tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

A politika a bőröd alatt

öntudatatlanul is a zsigereidig hatoló hírek

2018. április 18. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Az idei választások körül és után hatalmas érzelmi viharokat láttam. Megjelent témaként az önismereti csoportjaimban, a jógaóráimon, és az egyéni terápiás üléseimen. És persze a baráti beszélgetésekben, facebook falamon is.

Választások keltette érzelmek 

Volt, akit lesújtott, volt, akit kiakasztott, volt, akit megnyugtatott az eredmény, volt, aki örült neki, de annak nem örült, hogy az ország másik fele nem örül. Volt, akit az egész nem érdekelt volna ennyire, de azt nem értette, miért van ennyi hiszti és vita körülötte.

Azt észleltem, hogyan sokan egyedül maradnak az érzéseikkel, vagy nem tudják, mit kezdjenek velük. És azt is, hogy szakadékok keletkeznek emberek közt a meggyőződések mentén, amiken alig ível át kommunikáció, és a megértés szándéka.

 

Ezért szerveztem egy találkozót, ahol minden résztvevő biztonságos, elfogadó légkörben "rámeditálhat" arra, milyen érzeteket hagyott a testében a választás. Annak is figyelmet szenteltek, hogy a különféle testi érzeteknek milyen jelentése és üzenete van a számukra.

Persze, bármilyen politikai nézettel, meggyőződéssel részt lehetett venni. Megbeszéltük a megjelentekkel, hogy ebben a másfél órában minden személyes vélemény, és minden résztvevő személye tiszteletet és elfogadást kap nemcsak tőlem, hanem a többiektől is. Ezen a múlt heti első találkozón meghökkentő élmény volt:

  • idegen emberek különböző nézetekkel beszélgettek politikáról őszintén, megértően, és egymásra kíváncsian
  • a résztvevők olyan választással kapcsolatos saját érzéseket, érzelmeket és gondolatokat is tudatosítottak, amiről korábban nem volt sejtésük
  • ezek az érzések, még ha erősek és negatívak is voltak, változni tudtak azáltal, hogy figyeltek rájuk, és megosztották a körrel
  • a megérintő politikai események hatására könnyebb volt a befele figyelni, és kíváncsian megérezni, mi történik a testben. Egészen szokatlan érzésekben, testi folyamatokban is lecsapódhathnak az érzelmek, és gondolatok, amiket a választás okozott. 

 

Rezonálsz a közhangulatra

Azt szűrtem le mindebből, hogy a politika mindenkire hat. Ott van a bőröd alatt. Akkor is, ha szándékosan megpróbálod kivonni magad belőle, amennyiben érintkezel más emberekkel, a rájuk gyakorolt hatást "le fogja venni" a szervezeted.

A tükör-neuron elmélet szerint ha észlelsz egy másik embert (ehhez elég egy fénykép is), automatikusan vissza fogod tükrözni az érzelmi állapotát, kicsit lemásolod őt. Még ha ennek csak a fele is igaz, és nem feltétlenül lemásolod a másik érzését, "csak" tudattalanul is felméred, és reagálsz valahogy rá (pl. a másik öröme feldühít), a választások keltette érzelmi hullámok a te szervezetedet is mozgásba lendíthetik.
Egyszeűen, mert látod az embereket az utcán, a munkahelyeden. Látod a testtartásukat, az arckifejezésüket. Még akkor is, ha téged magadtól nem érintett volna meg egyáltalán. 

 Evolúciósan is erre adaptálódtunk. Az ember és elődei nem voltak a legerősebbek, nem voltak a leggyorsabbak, előnyük és sikerük egyik kulcsa a szervezett közösségi működés volt. Kommunikációnknak a múltban és a jelenben is fontos része a szavakon túl húzódik, egyszerűen érezzük egymást, folyamatosan monitorozzuk a többiek állapotát, és rezonálunk rá.

Ez a fajta közhangulat (avagy kollektív tudatalatti) hatás persze a leghatékonyabb akkor volt, amikor még anyanyelvünk volt a kisléptékű törzsi közösség, ahol minden társunkat személyesen ismertük. Hiába élünk milliószor nagyobb társadalmakban, a közhangulatra való érzékenységünk megmaradt.

 

Politika a testedben

A biológia nem részrehajló. A feldolgozatlan stressz, hiába "csak" a politika okozza, a visszatérő és krónikus feszültség negatív hatást gyakrolhat a lelki és testi egészségedre is. Ha tudatosítod ezeket a folyamatokat, figyelsz a tested üzenetére, akkor viszont gondoskodhatsz magadról, olvasd el a 3 lépéses hírfeldolgozást test tudatossággal.
A testi tudatosságot gyakran összekeverik a relaxációval. A testrefigyelés a negatív érzeteket, a feszültségeket is elfogadja, tudatosítja. Nem akarja őket azonnal eltüntetni, hanem megtanít arra, hogy elég hamar észrevedd. A hírek keltette feszültség egy lehetőség arra, hogy gyakorold a tested tudatosítását, és a reakcióid értelmezését. 

 

A hírek, politikai események egyik legősibb igényünkhöz, a közösséghez tartozáshoz kapcsolódnak. Akár nyakig beleveted magad, akár megpróbálsz kívül maradni, levegőként vesznek körül, amivel kölcsönhatásban állsz, és aminek a részese vagy. A reakcióidban benne van a saját élettörténeted, de a családod története is. Kerülj tudatába annak, mi játszódik le benned, és oszd meg valakivel, aki megért! Jót fog tenni. 

Gyere el a következő önismereti hírmegbeszélő találkozóra, ha egy biztonságos körben szeretnél befele figyelni és megosztani: https://www.facebook.com/events/178702549449634/

dr. Tihanyi Benedek

testtudat tréner, jógaoktató, kutatóorvos
hírlevél, face group, face page, e-mail,
baratkozzatesteddel.blog.hu 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr1913801928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása