tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Génmódosított embergyerekek születhettek Kínában

2018. december 03. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

A hét egyik legnagyobb port felkavaró híre szerint Kínában világra jött egy lombikbébi ikerlány pár, akiken embrió korukban génmódosítást hajtottak végre. Bár a hír igazságtartalmát még nem sikerült teljesen igazolni, a beavatkozást állítólag elvégző shenzheni egyetemi docens youtube híradását már több ezren megnézték, és rengetegen véleményezték is. 

A vox cikkéből megtudhatjuk, hogy a lányok génjében olyan módosítást végeztek, hogy génkészletük megegyezzen a HIV vírusának veleszületetten ellenálló egyének genetikai adottságával. Ezzel a beavatkozással elvileg őket is védetté tette a HIV vírussal szemben. Az információk szerint édesapjuk HIV pozitív volt, és nem szerette volna a gyerekeinek is továbbadni a kórt, ezért fogadta el a docens ajánlatát. 

Az egyik probléma az üggyel az, hogy az emberi génsebészet jelenleg egy kezdő fázisban lévő gyógyító eljárás, rengeteg bizonytalanság övezi,. Az eddigi eredmények szerint pl. daganatképződést, és más genetikai instabilitást okozhat a genetikailag módosított egyénekben, 

A másik probléma többek közt ebből fakad: szigorú nemzetközi egyezményekben a legtöbb ország (EU tagállamok, USA) vállalta, hogy megakadályozza az emberi embriókon való hasonló kísérletezést. Kína, bár nem vállalta magára ezeket a szigorú szabályokat, mégis elítélőleg áll az esethez, és a szülést segítő kórház, és a kutató egyeteme is elítéli az esetet (bár más források szerint sokaknak volt előzetes tudomása a folyamatról). 

Az érvelést, miszerint a HIV-fertőzött apa lányait ezzel a húzással a kutató megmentette a betegségtől, meggyengíti, hogy a HIV-nek ma már léteznek jó hatékonyságú, és elfogadott kezelési módjai, mint az antiretrovirális terápia. 

Az eset, akár igaz, akár nem, ilyen kérdéseket tol az arcunkba, többek közt:

  • Mennyire bízhatunk meg a világ összes tudósában, hogy betartják azokat a szabályokat, amiket a döntéshozók és a közvélemény fontosnak ítél?
  • Mi tehetünk, hogy egyes kutatók ne kockáztathassák emberek életét vagy akár az emberiségét - pl. a saját hírnevük növelésének, vagy egójuk fényezésének érdekében?
  • Hogyan fogadnánk, ha a génsebészetről kiderülne, hogy biztonságos, és megnyílna a lehetőség eddig gyógyíthatatlan genetikai betegségek (mint pl. a cisztás fibrózis) gyógyítására is, de az emberi test (és akár tudat) nem-életmentő módosítására is? 
  • (Vagy akár, filozofikusabb hangulatban: mennyi testi változáson eshetek át úgy, hogy még mindig önmagamnak érezzem magam? Ki vagyok én?)

Hasonlóan a mesterséges intelligenciát vagy a homeopátiát övező hasonló etikai-társadalmi kérdésekhez, ebben az esetben sem gondolom, hogy egy végső igazság létezik. Azt viszont igen, hogy minél jobban jellemzi egy társadalmat a szélsőségesen eltérő vélemények (pl. a génsebészetet ellenzők és támogatók), valamint a kölcsönös kíváncsiság, megértés, vita- és párbeszédkészség hiánya, az alacsony a tájékozottság és a felelősségvállalás... annál nagyobb társadalmi feszültséget fognak okozni a 21. század technológiai vívmányai.

És annál nehezebb lesz mindenkinek elfogadható és egységes szabályozást kialakítani az olyan kérdésekben, mint mennyire nyúlhatunk bele az emberek biológiájába, tekinthetünk-e jogokkal rendelkező személynek egy gép-alapú szervezetet, vagy mennyire vegyük komolyan az ökológiai jóslatokat és a fenntartható intézkedéseket. 

Úgyhogy.. olvasásra és véleménymegosztásra fel :)!

dr. Tihanyi Benedek
testtudat tréner, jógaoktató, kutatóorvos
hírlevél, facebook page, e-mail,
baratkozzatesteddel.blog.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr4314414122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2018.12.03. 15:55:57

A poszban felvetett példa, a cisztás fibriózis jó. Valóban, az AIDS ma már egy jól karban tartható, nem halálos betegség, de vannak genetikai eredetű, gyógyíthatatlan betegségek is. Személyes véleményem szerint ez utóbbiak esetében bizony a génsebészeti megoldásokat nem szabad holmi etikai aggályok miatt eleve elvetni. Könnyen mond persze nemet olyasvalaki, aki személyesen nem érintett - szerintem az ő véleményüket nem kell figyelembe venni.

exterminador 2018.12.03. 16:13:24

A génsebészettel kapcsolatban én nem hiszek holmi etikai aggályokban. Ha rajtam múlna, már a klónozást is régen engedélyeztem volna.

registerz 2018.12.03. 16:17:15

@exterminador: Jól mondod! Etikai okokból állandóan széllel szembe hugyoznak, de a tudományt úgyse lehet meggátolni, előbb-utóbb utat tör.

midnightcoder2 2018.12.03. 16:47:40

Az emberiség a fejlett világban már vagy 100 éve folyamatosan rongálja az emberiség génállományát. Régen magas volt a gyermekhalandóság, ami azt jelentette, hogy csak a legegészségesebb (és persze szerencsésebb, Pl. hogy nem ette meg egy oroszlán) élte túl és adta tovább a génjeit. Ma viszont a legéletképtelenebb gyerek is megszületik és jó eséllyel fel is nõ. És jó eséllyel gyereke is lesz. Ami azt jelenti, hogy generációról generációra betegesebb lesz az emberiség. Az emberiségnek, legalábbis a fejlett társadalmakban kb. két lehetõsége lesz: vagy visszatérnek a taigetosz módszerre, azaz aki életképtelen annak irány a kuka, vagy belenyúlnak a génállományba.

midnightcoder2 2018.12.03. 16:50:12

A dolognak persze van egy olyan vonulata is, hogy ha mindenki egészséges génekkel jön a világra, akkor a betegségiparnak hosszú távon kb. annyi, marad a baleseti szebészet. Az etikai megfontolások mögött ilyen érdekek is meghúzódhatnak.

Sir Galahad 2018.12.03. 17:24:28

@midnightcoder2: Akkor csak a genetikai eredetű betegségek szűnnek meg. Ez azért nem egyenlő az összes betegséggel.

erkölcsi hulla 2018.12.03. 17:55:51

Teljes mèrtèkben támogatom,ahogy a gmo-t is.
Lehet hogy pár emberöltőn belül a genetika legyőzi majd a betegsègeket, ès az öregedèst.

midnight coder 2018.12.03. 18:40:37

@Sir Galahad: Azért elég nagy részük az. Lásd Pl. Churchill aki egész életében került mindent amit ma egészségesnek gondolunk, mégis egész szép kort megélt.

2018.12.03. 20:03:50

@erkölcsi hulla: A nevedre méltó lettél. Hurrá! Most már nem csak a GMO-hoz vagy segg hülye.

kvadrillio 2018.12.03. 20:17:16

nemérteeeeem.......drasztikusan csökkent népességszám, iszonyúan sok kórházban, iszonyúan sok kórterem áll üresen, és akkor nem tudják a betegeket felvenni a kórházakba és ellátni a betegségeiket ???? mijafaszt csináltak orbáné.k ebben az országban az egészségüggyel ????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Honnan lesz elég szakember a megvalósításához, és arra sem, hogy hová tegyék az elsődleges ellátás után további ápolásra vagy gyógyításra szorulókat. Például a Honvéd kórház sürgősségijén most gyakran azért kell 12 órát is várakozni, mert nincs hová tovább küldeni az ellátott, de haza nem küldhető betegeket. A múlt héten több olyan nap is volt, amikor a mentőszolgálat a fővárosban nem talált intenzív ágyat a lélegeztetésre szorulóknak. - Ilyenkor az országos intézetek vezetőit kérleljük, hogy vegyék át a mentőktől a pácienst. Ez olykor sikeres, máskor meg előfordul, hogy a mentőnek a legközelebbi város kórházát kell célba venni. - mondta egy gyakorló mentő.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

kvadrillio 2018.12.03. 20:18:59

és.........még....... NÁCI BÚÚÚZ VAN !!!.....ZSIDÓ BÚÚÚÚÚZ VAN !!!......CIGÁNY BŰŰŰŰŰŰZ VAN ???????!!!!!!! AKINEK EZZEL KAPCSOLATBAN NÉMI GONDOLATA VAN, AZ PEDIG MONGGGYON LE, MINT SZÁVAY KARTÁCS !!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2018.12.03. 20:20:02

EGYETLEN ZSIDÓ SE PROVOKÁLJON, MERT CSÚNYÁN RÁ FOG BASZNI !

csakférfi 2018.12.03. 23:02:06

@midnightcoder2:
Egyszerü.....kicseréljük a CRISPR-Cas9 segítségével a hibàs géneket......és csà' betegségek....halàl.
Nevetséges ez a naivitàs.
Az evoluciònak volt erre néhàny milliàrd éve.
Mi okosabbak vagyunk!
Én tàmogatom az emberkisérleteket.....így tényszerü lesz mekkoràt tévedünk a gének "varàzserejében".

