tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Szia Testem! (1. rész)

Miért jó jóban lennünk?

2018. február 04. - Baratkozzatesteddel.blog.hu
Szerveztem neked egy találkát egy (talán rég nem látott) ismerősöddel. Hogy kivel? A testeddel. Mit szólsz? Mit mondanál neki, mit kérdeznél tőle, ha személyesen találkoznátok? Vagy ha egyszerűen billentyűzetet ragadnál, és írnál neki egy e-mailt… „Szia Testem!”... mi jönne a megszólítás után?

A testünkkel való kapcsolatunk összetett, sok szempontból megközelíthető: hogyan és mikor érzékeled az érzeteit?, milyen érzelmeket tanúsítasz felé?, mit gondolsz róla?, milyen emlékeket hordozol róla?, a döntéseidnél hogyan veszed figyelembe a test jelzéseit? És nemcsak a testhez, mint egészhez viszonyulunk valahogy, hanem különféle kapcsolatunk lehet a különböző testrészekkel (pl. arc, has, láb), testi jellemzőkkel (magasság, testsúly, bőrszín) és testi működéssel (emésztés, mozgás).

A testtel való kapcsolatod döntő szerepet játszik a boldogságod alakításában. Gondolkodhatunk magunkról úgy, mint olyan lényekről, akik szükségletekből állnak össze. Ha egy szükséglet kielégült, akkor ez a boldogságunkhoz járul hozzá, a kielégületlen szükségletek pedig frusztrálóak. Valamelyik szükségletünk kielégületlenségét gyakran a hangulatunkban, vagy akár a testi érzetekben érhetjük először tetten, onnan tudjuk felfejteni, hogy mi nem stimmel, és mit tehetnénk a boldogságunkért. Néhány szükséglet pedig kifejezetten testi szintű, például az igényünk egy laza és feszültségmentes testtartásra, az átmozgatottságra, a mély és szabad légzésre, a megfelelő belső hőmérsékletre, kielégítő alvásra és napközbeni pihenésekre, a számunkra szükséges mennyiségű és minőségű ételre és italra, ürítésre, és társas kapcsolódásra (pl. ölelésre, simogatásra, szexuális élvezetre).

Ha képes vagy arra, hogy itt-és-most észleld a tested jelzéseit, nyitottan és kíváncsian felfedezd, mi érződik benned, megértsd az üzeneteit, kihámozd, hogy milyen szükségleted kielégületlenségéről (vagy épp kielégültségéről) árulkodnak, meghozd azokat a döntéseket, amik kielégítik (vagy egy záros határideig késleltetik) a testi szükségleteket, és ez alapján cselekedj, akkor mindezzel hozzájárulhatsz a boldogságodhoz, jó közérzethez. A testnek adott figyelem (olykor önmagában, máskor egy válaszlépéssel együtt) azonnal segíthet változni kellemetlen testi érzeteknek, vagy akár a fájdalomnak, hosszútávon pedig a testi szükségletek rendszeres kielégítésével megőrizheted az egészséged, és megelőzhetsz sokféle betegséget.

Testtel való kapcsolatod segíthet abban is, hogy a másokkal való kapcsolataidban a magad és a többiek örömére legyél: a testnek adott figyelem tudatosíthatja, ha valamire szükséged van a másiktól, és ezzel segítheti, hogy hangot adj az igényeidnek. Ugyanakkor a saját testeddel való szorosabb kapcsolat segíthet empatizálni a másikkal: megérezni őt és együtt érezni vele, a bőrébe képzelni magad, kihallani az érzéseit és szükségleteit.

Minél inkább rendben vagy a testeddel, elfogadod, szereted és örülsz neki, minél inkább kielégíted a (testi) szükségleteidet, annál nagyobb energiaszinttel, rugalmassággal, nyugalommal működhetsz a hétköznapjaidban, annál erősebben tudsz összpontosítani a feladataidra, empátiát adni másoknak, annál hatékonyabban tudod kezelni a stresszt és a konfliktusokat, és hosszútávon megőrizni az egészségedet. Fontos emlékezni, hogy a testtel való elég jó kapcsolat, az éppen elég jó, és hogy OK vagy akkor is, ha a kapcsolatotok tartalmaz elhanyagolást, elítélést, elnyomást, elégedetlenséget, negatív érzéseket. Ezzel együtt, hogyha látsz fejlesztenivalót a testtel való kapcsolatodban, akkor egy szabad lehetőség előtted az, hogy erre figyelmet, időt és energiát fordíts.

A következő írásokból megtudhatod, mik:

dr. Tihanyi Benedek
önismereti tréner, jógaoktató, kutatóorvos
facebook, e-mail, hírlevél
baratkozzatesteddel.blog.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr2913633806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása