tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Életmódváltanál? Ne fogj neki az 5 tanácsom nélkül! 

2020. július 30. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Életmódtanácsadó lettem, hivatalosan is. Az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének két éves rekreációs mesterképzése megerősített öt sejtésemben arról, hogyan érdemes életmódot váltani:

dsc_7883_reki_diploma.jpg

  1. Bár sokan kutatták már az egészségmegőrzés titkát, és lettek is alapvető, univerzális felismeréseink arról, hog a betegségek elkerüléséhez és a kicsattanó közérzethez hogyan érdemes mozognod, enned, pihenned és élned … de rengeteg az eldöntetlen kérdés még. A különböző életmóddal foglalkozó módszerek közt sokszor a vallásháborúkhoz hasonló vetekedés zajlik, meggyőződéses alapon. Néha a tanácsok mögött, amiket egyetlen és végső igazságként hirdetnek, nincs stabil tudományos háttér.
    Ezért érdemes megőrizned a kritikus gondolkodást. Nem kell semmit élből elhinned, sem kinevetned. Használd a (zsigeri) megérzéseidet, mi az, amit érdemes lehet kipróbálnod a saját bőrödön!  Mások konzervmegoldásai helyett/mellett érdemes saját élményeket gyűjtened saját magadról, és levonni belőlük a rád érvényes következtetést: mi az, ami neked most jót tesz, és mi az, ami nem? 
  2. Ha csak a legalapvetőbb életmódtanácsokat nézzük, amiket igazolt a tudomány is (pl. az optimális testmozgás, evés és kikapcsolódás fontosságáról), akkor is igaz lesz: hiába tudják az emberek, hogyan kéne élnük, mégsem úgy élnek. A káros szokások, bármennyi értetlenség, tehetetlenség, vagy akár bűntudat kapcsolódik hozzájuk, mégiscsak a mi “részeink”. Történetük van, sőt vélhetően valamiféle előnyünk származik belőlük (különben minek csinálnánk?), tehát figyelmet és megértést érdemelnek.
    Úgy tűnik, ha szeretnénk megváltozni valamiben, akkor érdemes elfogadnunk a jelenlegi énünket, és kíváncsian megismerni magunkat: mit kapunk a káros szokásunktól, és hogyan másképp tudnánk azt megadni magunknak?
  3. Az életmódváltás, még egy kisebb szokás megváltoztatása is, energiaigényes. Nagy erőt meríthetsz abból, ha elkezdesz barátságosan viszonyulni saját magadhoz, a testedhez is. Szabadabb érzés abból a belső motivációból dolgoznod az egészségedért, hogy ez egy jótett egy szeretted számára - aki ebben az esetben te magad vagy -, mintha egy negatív érzés hajtana, mondjuk egy félelem a megbetegedéstől, vagy szégyen a külső megjelenésed miatt.
    Ha figyelsz magadra és a testedre, akkor nagy eséllyel észreveszed az egészség felé megtett minden kis lépés azonnali, jutalmazó, pozitív érzeteit, amik motivációt és energiát adnak a folytatáshoz. Barátkozz magaddal, a testeddel, hogy erőt nyerj a változáshoz! 
  4. Mind a három előző pontban, a saját tapasztalat felfedezésében, az önmegismerésben, és az önelfogadó testbarátságban is segít, ha az életmódváltásra egy tanulási folyamatként tekintesz. Emlékszel még annak a gyerekkori izgalmára, amikor valami új dolgot sajátítottál el? Ahogy az sem triviális, hogy mindenki azonnal megtanul olvasni, az egészséges szokások felvétele is egy folyamat. Ebben segítesz, ha minden nap leülsz, és átgondolod, hogy haladsz a kitűzött célok felé, mi a következő reális lépés a változásban, milyen akadályokkal találkozol, hogyan tudod elgördíteni vagy kiaknázni őket. Fontos lehet elismerned, ha valamit sikerült elérned, és “megjutalmaznod” magad. A saját életemben a legtöbb sikeres életmódreformom elhalt volna papír és toll nélkül: minden nap kaptam magamtól egy szmájlit, ha sikerült elérni az aznapi célt :).
    Reflektálj minden nap a változás folyamatára, használd a nehézségeket tanulásra, finomhangold a következő kitűzött célt,  és adj magadnak időt - mintha egy gyereket tanítgatnál
  5. Társas emlősök vagyunk. Statisztikailag nagy eséllyel azok közé tartozol te is, akinek a támogató kíséret aranyat ér. Szerezz megértő és jóakaró szövetséges(eke)t a kitűzött életmódváltáshoz: számolj be neki rendszeresen az élményeidről! Ez segít neked is a tapasztalataid tudatotításban, mintát adhat az önelfogadáshoz és a türelemhez is, és a kapcsolat energiát is nyerhetsz a változáshoz.
    Nem kell teljesen egyedül megváltanod az életedet, merj támogatást, megértő füleket, elismerő váll-lapogatásokat kérni, fogadj kísérőket az életmódváltáshoz

A saját élményedre hangolódás, az önismeret, a testbarátság, a tanulási üzemmód és a támogató kísérő nemcsak az életmódváltással kapcsolatos céljaid eléréséhez adnak nélkülözhetetlen segítséget. Ahhoz is erőt adnak, hogy a menet közben is őszintén szembenézz a kérdéssel: miért is akarok megváltozni? Néha (korántsem mindig!) a legfontosabb hozadéka egy életmódváltó folyamatnak, hogy kiderül: a motivációid külső kényszerből táplálkoznak, pedig te el tudod fogadni magad, úgy, ahogy vagy, és szeretni tudod magad a változás nélkül is. 

Ez az öt tanács felkészített arra, hogy hatékonyan indulhass neki egy sikeres életmódváltáshoz és közeledj az egészséghez és jó közérzhethez. Számos területe van az életnek, amin keresztül tenni tudsz a jóllétedért. Ha sejted már, melyik területtel van dolgod, vagy milyen módszert szeretnél kipróbálni legközelebb, oszd meg velünk a kommentek közt. Jó utat mindenkinek! 

Ha szeretnél szakértő és támogató kíséretet kapni a jelenlegi életmódod megvizsgálásához, az életmódváltási célok kitűzéséhez, vagy azok megvalósításához, akkor fordulj hozzám bizalommal. Várlak szeretettel az életmódváltó csoportjaimon vagy egyéni konzultáción. 

dr. Tihanyi Benedek T.
Életmódtanácsadó, Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr4116084998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása