tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Sport: belehaljon a gerinced, vagy újjászülessen?

2018. december 20. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Élményjógás gyakorlatok gerincvédelemmel: Napüdvözlet az alapoktól

GERINCVÉDELEM.

A különböző sportok és hétköznapi élet néha olyan mozdulatokat követel tőlünk, amikről érezzük (sajnos néha csak későn), hogy túl sok a gerincünknek.
Ha megtanulod egy időben aktiválni az ellentétes (pl. domborító és homorító) izmokat, akkor a figyelmet megosztó bonyolultabb mozgásokban is meg tudod tartani a gerincedet abban a tartományban, ahol biztonságban van.
 
Az átlagos sportfoglalkozásokon régen egyáltalán nem foglalkoztak az ízületek védelmével. A gyógytornászok már gyakran ránézésre, az ajtóból tudták, hogy ki milyen sportban sérült le, annyira tipikus volt, hogy melyik sportág melyik ízületet nyírja ki.
 
Aztán egyre elterjedtebb lett az új iskola, amiket olyan instrukciók jellemeznek, mint "húzd be a köldököd", "ne hajlítsd túl a gerinced", "stabilizáld és védd a derekad". Ezzel két problémám van:
 
1. a köldök behúzás pl. nálam semmi hatással nincs a tartóizmaimra, független tőlük. Évekig hallgattam értetlenül, mire rájöttem, hogy ez (nekem) azt jelenti, hogy kapcsoljam be egyszerre a derakat domborító és homorító izmokat, ami stabilizálja a gerinc alját (és "mellékhatásként" tényleg kicsit behúzza a köldököt).
 
2. Az állandó gerincstabilizálás a gyakorlás első heteiben-hónapjaiban (vagy mozgásszervi betegség esetén) hasznos, de hosszútávon és állandóan fenntartva a ló túloldalára ejt. Megakadályoz abban, hogy rendesen átmozgassuk a gerincünket.
 
Ezért javaslom a videómban is, hogy a mozgás közben érzékeld teljes figyelmeddel a testedet, és ha érzed, hogy már túl nagy egy hajlítás, akkor kapcsold be a stabilitást, kapcsold be az ellentétes irányba hajlító izmokat is, kapcsold be a nyújtózkodást.

dr.Tihanyi Benedek
testtudat tréner, jógaoktató, kutatóorvos
hírlevél, facebook page, vlog, e-mail baratkozzatesteddel.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr814502698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása