tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Betegség = Testbeszéd?

2019. szeptember 04. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Többször írtam már a testi betegségek lelki okairól, és hogy hogyan lehet a testi figyelmen keresztül előrelépni a gyógyulásban, és hogy lelki folyamataink hogyan erősíthetik a placebó-hatást.

Nemrég olvastam egy cikket a testi betegségek lelki gyökeréről. Kigyűjtöttem a számomra legfontosabb mondatokat ebből az írásból, majd hozzáfűztem néhány saját gondolatot, tippet, és végül egy fontos kérést is intéztem hozzátok, a kedves Olvasókhoz.  

Idézetek
 „A testünk olyan élő lény, aki tökéletesen emlékszik mindenre.”

“Soha nem a negatív érzelmek betegítenek, hanem az elfojtottak.” 

„Az elfojtott traumák sejtszinten égnek belénk, és okoznak károkat. Ugyanakkor nem önmagukban a traumák [vagyis a traumatikus események] betegítenek, hanem az, ha azokat nem tudjuk kinek elmondani, nem tudjuk kivel megbeszélni, ha nem kapunk együttérzést, vigaszt, feloldozást.”

“A testünk segélykiáltása vagy lázadása soha nem ellenünk van, hanem […] a legigazibb énünknek és életrevalóságunk erejének hiteles kifejeződése” 

„A betegségek értünk vannak. [...] szólnak, ha úgy éltük az életünket, hogy túlságosan háttérbe szorultunk.” 

“Ha mögé néznénk, hogy mi volt a testünk segélykiáltásának az oka, mi hiányozhat neki, mi ellen lázadhat, és ezeket megpróbálnánk megadni, nemcsak a lelkünket gyógyítanánk, hanem rajta keresztül a testünket is.”

Véleményem
Ez a cikk az érzelmi folyamatok, elakadások, traumák megbetegítő szerepéről szól, és arról, a betegség hogyan ad lehetőséget arra, hogy szembenézzünk a bennünk munkáló erőkkel. Ez egy jelentőségéhez képest ritkán ismételt téma, és ebben az írásban számos szépen formált, megrendítő, velős mondatot talál az, aki szeretne emlékezni test és lélek összefüggéseire. Örülök, hogy olvashattam. 

Amit fontosnak tartok hangsúlyozni, az az, hogy a testi panaszok és betegségek hátterében nagyon sokféle ok állhat. Ezek közül a lelki folyamatok csak az egyik lehetséges gyökerei a problémáknak, és rajta kívül, vele és egymással is bonyolult kölcsönhatásban hatnak ránk:

·        a testtel való személyes kapcsolat és a hétköznapi testhasználat (testtartás, légzésminta, és más életmódbeli tényezők),

·        a környezeti hatások (pl. légzéssel és élelmiszerekkel bejutó káros anyagok egyéb szennyező hatások),

·        a testi traumák (balesetek, műtétek) és korábbi betegségek nyomai(pl. vírusos fertőzések),

·        a genetika.

Tehát egy panasz megjelenésekor nem feltétlenül tudjuk, hogy a lelki okok játszanak-e szerepet, vagy más tényezők okozták… talán igen, talán nem.

Egy másik gondolat, ami hasznosnak bizonyult számomra a betegségekkel és gyógyítással eltöltött eddigi 12 évben, hogy a testi betegségek lelki gyökerének megkeresése csak egyéni döntésből tud kiindulni, nem erőltethető kívülről. Ez a keresés energiaigényes, néhány lépése pedig fájdalmas vagy félelmetes is tud lenni. Nincs itt mindig az ideje. 

Tippek: a cikk folytatásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr6015039472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása