tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Új szervvédő szövetet fedeztek fel

2018. április 03. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Eddig fel nem ismert szöveti struktúra védi a tápcsatornánkat, a bőrt, a hugyhólyagot, a léghörgőket és verőereket, az epeutakat, és az izompólyákat is egy new york-i kutatócsoport szerint! 

Idén márciusban megjelent, még ropogós cikkükben élő emberben, szondán bevezetett mikroszkóppal vizsgálták többek közt az epevezetéket. egy korábban nem ismert, hálózatos, mindent átszövő járatot találtak a nyálkahártya alatti rétegben. 

A járatokat kitölti szövetközti nedv a nyirokutakba áramlik tovább, és sok vastag kollagénkötegeket is tartalmaz. A járatok vélhetően a mechanikai terhelés ellen védik a szerveket és szöveteket. Felfedezésük szerepet játszhat a daganatos áttétek megelőzésében is. 

Emlékszem egy 2013-as hírre https://ipon.hu/hir/uj_szalagot_fedeztek_fel_az_emberi_terdben/27578, 
ahol meg új térdszalagot (https://en.wikipedia.org/wiki/Anterolateral_ligament) fedeztek fel. hihetetlen, mennyi csodát tudunk már magunkról, és hátborzongató, mennyi minden vár még arra, hogy felfedezzük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr3513801930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása