tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

A télapó annyira létezik, mint az energia

Önismereti társasutazás Mikulással

2019. december 07. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Képzelet és fizikai valóság játéka

 

A télapóban annyira hiszek, mint az életenergiában. Azt gondolom, a fizikai síkon nem léteznek úgy, ahogy egyesek elképzelik. Viszont a képzeletben létezővé válhatnak - akár, ha beleszületsz a bennük való hitbe, akár, ha kemény munkával megteremted őket magadban.
A képzeletnek óriási ereje van, kölcsönhatásban áll a fizikai valósággal* és átformálhatja azt. Tud gyógyítani és meg tud betegíteni, sőt, megölhet, vagy akár segíthet egy új élet keletkezésében. Így a tudat teremtményeiben is óriási lehetőségek rejlenek.
Évek óra dolgozom a saját télapó-képemen. Leírtam neked, mit jelent ő nekem most. Tarts velem, és gyúrjuk őt meg együtt a képzelet alapanyagából! 

Kim nekem a télapó? 

 

A mikulás, ahogy évek óta, idén is hozott nekünk ajándékot. Tőlem gyümölcsöket kaptunk, a rokonaimtól pedig csokikat. El nem tudnám képzelni, hogy elmulasszam kitenni a cipőmet december 6. előestéjén és beletenni valami finomságot. 
20191207_141418.jpg
A télapó-képem kialakításában az egyik legnagyobb segítségem Terry Pratchett, és az ő Vadkanapó című regénye volt. Idén úgy ünnepeltem, hogy majdnem egész nap az ágyamban fekve újra, végigolvastam ezt a könyvet. És tartva a pár éves hagyományt, elrévedeztem azon, ki is a télapó, és mit jelent most ő nekem:
� Az önzetlenség és jótékonyság egyik alakja. Szent Miklós történetei arra emlékeztetnek, hogy az anyagi jólét és biztonság mellett arra is szükségem van, hogy szüksége legyen rám valakinek, és gazdagíthassam mások életét. Emlékeztet arra, hogy a pénz csak egy bizonyos anyagi szint alatt növeli a boldogságot.
És szembehozza azt a részemet is, aki egy belső bizonytalanságból, sejtszintű félelemből fakadóan képtelen megelégedni a kincstáram mindenkori állapotával. Ahogy figyelek most erre a bizonytalanságra, és írok róla, érzem, hogy kicsit megnyugszik, és el jobban el tudja hinni, hogy élhetek biztonságban és bőségben. 
� A téli napforduló elhozója. Sok-sok éve vált szokásommá, hogy december 24-én egy jó kilátóhelyről köszöntsem a felkelő Napot a barátaimmal. A téli ünnepekbe így a törzsi gyökerű napimádat is belekeveredett nálam: mindazt szeretem a télapóban, amit a Napban is.
Eszembe juttatja, hogy a földi élővilág majdnem minden energiája, beleértve a sejtjeink életfolyamataihoz, a testhőnkhöz, a mozgáshoz, az agyi funkcióinkhoz szükséges energiát is, valójában átalakított napfény. A forró fürdő, az ölelések, a tea, egy hideg séta utána fűtött szoba... mindenhol a Napből nyert hő melegít. 
� Az Áldozat(hozó). Ha az előző két télapó-arc mellé veszem a téli napfordulóhoz kötődő áldozati szertartásokat is, rémes jelenetek játszódnak le a lelki szemeim előtt. Népek képei, akik évről-évre kiválasztottak egy állatot (vagy talán néhol egy embert?) a szerepre, hogy pont az ő életének feláldozásával engeszteljék ki vagy hozzák vissza a fényt, és véget vetni a sötétségnek. (Erről persze a kedvenc lapp népmesém jut eszembe a sötétégről és fényről.)
Elsőre nem tudtam a vidám csokiosztogató bácsiban meglátni ezt a véres vonalat. Most már viszont nem tudok enélkül gondolni a télapóra. Egy alak, aki minden évben a kincseit, ajándékait, értékeit, idejét áldozza ránk - innen már csak egy kis lépés úgy látni őt, mint aki minden évben az életét teszi fel rám, odaadja, majd egy év múlvára újjáéled... és újra és újra. Találok valami megrendítő, hátborzongató szépséget ebben. 
Az Ítélethozó és büntető. Az oviskori mikulásjelenetek izzasztó emlékei együtt horgadnak fel bennem Halász Judit dörgedelmes hangjával: "Mikulás bácsi ne hidd el, hogy minden gyerek csak jó lehet!" Egyszerre hozza elő belőlem a mélységes bűntudatot, olyan gyerekkori lépéseimmel kapcsolatban, amikkel most sem vagyok kerek, és egy intenzív szégyent, ami pedig mintha az egész létezésemet áthatná. A testem kinézetével, lelkem működésével kapcsolatos legmélyebb aggályok lenyomatait. A télapó mint belső kritikus, aki tud minden hibámról, és könyörtelenül meg is büntet. Egyféle kamaszos harag és kajánság is előjön: ha valaki megszégyenít, akkor a megoldás az ellentámadás. 
Jó most figyelni erre a szégyenre. Ahogy figyelmet kap, mintha töltődne a mostani, felnőtt énemből, aki el tud fogadni úgy, ahogy vagyok. És innen nézve - de csak innen nézve, a hibáimról való tudás, azok visszajelzése nem feltétlenül párosulnak fenyegető büntetéssel. A virgácskapásnak nemcsak az lehet a hatása, hogy örökre a föld alá akarjak süllyedni szégyenemben, hanem hogy elbeszélgessünk arról, milyen a környezetemben élni, és tehetek-e valamit másképp a jövőben szeretteim érdekében. 
A Sámán. Sok éve jött először szembe az első olyan cikk, ami az északi törzsi népek sámánjai és a modern télapó közti hasonlóságokat taglalja. A télapó ünnepe nekem egyértelműen lehetőség a tudatállapotok, a "világok" közti utazásra. Az érzelmekben, testi érzetekben,  álmokban, és a képzeletben való megmerítkezésre. Bizsergető elképzelni, hogy az egyenes ági felmenőim között is, réges-régen, de éltek olyanok, akik egy törzs tagjai voltak, és sámánok segítették őket át az élet nehézségein.
A télapó eljötte így pár éve nekem a révedezésről szól, és arra inspirál, figyeljek befele, és nézzem meg, mi az, amit mutatni szeretne a belső élmények világa. Milyen tanulságokkal és üzenetekkel tud szolgálni a nem-hétköznapi, nem "normális", de semmiképp sem racionális része a lényemnek. Ezen az úton, révedezéssel született meg ez az írás is.

Hiszek-e?

A télapóban annyira hiszek, mint az életenergiában, a csakrákban, vagy az istenekben. Szóval, ha nekem szegeznéd a kérdést: léteznek ezek? Hiszel bennük? Azt mondanám, nem tudom. És hogy nem is ez érdekel** bennük. Hanem a megélt kapcsolat. Anélkül, hogy hinnék bennük, dolgozom velük. Figyelem, milyen élményeket mutatnak meg nekem, mit tanítanak magamról és a Világról. 
A télapót is, a gyerekkori felocsódás után hagyhattam volna a hazugságok és hülye babonák lomtárába süllyedni. De úgy sejtettem felnőttként, hogy a télapó most is rengeteget tud adni nekem, ha megkeresem. Na, mostanáig, ezt találtam.
Kíváncsi lettem, neked mit mondtak a télapó-képemmel kapcsolatos élményeim. Volt, ami közelállt hozzád? Volt, ami egyáltalán nem? Neked ki a télapó?
Szívesen beszélgetnék veled többet arról, mit jelentenek a téli ünnepek, úgyhogy csatlakozz hozzánk december 25-én 9:30-kor a "Testfókuszú önismerés" első adásában! Itt a karácsony szóval fogok elidőzni, megkeresem és elmesélem neked, milyen élmények kapcsolódnak bennem ehhez a szóhoz, majd pedig beszélgethetünk a világhálón át: neked mi a karácsony,  milyen kérdéseket és lehetőségeket rejt magában, amikre jó lenne ránézni!
dr. Tihanyi Benedek T.
* A képzelet kölcsönhatásban áll a fizikai valósággal, avagy ők részei egymásnak, avagy egyek... ez megint hit dolga. 
** Mostanában egy olyan nézőpontban érzem magam a legotthonosabban, ahonnan nézve minden nézőpont és hiedelem döntésen alapul. Döntés a megtartásuk, vagy döntés a felvételük. És ebben a modelbben a döntéseink mögött szükségletek állnak. A hiedelmeink innen nézve ötletek a szükségleteink kielégítésére. És nem feltétlenül az az egyetlen igény egy hiedelemmel kapcsolatban, hogy racionális, igaz, avagy a külső valósággal összevethető legyen. Néha az, hogy békét adjon. Hogy legyen egyszerű. Vagy hogy összeférjen más hiedelmekkel.
Hogy mikor melyik "ötlethez" nyúlunk, azon is múlik, milyen környzetbe születtünk, és azóta milyen szellemi utat jártunk be.
Milyen szükségletemet elégíti ki ez a nézőpont, a nézőpontok egyenlőségének nézőpontja?
Szabadságot ad, hogy megtapasztaljam bármelyik hitvilágot, és az élményszinten tanuljak rajtuk keresztül.
Erőt ad, hogy egyszerre ellentétes igazságokat is tartalmazni és latolgatni tudjak.
Nyugalmat ad, hogy elfogadjam, ha valaki más hitvilágban él, mint én, és kíváncsi maradhassak arra, vajon miért dönt(ött) így. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr3815342296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.