tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Nem vagyunk bonbonok - az agresszió hatása és abbahagyása

2021. március 02. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Mit okozol másnak, ha rajta vezeted le a saját feszkódat? Mit okozol közben magadnak? Hogyan tudod ezt abbahagyni? Erről mesélek most neked. 

Élt egyszer egy ember, akinek volt egy titkos skatulyája. Abban a skatulyában bonbonokat tartott. Sokszor, ha nagy lett a baj, ha az élet meggyötörte őt, vagy csak elbizonytalanodott, a skatulyájára gondolt, amint tehette, elő is vette és felnyitotta a fedelét. Végighúzta az ujját a becsomagolt bonbonokon, és érezte a papíron át úgy érezte, rettegnek tőle. Kipécézett egyet-kettőt, elővette őket, forgatta őket az ujjai közt, néha falhoz csapta és földhöz vágta őket, dorgálta és fenyegette a bonbonokat. És amikor a hangulata tetőfokára hágott, az egyikről lehúzta a csomagolást, a szájába vette, szopogatva kóstolgatta, majd összeroppantotta, elkrámcsálta és lenyelte. Így nyert az ember enyhülést a benne feszülő érzésektől, ideig-óráig.

Úgy tűnik, néhányan azt gondolják, hogy emberekkel is lehet bonbonként bánni. Van, aki a személyes kapcsolataival él vissza, a közvetlen környezetéből választva célpontokat az agresszió levezetésére. Mások egész csoportokat pécéznek ki, és gyűlölettől mozgatva próbálnak ártani szóval vagy tettleg. Azt képzelve, hogy származási, világnézeti, politikai, nemi, szexuális, életkori, vagyoni, foglalkozásbeli, egészségi vagy más szempont alapján skatulyákba zárhatnak másokat, hogy legyen mindig elővenni valakit, és kiélni rajta az indulatokat.

De míg a kutatási eredmények szerint a bonbonoknak nem okoz szenvedést, ha így bánnak velük, az embereknek igen. A bántalmazás áldozataiban és a diszkriminált csoporthoz tartozókban kimutathatóan több a stressz, ami nemcsak a lelki, de a testi fájdalmakat is felerősíti, betegséget okozhat, megnyomoríthatja és megrövidítheti az életet.

Meleg vagyok, orvos és tanár vagyok, a családom keresztény része a kommunista, míg zsidó része a fasiszta diktatúrától szerzett súlyos károkat, a paraszti felmenőim pedig a feudalizmus terhét nyögték. Jócskán ismerem tehát, milyen érzés, ha valaki vagy akár egész csoportok kaparófának választanak. Talán ezek miatt is, erősen mellbe vág, amikor azt látom, mennyi temérdek szenvedést okoz a világon, hogy embereket feszültség-levezetésre használnak.

Ezért szeretnék egy dolgot leszögezni.

Nem vagyunk bonbonok.

Nem vagyunk bonbonok.

Nem vagyunk bonbonok. Emberek vagyunk.

Ha mégis bonbonként bánsz másokkal, annak következményei vannak. És nemcsak arra célzok, hogy a fagyi visszanyalhat. Hanem arra, hogy minden egyes döntésedkor, amikor embereket tárgyként akarsz használni, páncélt kell húznod a szíved és mások közé és a szíved és a tudatod közé, hogy ne érezd a fájdalmat, amit önkéntelenül letükröz benned az empátiád. Mással akartál embertelenül bánni, de magadat tetted embertelenebbé.

Talán a legtöbbünkben ott lakik az a valaki, aki úgy akarja feloldani a feszültségeket, hogy ehhez egy valaki mást akar használni. Bennem biztosan itt van. Évek óta dolgozom a testtudati terápiámban azért (is), hogy irányítást szerezzek felette... és segítőként kísérek ugyanebben másokat is. Úgyhogy saját tapasztalatból mondom: van visszaút. Akármennyien bántak veled bonbonként, akárhányszor kérgesítetted el a szívedet másokkal elbánva, akármennyire távol került tőled az az élmény, hogy szeretetreméltó vagy és tudsz szeretetet adni. Van visszaút.

És a visszaút egy felfele húzó spirál. Minél inkább vallod, hogy a barátságosság jár másoknak, annál barátságosabb tudsz lenni magaddal: a testeddel, a gondolataiddal, az érzelmeiddel. Ha pedig emberségesebben tudsz bánni a saját érzéseiddel, akkor egyre több út felkínálja magát neked a feszültségeid és problémáid kezelésére, mások használása helyett.

Emberek vagyunk. Nem bonbonok. Barátkozzunk egymással, barátkozzunk magunkkal!

 

Van saját élményed diszkriminációról vagy bántalmazásról?
Ha jól esne, írj nekem róla, kíváncsi vagyok a történetedre.  

Szeretnél kíséretet kapni a saját feszültséged kezeléséhez, az indulataid feletti irányítás megszerzéséhez, az agresszió átformálásához?
Keress fel engem bátran szakemberként!

Jó lenne tudni kapcsolódni másokhoz, akiknek fontos téma az emberi bánásmód?
Ha hallasz egy történetet arról, hogy emberekkel vagy embercsoportokkal embertelenül bántak, oszd meg azt egy Facebook posztban a #nemvagyunkbonbonok címkével, hogy megtalálhassuk és erősíthessük egymást!

dr. Tihanyi Benedek
Élményjógaoktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner
hírlevél, facebook page, vlog, e-mail
baratkozzatesteddel.blog.hu

 

Köszönöm az együttgondolkodást Czinege Ádámnak, Aggod Zsuzsának, Simor Máténak és Virág Katinak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr4016447582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása