tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Hírstressz a testedben

tudatosítsd és oldd fel a hírek keltette feszültséget!

2018. április 22. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Ha csak az elmúlt pár napot, akár órát veszed számításba, vélhetően számos hír ért téged utol, melyek érzelmi hullámokat keltettek benned. 

Ismerős élmény, hogy csak görgeted és görgeted a hírfolyamot, cikkről cikkre kattintgatsz, mintha falnád az infót? Vagy amikor már 20 perce csak szörfölsz látszólag céltalanul, de mélyen mégis mintha keresnél valamit, mintha várnád, hogy végre rátalálj valamire, ami... végül sosincs meg? 
A hírekre adott érzelmi reakciók sokszor nem is tudatosulnak, mégis órákra, vagy napokra hatással lehetnek a mentális működésedre, idegrendszered állapotára, vagy a hormonok szintjére.

Magyarország nem Amerika, de ránk is érvényesek lehetnek azok a tavaly ősszel napvilágot látott eredmények, ami szerint

  • az USA lakosságának 50%-ának stresszt okoz a hírek olvasása (10%-uk óránként csekkolja a hírfolyamát a telefonján vagy számítógépén),
  • többnyire szorongással és szomorúsággal reagálnak az olvasottakra,
  • és hatásukra a mindennapi problémájukat is nagyobbnak látják.

Nagy egyéni különbségek is vannak a hírekre való érzékenység tekintetében.
Szeretnéd hatékonyabban megemészteni a hírek keltette érzelmi válaszokat? Szívleld meg ezt a három lépéses tippet

  1. tudatosítsd, milyen érzéseket (testi érzeteket, érzelmeket) hagyott benned a hír (pl. torokszorítás, bánat, keserűség)
  2. kérdezd meg magadtól, van-e szükséged valamire ezek kapcsán (pl. biztonság, nyugalom, empátia), és hogyan tudnál gondoskodni ezekről (pl. egy séta, vagy elmesélni valakinek, mit olvastál és hogyan reagáltál rá)
  3. van-e valami konkrét ötlet, amit a hír kapcsán tennél (pl. adomány küldése a károsultaknak, önkéntes feladatvállalás) - ezeket nem kell megtenned, önmagában a kitalálásuk is növelheti a kontroll-élményt

 

Persze, ez időigényes, és a felszínen nem is mindig annyira kellemes, mintha hírről-hírre járnál. A célje nem is feltétlenül az, hogy azonnal vidámabb legyél. Hanem az, hogy észrevedd az érzelmi-testi reakcióidat egy hírre, és segíts a szervezetednek feldolgozni az infókat, mielőtt a következő cikkre repülnél.

dr. Tihanyi Benedek

testtudat tréner, jógaoktató, kutatóorvos
hírlevél, face group, face page, e-mail,
baratkozzatesteddel.blog.hu 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr9513855834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása