is, vagy az alapzúgás, amit mindig hallhatsz a háttérben). Választhatsz a youtube csatornám meditatív listái közül is (1, 2, 3, 4, 5). 
 3. Teremts magadnak teret és időt, hogy biztonságban és kényelemben elmerülhess a kiválasztott hangokban. Gondoskodj róla, hogy a zenehallgatás alatt senki se zavarjon, pl. blokkold a telefonodon az értesítéseket. 
  Ha pihentető fekvésben szeretnél hangfürdőzni, készíts elő egy kényelmes fekhelyet, és helyezkedj el rajta.
  Ha felfrissítő mozgással szeretnéd lekövetni a zenéket, készítsd elő a terepet, hogy biztonságosan tudj ringani, nyújtózkodni, táncolni a térben.
 4. Néhány lélegzetvétellel, a talaj tudatosításával, és a szemed behunyásával segíthetsz megérkezni a testi figyelemhez. Akár a figyelmeddel végigpásztázhatsz magadon, mindegyik testrészednél éppen csak megérezve, hogyan van most, felvéve velük a kapcsolatot.

   Indulhat a zene és a hallgatás!

 5. Képzeletben megengedheted, hogy a hangok ne csak a füleden keresztül érjenek el hozzád, hanem az egész testedben rezonálhatnak valahogy. A figyelmeden keresztül a hangokat vezetheted ahhoz a testrészhez, amit szeretnél "megfürdetni". 
 6. Megengedheted a hangoknak azt is, hogy megszólítsák a képzeletedet, akár szándékosan felidézhetsz képeket, emlékeket, hangokat, érzeteket, mozdulatokat, illatokat, ízeket, amikre szükséged van. Akár saját magadnak is kiadhatsz hangokat, ha jól esik.

  Legömbölyítés 

 7. A hangok lejártával / időd elteltével adhatsz magadnak néhány percet a visszaérkezésre, az élmények elcsomagolására, és a továbbindulásra
 8. Szedd össze fejben, mi is történt veled most, és ha van kedved, írd le, rajzold le, vagy oszd meg itt. A kommentek közt közkinccsé teheted továbbá a saját zenéidet vagy a támpontjaidat, ami neked segített a zenei csúcsélmények átélésében. 

 

Persze, a zenei csúcsélmények maguktól is megtörténnek, sőt, az akarásuk és hajszolásuk pont hogy gátolja őket. De, ahogy általában, úgy a zenei élményekre is igaz:

ha barátságosan figyelsz a testedre, és a testeden át magadra, 
akkor az élet örömeit is mélyebben meg tudod ízlelni és ki tudod élvezni. 

Tudj meg többet a zenei borzongás tudományos hátteréről cikkemből és előadásomból

Ha pedig szeretnél élő énekhangfürdőt kapni, vagy gyakorolni:
 • hogyan nyílj meg a hangok felé,
 • érkezz meg egy testi jelenléten keresztül az élmények világához,
 • hogyan adj magadnak olyan hangot, amire szükséged van
 • vagy hogyan tudsz másoknak úgy hangokat adni, amire szükségük van. akkor... 
keress fel bátran, és találkozzunk egy csoportos vagy egyéni foglalkozáson!

A testbarátság 4 ajándéka

Barátkozz a testeddel egészségért, boldogságért, kapcsolatért és fenntarthatóságért!

A testtel való barátkozás annyit tesz, hogy adsz időt és helyet a testednek az életedben, elismered az éned részeként. Elfogadó és kíváncsi vagy a jelzéseire, érzeteire, igényeire, és nyitott vagy rá, hogy gondoskodj magadról a testeden át is. A testtel való pozitív kapcsolat tanulható, a testtel kapcsolatos ellenérzések és negatív bánásmód megváltoztatható - önsegítéssel vagy külső szakmai segítséggel

"Hogyan és miért érdemes fejleszteni a testtel való viszonyunkat?" - ez a kérdés magánemberként is, és szakemberként is izgat. A több, mint tíz éven át gyűjtött tudásomat és tapasztalataimat kaphatod meg ezen blog olvasójaként. A blog 2. születésnapja kapcsán pedig összefoglaltam neked ebben a cikkben a legfontosabb korábbi írásaimat. A linkek a témábavágó korábbi posztjaimhoz vezetnek, ahhol részletesebb magyarázatot és példákat is találsz. Olvass tovább tehát, és derítsd ki, hogyan részesít téged a testbarátság a négy fő ajándékábanEgészség, Boldogság, Kapcsolatkezelés, Fenntarthatóság!

42160639_2413252002020030_8961244526307966976_n.jpg

Önszabályozás: hangold magad testi-lelki jóllétre!

Egészség

Ha otthonosabban mozogsz a test világában, akkor könnyebben állítod helyre az egészségedet, hiszen:

 1. Idejekorán felfedezed a kialakulóban lévő testi betegségeket, így még a kiteljesedésük előtt hozzákezdhetsz a gyógyításhoz
 2. Csökken a fájdalom vagy kellemetlen testi érzetek felé érzett félelmed és feszültséged, ami viszont enyhítheti ezen panaszok intenzitását
 3. Jobban kiismered, egy adott panaszra melyik gyógymód számodra a leghatékonyabb, és hogy a különböző gyógymódok hogyan kombinálhatóak (pl. a kórházi orvoslás és a természetgyógyászat) az esetedben. A gyógyulásodat jobban a saját kezedbe veheted.
 4. Az egyes gyógymódok alkalmazásakor (pl. gyógyszerszedéskor) tudatosítani tudod a gyógyulás, hit vagy bizalom testi érzeteit, és ezen keresztül erősítheted a placebó-hatást egyes panaszok csökkentésére, és mérsékelhetsz egyes mellékhatásokat a nocebó-hatás gyengítése révén.
 5. A betegség testi jeleire fókuszolva felismerheted, van-e lelki gyökere (is) a panaszodnak, van-e lelki következménye, így hatékonyabban tudod kezelni a betegség lelki dimenzióját.

A testbarátság nemcsak a gyógyulásban, hanem az egészség megőrzésében is támogat: 

 1. Észreveszed a stressz testi jeleit, így kezelni tudod azt (pl. mozgásba vagy hangba önteni őket), mielőtt felgyűlnek és megbetegítenek
 2. Jobban ismered, mik azok a tevékenységek, amik igazán feltöltőek a számodra, testi szinten is, így tudod azzal tölteni a szabadidőd, ami valóban megerősíti az egészséged
 3. Motiváltabb leszel arra, hogy vigyázz a tested épségére, és hogy gyarapítsd a tudásod arról, hogyan tudod megőrizni az egészségedet az életmódon át (pl. testtartás, és testhasználat, vagy sport, és táplálkozás terén).

{Ha pedig gyógyítóként dolgozol, a testbarátság segíthet a gyógyítói intuíció csiszolásában, új infók megtanulásában és rendezésében, az empatikus kommunikációban, és abban is, hogy a gyógyítottjaid szenvedését kevésbé vedd magadra.}

Boldogság

img_3822_tom.jpgA gyógyulás és az egészségmegőrzés támogatásán kívül a testbarátság lehet egyszerűen egy örömforrás is. Megmutatja, hogy a testben nemcsak szenvedés, hanem élvezet is lakik. Megtanít arra, hogyan élvezd ki a testmozgással járó jó közérzetet, hogyan add át magad a zene keltette kellemes borzongásnak, hogyan merülj el egy-egy finom falat élményében, hogyan érezd meg és éld át a jelentőségét a testben zajló életfolyamatoknak (vagy akár hogyan adj hálát a testrészek meglétének, vagy a puszta ténynek, hogy élsz). 

A testi érzetek tudatosítása segít mélyebben megélni az apró örömöket, a pillanat varázsát, és megtölteni az ünnepeket (még több) mélységgel (pl. a Karácsonyt, Szilvesztert, Halottak napját, Mikulást).

A testbarátság révén könnyebben meghallod és kezeled azokat a gondolataidat, amik önkritikusak, teljesítményhajszolók, perfekcionisták, maximalisták, könnyebben tartasz tőlük távolságot, és engedsz magadnak meg néha egy kis kikapcsolódást. A figyelmeddel a testbe költözve könnyebb megértened, mi éppen az oka a gondolatok belső monológjának, milyen módon tudnád kikapcsolni, és hogyan tudod a teljes lényedet megpihentetni. A testen keresztül beléphetsz a jelenbe, a jövő vagy a múlt helyett, a test, mint egy horgony, segít megélni az adott pillanatot, és lelassítani az idő rohanását. A testbarátság nemcsak a belülről stresszelő gondolatok, hanem a kívülről stresszelő, szinte árvíz-szerű hírfolyam kezelésében is hasznos.

A testbarátság ahhoz is erőt ad, hogy elfogadjuk magunkat akkor is, amikor nem vagyunk boldogok, vagy akár kifejezetten pocsékul (pl. betegek, fáradtak, vagy depressziósak) érezzük magunkat.

Önmeghaladás: kapcsolódás és fenntarthatóság

Kommunikáció

20190227_154309.jpgA testi érzeteid az érzelmekkel karöltve hírnöki szerepet látnak el: arról tájékoztatnak téged, hogy éppen melyik alapszükségleted érintődik meg. A pozitív érzetek és érzelmek a szükségletek kielégültségéről adnak hírt, a negatívak a kielégületlenségükről.

Minél inkább el tudod fogadni a testi érzeteid, beszéled a tested nyelvét, és érted, mit mond neked, annál pontosabban fogod tudni, mire van éppen szükséged és mire nincs, és annál szabadabban tudod képviselni magadat mások felé. Ennek hatására:

 1. Őszintébben mersz kérni másoktól.
 2. Fel tudod ismerni, ha leszívja az erőidet a kommunikálás valakivel, és jelezni tudod, ha szeretnél kivonulni a beszélgetésből.
 3. Kiélesítheted az empatikus képességedet, aminek segítségével megérezheted, hogyan tükröződik benned a másik ember érzése, és így könnyebben tudsz figyelmet és megértést adni neki
 4. Mélyebben megélheted az adás, kölcsönösség, együttműködés, összetartozás zsigeri örömét.

Fenntarthatóság

A testeddel való bánásmódban, a másokkal való kommunikálásban és az ökoszisztémával való kölcsönhatásodban mind-mind egy közös készséged játszik kulcsszerepet: a kapcsolódás, a figyelés és a rendszerben látás képessége. A kultúra, amiben felnőttél, arra nevel és kényszerít, hogy nyomd el a testedet a megfelelés érdekében, és mintát ad arra is, hogyan élj vissza a hatalommal mások felett (vagy hagyd egy feljebbvalónak, hogy kihasználjon), és hogyan vegyél részt a természeti erőforrások teljes felélésében. A testtel való barátság felülírhatja ezt a fenntarthatatlan hozzáállást, és mintát ad ahhoz, hogyan bánj jól nemcsak magaddal, de másokkal és a többi élőlénnyel is.

A fenntartható-ökotudatos életmód nem mindig könnyű, néha fáradtságos, sőt kilátástalan is lehet. A testbarátság révén az ökológiai lábnyomodat, mint a saját testrészedet tudod érzékelni, és a fenntarthatósági gesztusaid felett érzet pozitív érzetek testi megélésével jutalmazhatod és motiválhatod magad.

Testbarátság biztonságosan és tudományos alapokon

A testtel való barátkozás élethosszig tartó munka, ami, mint minden változás, energiát kíván. Ha célul tűzöd ki, érdemes fontolva, elfogadóan és kíváncsian haladnod benne. Készen arra, hogy nemcsak fejlődni fogsz ebben, hanem néha megrekedsz, vagy visszaesel, és hogy fontos lesz szembenézned és apránként megértened azokat a működéseidet, amik távolságot teremtenek közted és a tested közt.

Ha külső segítséggel barátkozol a testtel, akkor figyelj a saját élményedre, a magad ritmusát kövesd. A testbarátságot fokozó technikáknak is lehetnek kockázatai, ezért lehet fontos, hogy megbízható szakembert fogadj kísérődül.

20181204_094301.jpgA testet nemcsak az érzelmek és a képzelet, hanem a racionális ész felől is meg lehet közelíteni: lehet, hogy te is azok közé tartozol, aki kifejezetten igényli a tudományos magyarázatokat. A testbarátságot direktbe még nem vizsgálták tudományosan, de számos rokon fogalomról van egyre bővelkedőbb kutatási eredmény. A leghíresebb és legtöbbször vizsgált rokon módszer a mindfulness meditáció, aminek fő hatását az önszabályozásban találták meg. Vagyis abban a képességben, hogy testi-érzelmi-gondolati síkon is érzékeld a benned zajló folyamatokat, megértsd, mi miért történik, és menedzseld magad. 

A kutatások szerint a mindfulness-nek van gyógyító potenciálja: segít a fájdalomcsillapításban, a szív-érrendszeri betegségek gyógyításában, az immunrendszer erősítésében, az öregedéssel együtt járó mentális hanyatlás lassításában is. Ezek az eredmények biztató kezdetet jelentenek a testbarátság kutatásában, amit további vizsgálódást igényelnek, amik megmutatják, milyen betegségeknél és hogyan lehet biztonságosan alkalmazni.

 A testbarátság egy összetett hozzáállás a saját tested felé, aminek a révén egészségesebb, boldogabb ember lehetsz, aki könnyebben kommunikál és él fenntartható módon. Fogalmaink és kezdeti tudományos bizonyítékaink vannak rá, hogy érdemes fejleszteni, de sok megértetlen terület is maradt még, amit most csak a saját tapasztalatoddal tudsz kitölteni.

Ha szeretnél megbízható kísérővel barátkozni a testeddel, vedd fel velem a kapcsolatot, várlak szeretettel.

dr. Tihanyi Benedek
Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

Materialista meditáció

Spiritualitás kőracionálisoknak is!

Egyesek szerint a tudomány ellentétben áll a vallásossággal, a materializmus a spiritualitással. 
Járjunk a végére együtt: feloldhatóak-e ezek az ellentétek? Tarts velem egy Élményjógás materialista meditációra!

Meditálj* velem egyet a világ és az énünk anyagi természetén, és figyeld meg, hoz-e különleges vagy transzcendens élményt a fizikában való elmerülés! A gyakorláshoz válassz ki a környezetből egy tárgyat vagy élőlényt (pl. szobanövény), amire összpontosítani tudsz a meditáció során: 

A meditáció első részében (1:12-től) a fizika szemüvegén keresztül tekintünk rá a minket körülvevő anyagi világra és a testünkre, mint énünk anyagi részére. Megtapasztalhatod:

 • Milyen élmény minden érzéki tapasztalatot (látás, hallás, tapintás és hőérzés, szaglás, ízlelés, testi érzékelés), minden érzékszervet és mozgatószervet az anyagi világ részeként elképzelni: mintha az anyagon keresztül érzékelnéd az anyagot, és az anyagon keresztül mozgatnád az anyagot? 
 • Milyen élmény úgy érzékelni mindent és mindenkit, mint ami teljesen hasonló anyagi építőkockákból épül fel, amire teljesen azonos természeti erők hatnak?
 • Milyen élmény úgy gondolni a téged felépítő anyagokra, mint ami állandó cserélődésben és körforgásban van, és amin osztozkodsz a jelenlegi, múltbéli és jövőbéli élőlényekkel és tárgyakkal?
 • Milyen élmény elképzelni az atomjaid történetét, amik végigkísérték a Föld és az élet keletkezését, sőt, csillagok méhében születtek, vagy akár egészen az Ősrobbanást követő pillanatokig visszavezethető a származásuk?
 • Milyen élmény úgy tekinteni az anyagra, mint ami az energia megnyilvánulására, mint ami nem más, mint kicsi térbe sűrített rezgés? Belegondolni, hogy az Univerzum minden részecskéjének és energiájának a korábbi alakja ott volt egyetlen öklömnyi térben, a világ születésekor? 

A meditáció első felében tehát élményszinten kapcsolódhatsz a fizika modelljeihez az anyagi világról. Anélkül, hogy akár feltennénk akár kizárnánk azt, hogy csak az anyag létezik, semmi más (se anyagtól független tudat, se Isten). 

második részben (26:09-től) viszont a különböző világképekkel való viszonyodat tudatosíthatod. Megtapasztalhatod, számodra milyen élmény arra gondolni, hogy:

 • "A tudatod és a teljes lényed kizárólag anyagi folyamatok eredménye."
 • "Az univerzum kialakulásában csak természeti erők vettek részt."
 • "A tudatod kialakításában nem-anyagi folyamatok is részt vesznek."
 • "Az univerzumot egy teremtő (szándék, tudat, szellem, Isten) teremtette."

Így a meditáció révén kiderítheted, milyen érzés e különféle filozófiai nézőpontokkal találkozni, vagy akár a játék kedvéért, teljesen belehelyezkedni*. Ezen keresztül tudatosíthatod és árnyalhatod is, végső soron mit gondolsz a világ és az éned létezéséről: anyagi (is) vagy szellemi (is)? 

A személyes élményem a materialista meditációval az az, hogy megmutatja az összetartozásomat a többi emberrel, élőlénnyel, és tárggyal. Az énem elszigeteltségének, univerzális magányának az érzését finomítja. Felébreszti a testbarátságot: a kíváncsiságomat, figyelmemet és tiszteletemet a testem, a sejtjeim és az életfolyamatok felé. Nyugalom származik abból a nézőpontból, hogy egy Rend része vagyok, egyféle rendben vannak és működnek a dolgok. Elmozdít a megértés és elfogadás felé, akár saját magam felé, akár mások viselkedése felé - és így levesz valamennyit a szégyen és hibáztatás terhéből. A materializmus számomra transzcendens és spirituális élményekhez vezet. A tudomány modelljei és elképzelései arról, hogyan is épül fel és működik a világ, mélyítik bennem az ámulatot, néha a csodálatot, néha az áhítatot az élet felé. 

S hogy az anyagtól független létezik-e szellem, Isten? Nem tudom. A materialista világkép hosszabb ideig dominált az életemben, ezért otthonosabb, de az idealista világkép is komfortos. Azt tudom, hogy a tudomány se lép fel azzal az igénnyel, hogy a végső igazságot kimondja ezekben a kérdésekben. Modelleket állít fel, amik valamilyen szempontból fedik a tapasztalatokat, de vállaltan korlátozott érvényességűek. A szellem és Isten kérdése ezen érvényességi határon kívül fekszik.

Amit viszont biztosan tudok az az, hogy sok konfliktus származhat abból, ha az emberek a világnézetük alapján elkezdik megítélni, vagy megpróbálják meggyőzni egymást. Számomra felszabadító az a nézőpont, ami szerint a különféle világnézetek egyszerre érvényes igazságok, amik békésen tudnak egymás mellett élni, anélkül, hogy valamelyiknek végső győztes igazságként a többi fölé kéne kerekednie. És azt is gondolom, hogy:

Minél pontosabban letisztázzuk azt, hogy hogyan is vagyunk a saját világnézetünkkel, annál nagyobb belső tér keletkezik más nézetek elfogadásához és megértéséhez.

És minél több nézőpontból tudunk ránézni a világra és magunkra, annál többet értünk meg belőle. 

Szeretnél személyes kíséretet kapni tőlem a testeddel és a Világgal való viszonyod fejlesztésére?
Fordulj hozzám bizalommal.

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

 

* Ha olyan világképpel találkozol a meditációban, ami számodra elfogadhatatlan, akkor figyelheted kívülről, milyen számodra, hogy létezik ez a nézőpont, milyen érzéseket táplálsz felé. 

Ha mentálisan érzékeny állapotban vagy, akkor a videóban látható gyakorlat biztonságos elvégzéséhez konzultálj egy szakemberrel.

A videóban elhangzott tudományos megállapításokért köszönet minden fizika tanáromnak, tankönyvemnek, segítő fizikus barátaimnak, a wikipedia-nak és a kurzgesagt-nak.

20 út az emberiség kipusztulásához

Önelfogadás az anyagi mulandósággal való szembenézésen át

A testtel való barátság támogatja az egészséget, a boldogságot, a másokkal való kommunikációt és a fenntarthatóságot is. Miért mégis annyira gyakori a test háttérbe szorítása vagy figyelmen kívül hagyásaAz egyik ok a sok közül, hogy a testünk egy olyan része a lényünknek, ami a mulandó anyagi világhoz tartozik. Az elmúlással, halállal kapcsolatos félelmek tehát eltávolíthatnak a testtől.

Ha valaki a "székhelyét áthelyezi" a testből egy, anyag által sérthetetlennek és elpusztíthatatlannak vélt énrészébe (pl. a lélekbe), azzal mintha megszabadulna a halál szorongatásától - azon az áron is, hogy így meggyengül a kapcsolata a testi énjével. A halálszorongás kezelésének más módjai is vannak. Például a halál tényével való szembenézés, az elmúlás elfogadása. Számomra ebben nagy segítséget jelentett az emberiség és az univerzum végével való foglalkozás.

Ebben a cikkben összefoglalom, a tudomány mai állása szerint mi tud véget vetni az emberi létformának. (Akkor javaslom a továbbolvasást, ha szeretnél találkozni az egzisztenciális félelmekkel és kérdésekkel, hogy megdolgozhasd őket, hogy közelíts a halállal való megbékélés felé, és ezáltal még teljesebben elfogadd az éned mulandó részét: a testedet. 

Sokak szerint az emberiségre a legnagyobb veszélyt jelenleg önmaga jelenti. A civilizált kultúra magával hozta a természeti erőforrások felélését, a járványokat, háborúkat (ami a technológiai fejlődéssel karöltve adja az atomháború rémét), a globális éghajlatváltozást és szennyezést (mérgezés, ózonlyuk), az ökoszisztéma felborítását és a termőtalajok kimerülését… A technológiai felfedezésekhez kapcsolódnak még olyan, nem teljesen megcáfolható félelmek, mint az ellenségessé váló mesterséges intelligencia vagy veszélyes bio-nanotechnológia elszabadulása. Ezek mindegyike önmagában is súlyos fenyegetettséget jelent az emberiség hosszú távú fennmaradására, azonban egymással kölcsön hatva olyan bonyolult problémahalmazt képeznek, ami lehet, hogy túl nagy falat fajunknak.

A nem-ember okozta fenyegetések egyike a geomágneses vihart kavaró napkitörés (esélye a következő évtizedben kb. 2%), ami szélsőséges esetben elsöpörheti az ózonréteget, kitéve így a föld élőlényeit a halálos mértékű napsugárzásnak. Egy másik veszély a szupervulkán-tevékenység, ami kibocsájtott hamu révén globális lehűléshez vezethet. Az esélyt azonban, hogy egy adott évben kitörjön egy szupervulkán, 1 a 730.000-re teszik. A világvége filmek egy része az űrből zuhanó égitestek pusztító érkezését jelölik meg veszélyforrásként. Valójában 20 millió évente egyszer érkezik annyira nagy aszteroida hozzánk, hogy jelentős hatása legyen a Földre, és az utolsó, fajpusztulást okozó becsapódás 66 millió éve történt. 

A csillagászok szerint, a Nap egyre erősebb fényt sugároz a Földünk felé, jelenleg épp 1%-kal nő fényereje 100 millió évente. De ahogy a Nap feléli energiájának forrását, a hidrogént, a magja egyre tömörebb lesz, felgyorsítva ezzel a fúziót, és fokozva a felmelegedést. A jóslások szerint 3,5 milliárd év múlva már 40%-kal erősebb lesz a napfény, ami a teljes Föld vízkészletének elforralásához, a víz üvegházhatása révén a földkéreg megolvasztásához, és a földi élet felszámolásához vezet majd (vagyis a kb. 3,8 milliárd éves földi élet már túlvan a félidőn). De a felmelegedés már jóval korábban, 600 millió év múlva annyira lecsökkentheti a levegő szén-dioxid tartalmát, hogy a növények nagy része kipusztul, és így az összes rájuk épülő tápláléklánc is veszélybe kerül. A helyzetet rontja, hogy 2-3 milliárd év múlva a Föld magmájának áramlása leállhat, ami véget vet bolygónk saját mágneses mezejének (így az UV-tól óvó ózonréteget is szabadon elsodorhatja a napszél. ill. tömegesen "elfújhatja" a légkör maradékát is). Tehát a Nap 5 milliárd év múlva esedékes kimerülése és vörös óriássá növése már egy halott Földet fog felperzselni. Mindezt jó lenne nem a Földön megvárni - az emberiség megszökéséhez nemcsak kielégítő alternatív lakhelyre volna szükség is, hanem arra is, hogy ne gyártson olyan űrszemétpáncélt a Föld köré, amin lehetetlen áthatolni. Előbbire jó esély van, utóbbi viszont kérdéses. 

A naprendszeren kívülről jövő veszélyek nem mind valószínűtlenebbek vagy távolibbak az előbb említett kockázatoknál. A Napnál min. 8-szor nagyobb indulótömegű csillagok fényes életüket egy hatalmas szupernóva-robbanással fejezik be, és változnak át neutroncsillaggá vagy fekete lyukká. E csillagok forgó mozgása egy olyan elektromágneses teret hoz létre, ami a szupernóva-robbanáskor kitörő gamma-sugarakat egy nyalábba összpontosítja. Gamma-sugárnyaláb keletkezhet akkor is, ha két neutroncsillag összeütközik. A gamma-sugárnyaláb  vagy úgy vethet véget a földi életnek, hogy telibe találja bolygónkat, vagy úgy is, ha elég közel halad el hozzánk ahhoz, hogy elsöpörje az ózonrétegünket (mely esetben, mint a geomágneses viharnál is írtam, a napsugárzás végezne velünk). A becslések szerint 5 millió évente egyszer halad el gamma-sugárnyaláb annyira közel a Földhöz, hogy jelentős hatást gyakoroljon az élővilágára. 

Az elméleti kutatások szerint lehetséges, hogy az univerzumban keringenek úgynevezett furcsa anyag töredékek, amelyek közül ha egy is elérné a Földet, mindent furcsa anyaggá változtatna, felbontva minden jelenlegi anyagi szerkezetet, és így azonnal eltörölné az életet. A furcsa anyag az ősrobbanás során, vagy neutron csillagok belsejében keletkezhetett, ahonnan két neutroncsillag ütközésekor szabadulhatna ki. (Létezése hipotetikus, és a veszélyességéhez is több feltételnek kell teljesülnie. )

Szintén az elméleti kutatások vetették fel a lehetőségét annak, hogy anyagi világunk, az egész ismert univerzum egy úgynevezett metastabil állapotban van. Mintha egy hegyoldalon szánkóznál, és félúton megakadnál egy kis mélyedésben. Egy kis aktiválóenergia segíthet továbblendülni, és a mély felé száguldani. Az elmélet szerint ha a metastabil univerzumunk egy pontján létrejönne az igazi mélypont, a valódi vákuum (vagyis a valódi stabil állapot), akkor ez a pont a fény sebességével táguló buborékként falná fel az útjában az anyag most ismert formáját, így minket is a Földdel együtt. Ez a forgatókönyv is hipotetikus, így az esélye, egyenlőre, nem becsülhető. (Sőt, mivel a valódi vákuum csak fénysebességgel tud nőni, ezért ha az egy távoli helyen ütné fel a fejét, ami az univerzum tágulása miatt gyorsabban távolodik tőlünk, mint a fény sebessége, akkor nem is tudna elérni minket.)

Ha a ma ismert univerzum a Nagy Bummal vette kezdetét, akkor hogyan lesz vége a világmindenségnek? Erre három különféle forgatókönyvet is vázol a mai tudomány:


Angol videó magyar felirattal az univerzum végének három forgatókönyvéről

 1. Közülük a legvalószínűbbnek a Nagy Fagyás tűnik. Mivel az anyag a lehető legnagyobb entrópiára (rendezetlenség) törekszik, az utolsó csillagok kimerülése után lassan minden folyamat és változás leáll az univerzumban. Az emberiségnek a legnagyobb feladata olyan energiaforrás találása lesz, amivel a lehető legtöbb ideig kihúzhatják. Az egyik ilyen forrás egy vörös törpe csillag lehet, ami az egyenletes üzemanyag felhasználása révén billió (ezermilliárd) évekig elélhet. Nála is tovább élhetnek a fehér törpe csillagok, akik valószínűleg az univerzum utolsó fényforrásai lesznek, a maguk becsült kvintillió (billiárdbilliárd) évével. A csillagokon túl, azonban elméletileg lehetséges, hogy egy feketelyuk energiáját is ki lehet nyerni, így az univerzum sötétbe borulása után is fennmaradhat az emberiség egy ideig. De végül, a feketelyukak elpárolgásával ez az energiaforrás is megszűnik, fény és meleg híján fagyunk halálra, az egész világgal együtt. 
 2. Egy másik forgatókönyv szerint, az univerzum gyorsuló tágulása végül a Nagy Szakadáshoz vezet. E tágulás egyrészt azt okozza, hogy vélhetően soha nem leszünk képesek a Tejút és az Androméda-galaxis által alkotott Lokális csoport elhagyására (hiszen minden más galaxis utolérhetetlenül gyorsan távolodik tőlünk). Másrészt, egy idő után a galaxisunkon és a Naprendszerünkön belüli tágulás is legyőzi a gravitációt, szétrepíti égitesteit (ami a Nap elvesztése miatt megint csak kiirtaná az életet a Földről), és egy idő után az atomok közti kapcsolatot is elgyengítené, így elemi részecskéire esne szét minden.
 3. A harmadik forgatókönyv szerint, az univerzum tágulása egy ponton megáll, majd összehúzódik, és ismét, akárcsak a Nagy Bumm előtt, mérhetetlenül kicsi helyre tömörül minden. Ez az elmélet azt állítja, hogy a mostani Ősrobbanás előtt is lejátszódhatott már számtalanszor a tágulás-összehúzódás ciklusa, és ezután is lejátszódhat majd számtalanszor - egy Nagy Pattogást folytatva az örökkévalóságig. Akármelyik forgatókönyv valósul meg e három közül, a ma ismert technológiákkal képtelenség, hogy bármelyiket is túlélje az élet bármely formája. 

Ebben a cikkben az emberiség végének húsz forgatókönyvét írtam le, tízet közülük a civilizált életmód okoz, tíz viszont az emberi tevékenységtől független. Az első tizenöt fenyegetés potenciálisan halálos, de elméletileg létezik rá olyan válasz, amivel túl tudjuk élni a katasztrófát. Az utolsó öt viszont olyan apokalipszist vázol fel, amire nincs ma ismert megoldás: az anyagi élet elkerülhetetlen végét jelenti.

Ha idáig elértél a cikkben, akkor szembesülhettél vele, hogy nemcsak az egyéni emberi élet, hanem a fajunk fennmaradása, sőt az anyagi világ is mulandó. Ez a szembesülés lehet, hogy nehéz érzéseket, félelmet vagy tehetetlenséget is okoz. Ezen érzésekkel való találkozással edzhetjük azt a képességünket, hogy elviseljük őket, akárcsak a halál tényét.

Minden lépés, amit az elmúlással való megbékélés felé teszünk, a testünk felé is tesszük. Ha elfogadjuk, hogy a halandó testünk (is) mi vagyunk, akkor zsigeribb és elevenebb tapasztalatot szerezhetünk arról, hogy van élet a halál előtt.

Ha a testtel való barátkozáshoz vagy a mulandóság feldolgozásához segítséget szeretnél kapni tőlem, akkor keress fel nyugodtan.  

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató
, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner 

Betegséggel jógáznál? Így tudsz biztonságosan!

A jóga gyakorlásának eredetileg alapfeltétele volt a testi-lelki egészség. Ehhez képest manapság a jógához fordulók jelentős része éppen valamilyen betegség, vagy legalábbis panasz enyhítésére fordul a gyakorlás felé. 

A betegségek gyógyítására a jóga hagyománya külön rendszert dolgozott ki, személyreszabott vezetéssel. Ha tehát valamilyen betegséggel együtt szeretnél olyan jógaórán résztvenni, ahol az oktató vagy nem tud személyes figyelmet adni (pl. online óra, nagylétszámú csoport) vagy nem jógaterapeuta, akkor érdemes tudnod, hogy hogyan ne árts magadnak a gyakorlással. 

Egyrészről támpontot adnak a biztonságos gyakorlás szabályai, és közülük is az általános szabály, miszerint minden gyakorlatba fokozatosan, az ízületek semleges helyzete felől indulva menj bele, és ha fájdalmat érzel, gyere ki belőle. Különösen, ha épp valamilyen mozgásszervi panaszod van (pl. rándulás, zúzódás, csonttörés, beállt nyak, lumbágó), fokozatosan és fájdalommentesen terhelj csak. 

Másrészről, ökölszabályként álljon itt ez a folyamatosan bővülő táblázat, ahol a betegségek melletti oszlopban látod, melyik gyakorlat ellenjavallt, vagyis nem gyakorolható akkor sem, ha nem okoz fájdalmat. Az itt írtakat képzett gyógyító személyre szólóan felülírhatja, tehát inkább a csoportos, nem jógaterápiás órát látogatóknak fontos tudnivaló:

kezeletlen magas vérnyomás gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana)
nyaki gerincsérv, csigolyaelcsúszás gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana), halállás (matsyasana)
deréktáji gerincsérv derék hajlítása bármelyik irányba - pl. babapóz (balasana), gerinccsavaró gyakorlat (matsyendrasana), háromszögállás (trikonasana)
nyomásfokozódásra érzékeny nyaki-feji érelváltozás (súlyos érelmeszesedés, érfejlődési rendellenesség) gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana)
zöldhályog, szemműtét a közelmúltban, kezeletlen magas szemnyomás gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana)
akut valóságvesztés (tudatmódosító szer vagy pszichózis) jógagyakorlás kerülendő

 

A várandósság nem betegség, mégis egy megváltozott állapot. A jógát érintő pontos részletekről érdemes képzett gyógyítót megkérdezni, ismét csak ökölszabályként ellenjavalltak:

várandósság fordított helyzetek: gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana), 
hasi nyomást fokozó gyakorlatok: fújtató légzés, hasonfekvő hátrahajlások (pl. kobraállás, íjállás), hátonfekvésből lábemelések (pl. csónakállás),
stb...

 

42084570_474633779687323_2842531037211262976_n.jpg

A listát folyamatosan bővítem és javítom, ha van saját tapasztalatod, tudásod a témában, tedd közkinccsé kérlek! 

Szeretnél biztonságos és személyre szabott jógaórákat kapni, akár betegséggel együtt is? Fordulj hozzám bizalommal! 

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató
, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner 

 Köszönöm az ötleteket Kray Zsuzsa Élményjóga-oktató kollégámnak, és Csala Barbi jógaoktató kollégámnak. 

Kisokos a könnyű és biztonságos otthoni sportoláshoz

Immunrendszer-erősítő. Levezeti a megváltozott helyzettel kapcsolatos stresszt. Értelmes (sőt, akár élvezetes) időtöltést kínál. A lelki épség és a testi egészség szempontjából is fontos, hogy annyi és olyan mozgást adjunk a testünknek, amire szüksége van. Ezt akár otthon, mindenféle extra eszköz nélkül is megtehetjük. Az interneten szép számmal találsz ingyenes mozgásos videókat (16 jógavideót csak tőlem), élő közvetítéseket, (pl. a Testi-lelki önfejlesztés online gyűjteményben). Mégis, az otthoni sportolás számos nehézséget és kockázatot hordoz magában. Ezek elhárításához, a biztonságos és hatékony mozgás elősegítéséhez kapsz tippeket tőlem itt:

Minden mozgás számít. Tarts rendszeres körsétákat a lakásban, és használd ki a házimunkában rejlő testgyakorlás lehetőségeit is! A házimunka, ha egészséges testmozgásként fogjuk fel, erősebb jótékony hatással bír, mintha nyűgként szenvedjük végig (ezt amerikai takarítónőkön mutatták ki először)! 

Ha a pedig dedikáltan szeretnél sportolni, lehet, hogy a külső körülmények is akadályoznak, de a saját szokásaid megváltoztatása is nehéz lehet. Ezekben segít, ha figyelsz  (1) a térre, a (2) társaságra, és az (3) időre.

1) Tér

Akár képernyőn át mozognál valaki vezetésével, akár csak magad, mindenképp javaslom, az "óra" előtt gondoskodj a gyakorló teredről, ami az igényeidhez és a körülményekhez mérten elég:

 • tágas (csillárra vigyázz!), átszellőzött, jó hőmérsékletű és csúszásmentes,
 • csendes: a telefonod tedd repülő üzemmódba vagy halkitsd le, hogy semmi ne zavarhasson meg.
 • zavartalan: lakótársak-rokonok felkészítve, hogy most x percig magaddal foglalkozol
 • hangulatos: gyertya-lámpafények, füstölő-illóolaj, akár háttérzene (ld. kedvenc meditatív zenéim listáját), ha szereted. 

Ölts magadra olyan öltözéket, ami rugalmasan leköveti a testedet a hajlásokban is, nem szorít, ugyanakkor látod benne az ízületed helyzetét (pl. a térded állását). Különösen ajánlom az átöltözést, ha ez segít "átvedleni mentálisan" is a gyakorláshoz.

Van, akinek a sporthangulat megteremtésében segít, hogy egy ennek dedikált matracot tart fenn. A jógamatrac vásárlásnál fontos szempont persze, hogy legyen elég puha (pl. a térdtámaszos gyakorlatoknál), ne nyúljon ki és ne csússzon alattad (pl. terpeszállásban), de az az igazság, hogy mindezt egy sima szőnyeggel, pokróccal, vagy pulóverrel is megteremtheted. Az igazi varázs a matraccal való kapcsolatodban rejlik, ezért érdemes olyan design-t választanod, ami motivál arra, hogy minél több időt tölts rajta és használd. 

2) Társaság

Ami nekem segített még a gyakorlásaimban akkor, amikor nem élő oktatónál voltam, hogy megbeszéltem egy ismerősömmel, hogy egyszerre gyakorlunk (nem egy térben, akár országokon átívelve). Már csak a tudat, hogy nem egyedül dolgozom most magamon és a határaimon, valamennyire pótola a mozgásórán lévő oktató és társak jelenlétét, plusz utána vicces volt kicserélni a tapasztalatokat (főleg, ha ugyanazt a mozgásos videót követtük).

Amikor nem találtam épp erre kapható embert, akkor kiválasztottam egy tárgyat, vagy szobanövényt, vagy rajzoltam valamit, ami a gyakorló "társam" volt a mozgás alatt. Ő emlékeztetett arra, hogyan figyeljek magamra, összpontosítsak a gyakorlatra, és legyek kitartó a gyakorlásban.  

yoda_es_en.jpg

Yoda mester nem egyszer volt az a tárgy, akit kineveztem gyakorlótársként

Ugyanakkor, ha eljött az idő rá, akkor érdemes lehet a személyiségünkben is megtalálni, megérlelni azt a részt, aki belső oktatóként, vezetőként képes kísérni minket a magányos gyakorlásban is - és függetlenedni a külső támaszoktól.

A belső "oktatóval" találkozhatsz ebben a gyakorlóvideóban is. A vele való kapcsolat azért is fontos, hogy bölcsen és biztonságban tudj gyakorolni, figyelve a test jelzéseire: kiélvezve azt, ami jó neki, és nem továbbcsinálni azt, ami káros. Ebben segíthet az ízületvédelemről szóló, testrészekre lebontott tipplistám is. Ha pedig már meglévő betegséggel sportolnál, kérdezd ki a gyógyítód véleményét, mely mozdulat kerülendő - a jógapózokról itt megtudhatod, melyik ellenjavalt szervi betegség esetén

3) idő

Érdemes a rendszerességre törekedned, hogy beálljon egy szokás, ami aztán visz magától. Átgondolhatod, melyik az a szakasza a napnak, amikor a legkönnyebb magadra figyelned és magadért tenned. 

Akár kis jutalmazó rendszert is kialakíthatsz, ha sikerül minden x napon gyakorolnod (én szmájli fejeket rajzoltam magamnak egy lapra, és lehet, hogy én vagyok teljesítménycentrikus, de mégis nagyon motivált!). Olyan célt tűzz ki első körben, ami biztosan teljesíthető, ne legyél maximalista.

Kezdő sportolóként az 1 perc gyakorlás is végtelenül több, mint a 0 perc. A WHO ajánlása szerint hetente összesen minimum 150 perc olyan mozgást érdemes végezni, ami minimum olyan testi intenzitást jelent, mint a sétálás. A jóga felől gondolkozva, egy teljesértékű testgyakorlásba érdemes beválogatnod: hátrahajlítást, oldalrahajlítást és -csavarást, előrenyújtózást, egyensúlyozást és fordított helyzetet. 

Az óra előtti fél-egy órában azt javaslom hogy ne, vagy csak könnyűt és keveset egyél, kerüld a teljesen megtömő étkezést. A hasi nyomást fokozó gyakorlatokat (ld. a várandósság alatt kerülendő gyakorlatoknál) étkezés után 3-5 órával gyakorold. 

 

Tehát, így tudsz könnyen és biztonságosan sportolni otthon. Ha maradt bármi kérdésed, vagy van tapasztalatod a témában, gazdagíts minket vele a kommentekben! 

Ha az elején jársz az otthoni gyakorlásnak, és jól jönne egy kis személyes segítség, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, és beszéljünk meg egy magánórát! 

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner 

 Köszönöm az ötleteket Kray Zsuzsa Élményjóga-oktató kollégámnak, és Csala Barbi jógaoktató kollégámnak. 

Kufircolás korona idején

A saját magad és mások testi épségére való vigyázás új dimenziókat öltött a közelgő járvány fényében. Férjem, Czinege Balázs írt a Szabednem blogon arról, a járvány lelassítását hogyan segíti az alkalmi fizikai szex felfüggesztése, és hogyan lehet helyettesíteni. Szó szerint idézem a teljes cikket, előtte néhány kiemelés:

 • "...az elemi erőkkel való találkozás nagyon erős érzelmi választ válthat ki mindannyiunkban, akár tudatosodik, akár nem. Könnyebb ugyanakkor együttélni az érzelmeinkkel, ha tudomást veszünk róluk, és megtaláljuk a módját, hogy kifejezzük őket – és különösen könnyebb akkor, ha az érzelmeinket kísérő gondolatainkat is tudatosítjuk, és igyekszünk őket összevetni a valósággal."
 • "A szex, túl a primer testi-lelki élményen, jó unaloműző; az emberi kapcsolódás egyik formája; segíthet ellazulni, elterelni a gondolatainkat, elcsitítani az érzelmeket. Így különösen érthető, hogy nehezebb lemondani róla ezekben a napokban (hónapokban!). Mindenkinek a saját döntését kell természetesen meghozni."

 • "...a felelős szex fogalmát a járvány idejére itt a SzabadNem magazinban kibővítjük azzal, hogy amíg a járvány tart, addig az alkalmi szexet kerülni kell."

 • "ezt a helyezetet akár a hasznunkra is fordíthatjuk. Lehet, hogy most van időnk kísérletezni, játszani, felfedezni saját magunkat (önkielégítés). Van időnk gondolkodni és beszélgetni a vágyainkról, a szex helyéről az életünkben. Az öröm és az élvezet különféle forrásait keresni. Igazán odafigyelni magunkra és a testünkre, hogy mit igényel, mire hogyan reagál. Felfedezni a fantáziáinkat, kipróbálni azt, amit egyedül (vagy állandó partnerünkkel) lehetséges, és így tovább. Mindemellett azt se feledjük, hogy az internet és a telefon NEM CSAK az élő találkozások megszervezésére alkalmas. Ha érdeklődünk iránta vagy szeretjük a műfajt, akkor a csetszex, a telefonszex, a kameraszex, azaz a távszex bármilyen formája rendelkezésünkre áll."

Egyetértünk Ádámmal abban, hogy az alkalmi fizikai szex kérdése jelenleg mindenkinek a saját felelőssége körébe tartozik. A cikk közlésével nem parancsolni szeretnék, hanem szempontot adni, és, mindannyiónk egészsége és a veszélyeztetett csoportok élete érdekében, kérni. 

A jelenleg (nem annyira szabad) szerelemről és szexről

 

Már lényegében a csapból is a koronavírus folyik, úgyhogy nem kezdjük ezt a cikket Ádámtól és Évától, legföljebb Ábrahámtól: a járvány már a spájzban van (reméljük, csak képletesen), és ezt mindenki tudja. Van azonban egy kérdés, amiről a mainstream médiában valószínűleg nem lesz szó – a szex. Pontosabban, a felelős szex. Az alkalmi szexuális kapcsolatokat ugyanis járvány idején fel kell függesztenünk... Cikkünkből kiderül, milyen megoldások vannak helyette! – Czinege Ádám Balázs vendégcikke.

 lgbt_mask.jpg

A nagyobb erő

Egy ilyen járvánnyal az a helyzet, hogy nem igazán tudjuk befolyásolni. Nincs ellene – jelenleg – védőoltás (a legoptimistább becslések is 1-1,5 év múlvára várják), nincs ellenszer, csak támogató kezelés, és nem lehet megállítani. Lelkére beszélni, könyörögni neki, megkenni a markát, elcsábítani nem lehet, észérvekre nem hallgat, érzelmei nincsenek. A helyzet az, hogy ez a járvány jönni fog és menni fog lényegében úgy, ahogy neki tetszik. Ez egy elemi erő, a természeti katasztrófákhoz hasonlóan, amely nagyobb nálunk; nem csak az egyes embereknél, hanem a társadalom egészénél is. Közvetlenül őt magát befolyásolni nem tudjuk, csak a hatását. Utóbbit is csak úgy, hogy a saját reakcióinkat, viselkedésünket igyekszünk a lehető legoptimálisabbra változtatni.

Erről két okból fontos beszélni. Az egyik az, hogy ez magyarázza mindazt, ami történik velünk és körülöttünk: a gazdaság, az ellátórendszer, a munkahelyek, az iskolák, óvodák, bölcsődék, egyetemek, a szociális otthonok és egyéb intézmények jelenlegi működését, azaz lényegében az egész veszélyhelyzeti jogrendet és állapotot, amiben vagyunk, és ami közvetve és közvetlenül is érint mindannyiunkat. Magyarázza azt is, hogy miért azokat a dolgokat kérik a szakemberek, amiket (egyelőre csak kérik – később lehet, hogy már hatóságilag fogják parancsolni; erről lejjebb részletesebben).

A másik ok pedig az, hogy az elemi erőkkel való találkozás nagyon erős érzelmi választ válthat ki mindannyiunkban, akár tudatosodik, akár nem. Könnyebb ugyanakkor együttélni az érzelmeinkkel, ha tudomást veszünk róluk, és megtaláljuk a módját, hogy kifejezzük őket – és különösen könnyebb akkor, ha az érzelmeinket kísérő gondolatainkat is tudatosítjuk, és igyekszünk őket összevetni a valósággal. Az a gondolat például, hogy „mind meghalunk!”, ugyanúgy valótlan, mint az, hogy „ez csak ugyanolyan, mint az influenza”. Mindkettő kötődhet a szorongáshoz, aggodalomhoz, félelemhez, pánikhoz: míg az első gondolat talán inkább ahhoz, ha elönt minket az érzés, a második meg inkább ahhoz, amikor próbáljuk a saját félelmünket egyáltalán nem tudomásul venni.

Bármelyik felé is hajlunk inkább, már önmagában a megfigyelés, a tudatosítás sokat segíthet az egyensúlyunk visszaszerzésében.

Fontos tehát jól bánnunk saját magunkkal olyan szempontból is, hogy a saját érzéseinkre figyelünk, és segítünk magunknak elviselni őket anélkül, hogy bármiben megakadályoznának. Szükség esetén érdemes segítséget kérni szakemberektől (elsősorban online vagy telefonon).

 

Modern dekameron

Boccaccio híres regényében, a Dekameronban a kerettörténet szereplői hozzánk nagyon hasonló helyzetben találják magukat. A pestis elől tíz nemes egy vidéki kúriába zárkózik, és hogy ne unatkozzanak, történetekkel szórakoztatják egymást.

Most sokan vagyunk hasonló helyzetben: akár önkéntesen, akár mert valami rászorít, elvonulunk a saját otthonunkba – és hirtelen sok időnk támad, amit valahogy el kell ütni. De itt van a dolgoknak az egyik rákfenéje: a társas távolmaradás intézménye, amikor például nem megyünk dolgozni (vagy távmunkában dolgozunk), nem vakáció! Akkor sem, ha az egész család egyszerre van otthon. És hiába itt a jó idő, akkor sem most kell kimenni a Normafára, mert attól még, hogy időnk éppen van rá, ez most a legrosszabb, ami eszünkbe juthat. Egyes beszámolók szerint az olasz és a spanyol helyzet részben épp ettől lett ilyen drámai, mivel az emberek egyszerűen játszótérre meg parkba mentek munka helyett – és mivel olyan vírusról van szó, ami akkor is fertőz, ha az őt hordozó ember tünetmentes (azaz, ha úgy tetszik, láthatatlanul, „radar alatt” is képes terjedni) így boldogan átadható, amíg vidáman ugrándozunk a napfényben a parkban.

A cél nem lehet a „járvány megállítása”, mert azon a ponton már rég túlvagyunk. Azonban hogy milyen gyorsan terjed a vírus, rajtunk is múlik. Rajtam, rajtad, a szomszédodon és mindenkin. És a sebesség azért kulcskérdés, mert nincsen végtelen számú kórházi ágy, lélegeztetőgép, orvos és ápoló.

Használjunk egyszerű (nem valós, de jól érthető) számokat: tegyük fel, hogy egy országban összesen 1 000 000 fertőzött lesz, akármit is csinálunk. Ebben a képzeletbeli országban van összesen 500 lélegeztetőgép. (Ez az arány speciel jobb, mint a magyarországi helyzet!) A jelenlegi statisztikák alapján 1 000 000 fertőzöttből nagyjából 1000-2000 között várható azok száma, akiknek szükségük van lélegeztetőgépre. Könnyű belátni tehát, hogy még ha csak ezer lélegeztetőgépre szoruló beteg lesz is, akkor sincs elég lélegeztetőgép ahhoz, hogy mindenkinek jusson, ha egyszerre van rájuk szükség. Ha azonban a járvány lassan vonul át, és az ezer fő nem mind egyszerre szorul gépre, akkor lesz elég gép (és orvos és ápoló és ágy).

Így is lehetnek halálos áldozatok, de jóval kevesebben, mint ha a legsúlyosabb esetek fele eleve nem jut segítséghez. Ezt tudjuk közösen becélozni, ezt a jóval kevesebbet.

Ehhez azonban nagy önfegyelemre van szükség. Ténylegesen minimalizálnunk kell az érintkezést egymás közt. Minél több emberrel találkozunk, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy elkapjuk a vírust, és mivel továbbra is lopakodó üzemmódban dolgozik, ezért jó eséllyel nem fogjuk észrevenni, hogy ez megtörtént – azaz vígan továbbadjuk. Ha az elmúlt másfél hónapban 2 méteres sugarú körön belül bárkivel is egy légtérben voltunk (és feltételezem, hogy az olvasók nagy részére ez igaz), akkor valamekkora valószínűséggel jelenleg is fertőzéshordozók lehetünk. Lehetünk – azaz nem biztosan vagyunk azok, és ha azok is vagyunk, sem biztos, hogy megbetegszünk. Továbbadni azonban továbbadhatjuk, akár csak úgy is, ha bennünk nincs vírus, de a kezünkről – például kézfogással – átadtuk.

Így amikor „csak egy emberrel” találkozunk, akkor valójában rajta mint közvetítőn keresztül nagy valószínűséggel „találkozhattunk” lehetséges vagy akár tényleges fertőzött emberek sokaságával is – és ezáltal ő is „találkozott” közvetve a mi oldalunkon lévőkkel.

Ez a helyzet az érzelmi háztartásunkat – újfent – többszörösen is érintheti. Egyrészt, ez azt jelenti, hogy személyes felelősségünk van nem csak a saját és szeretteink, hanem általunk ismeretlen emberek életéért és jóllétéért. Ez a felelősség lehet nyomasztó önmagában; lehet, hogy szeretnénk elhessegetni magunktól, vagy nem venni róla tudomást; esetleg bénítóan hathat ránk. Másrészt, ha betartjuk a szabályokat, és tényleg nem nagyon járunk el otthonról, az egyet jelenthet a társas kapcsolataink drasztikus lecsökkenésével, és a bezártság-összezártság-érzés megjelenésével (gondoljunk a karácsonyra, több hónapra nyújtva!). Ezek ismételten nagyon komoly érzelmi válaszokat válthatnak ki – nem győzzük ismét hangsúlyozni, hogy fontos és indokolt szakemberek segítségét kérni (továbbra is online illetve telefonon).

Emellett persze telefonáljunk, emailezzünk, cseteljünk, skype-oljunk távol élő barátainkkal, szeretteinkkel minél gyakrabban! Segítsünk egymásnak a nehézségek elviselésében!

 corona_women.jpg

Szerelem (és szex) a korona idején

A SzabadNem magazin egyik profilja, hogy általában véve beszélünk itt a szexről, szexualitásól, nemiségről – lehetőleg nem a szteretípiák alapján, hanem hitelesen, valós információkkal. Ilyenformán ezekben az írásokban volt már szó önkielégítésről, azonosneműek közti szexuális kapcsolatokról, szexuális blueprintről, etikus nemmonogáimáról és így tovább.

A legfontosabb szemszög, ami ezeket a kérdéseket összeköti, a felelős szex: ez egyrészt a kölcsönös beleegyezésről, egymás tiszteletéről, és egymás igényeinek, vágyainak és határainak a tiszteletben tartásáról szól. Másrészt pedig a biztonságos szexről.

Ez a lista egészül ki ebben a járványos időben egy fontos elemmel. Bár általában a SzabadNemen érvényes és valós formának tartjuk az alkalmi szexet (továbbra is kölcsönösségen, beleegyezésen, és tiszteleten alapulva!), a társas távolmaradás, bizony, azt jelenti, hogy ha részt kívánunk venni a járvány lassításában (azaz a társadalom azon igyekezetében, hogy mindenkinek, akinek szüksége van rá, jusson lélegeztetőgép, orvos, ápoló és kórházi ágy!), akkor egyelőre

az élő szexrandizást fel kell függesztenünk.

Erről nem fogunk a hivatalos szervektől útmutatást kapni. Részben azért, mert a kormány által képviselt világképben az alkalmi szex nem létezik. Másrészt pedig azért, mert általában véve a szexről csak nagyon prűden, sematikusan szokás beszélni.

Ráadásul ez – bizonyos értelemben egyoldalúan, igazságtalanul – jobban sújtja azokat, akik nem élnek párkapcsolatban. Hiszen az állandó partnerrel rendelkezők, pláne, ha együtt is élnek, sokkal kisebb eséllyel növelik a vírus terjedésének kockázatát, ha szexelnek egymással (és csak egymással!) – vagy azért, mert már rég elkapták egymástól, vagy pedig azért, mert szerencsések, és elkerülik a vírust (így nem is adják át egymásnak).

A szex, túl a primer testi-lelki élményen, jó unaloműző; az emberi kapcsolódás egyik formája; segíthet ellazulni, elterelni a gondolatainkat, elcsitítani az érzelmeket. Így különösen érthető, hogy nehezebb lemondani róla ezekben a napokban (hónapokban!). Mindenkinek a saját döntését kell természetesen meghozni.

De a felelős szex fogalmát a járvány idejére itt a SzabadNem magazinban kibővítjük azzal, hogy amíg a járvány tart, addig az alkalmi szexet kerülni kell. Ha pedig ez, teljesen érthető és rendjén lévő módon, ismét nehezen viselhető érzések és gondolatok felkavarodásával jár, akkor pedig továbbra is ér (és nagyon javasolt) segítséget kérni!

Ugyanakkor, ha már szex és a kényszerszabadság: ugyan a szexrandival tényleg fontos most leállni, ezt a helyezetet akár a hasznunkra is fordíthatjuk. Lehet, hogy most van időnk kísérletezni, játszani, felfedezni saját magunkat (önkielégítés). Van időnk gondolkodni és beszélgetni a vágyainkról, a szex helyéről az életünkben. Az öröm és az élvezet különféle forrásait keresni. Igazán odafigyelni magunkra és a testünkre, hogy mit igényel, mire hogyan reagál. Felfedezni a fantáziáinkat, kipróbálni azt, amit egyedül (vagy állandó partnerünkkel) lehetséges, és így tovább.

Mindemellett azt se feledjük, hogy az internet és a telefon NEM CSAK az élő találkozások megszervezésére alkalmas. Ha érdeklődünk iránta vagy szeretjük a műfajt, akkor a csetszex, a telefonszex, a kameraszex, azaz a távszex bármilyen formája rendelkezésünkre áll. Nem mindenkinek egyezik az ízlésével, persze. De a lehetőség ott van. Használjuk bátran saját magunk és a partnerünk vagy partnereink örömére!

Czinege Ádám Balázs

A Háttér Társaság Információs Lelkisegély Szolgálata a járvány idején is fogadja a hívásokat. Minden este 6-tól 11-ig ingyenesen elérhető a vonal a 13737-es telefonszámról. Hétfőn és szerdán ugyanebben az időben a chat.hatter.hu oldalon keresztül cseten is lehet segítséget kérni; emailben pedig a lelkisegely@hatter.hu címen lehet a szolgálathoz fordulni. A Háttér Társaság Személyes Segítő Szolgálata pedig ingyenes – jelenleg kizárólag online – segítő beszélgetés-sorozatot nyújt LMBTQIA-embereknek és hozzátartozóiknak. A Lelkisegély skype-on is elérhető a "segelyvonal" néven.