"2018.11.07. 13:51
A genetika jóval kisebb szerepet játszik a hosszú életben, mint idáig feltételezték – állapítja meg egy új kutatás, melyben többszázmillió ember adatait tanulmányozták. A környezet és az életmód fontosabb a szüleinktől kapott géneknél"

index.hu/techtud/2018/11/07/nem_a_genekben_van_a_hosszu_elet_titka/

Maceràs....mígnem genetikai mòdosított embereket meg nem fertöz az a vírus ami ellen mòdosítottàk a génjeit.
Akkor pà.....genetika.
:)
A "természet tartogat még meglepetéseket.

erkölcsi hulla 2018.12.04. 00:19:35

@Brandon Frazer: Ezzel most bebizonyítottad, hogy te jobbam èrtesz hozzá. Ja, nem. A kurva anyádat.

ételizésítő 2018.12.04. 00:56:09

@Brandon Frazer:
Mondod ezt te, te koromsötét segg.
Baszd meg, szerintem te kevered a GMO-t az NGO-kkal. A cigány gazdád, akinek folyton a seggét nyalod, azokra haragszik.

midnight coder 2018.12.04. 07:26:36

@csakférfi: "Az evoluciònak volt erre néhàny milliàrd éve."
Az evolúció szempontjából ez nem probléma. Az is kivágja a hibás géneket a gyermekhalandósággal. Ha elfogadjuk hogy 10 gyerekből három nő fel, akkor nincs semmi gond, persze ehhez az is kell, hogy a nők bevállaljanak 10 szülést, miközben tudják hogy a legtöbb gyerekük nem fog felnőni.

A másik dolog, hogy az evolúció az embert olyan 36-40 éves élettartamra tervezte. Kivételek persze mindig voltak, ők voltak aztán a vének tanácsa. De az, hogy az átlagpolgár 70-80 évig él, az csak az utóbbi pár száz évben lett divat.

A statisztikákkal pedig ilyen szempontból nagyon-nagyon óvatos lennék. Az élettartamot nagyon-nagyon sok minden befolyásolja, Pl. egy gettóban lakó drogkereskedő élettartamát nem biztos, hogy a génjei határozzák meg. És igen, a gettóban lakó drogkereskedő csajáét sem. Ráadásul van egy mechanizmus, ami alapján az emberek olyan párt választanak akivel genetikailag passzolnak. Csakhogy a fogamzásgátlók megzavarják ezt a rendszert. Ráadásul a vizsgálatot az amcsiknál végezték, ahol a vagyoni helyzet és a rendelkezésre álló egészségügyi szolgáltatások finoman szólva mutatnak összefüggéseket.

midnight coder 2018.12.04. 07:44:48

@csakférfi: "Maceràs....mígnem genetikai mòdosított embereket meg nem fertöz az a vírus ami ellen mòdosítottàk a génjeit."

Mármint hogy nem módosították. Ilyen is volt a történelem során. Lásd különféle járványok amik tizedelték a középkori lakosságot, vagy amikor Kolombuszék bevittek az indiánokhoz egy pár olyan betegséget ami nálunk ártalmatlan volt, de nekik halálos. Ezt még biológiai fegyverként direkt használták is a derék demokráciaexportőrök nemes ősei.

midnight coder 2018.12.04. 07:49:46

@kvadrillio: "mijafaszt csináltak orbáné.k ebben az országban az egészségüggyel"
Semmit. Ahogy az előző 30 évben sem senki. A szocik is csak a pénzt próbálták meg kilopni a rendszerből.

Ahhoz, hogy ez normálisan működjön, az intézményeket piaci alapokra kellene helyezni. Nem a biztosítót ahogy a szocik akarták, hanem magukat az intézményeket. Ezeknek kellene versenyezni a betegekért. És lehetőséget adni nekik, hogy az alap biztosítás által fedezett alap szolgáltatásokon túl plusz pénzért extra szolgáltatásokat is nyújtsanak. Ha az intézmények versenyeznének, akkor megérné nekik megfizetni az orvosokat, nővéreket - méghozzá a jókat jobban. Mert hogy a betegek a lábukkal szavaznának, azaz a jobb helyre többen mennek, a halálgyárakat pedig elkerülnék. Ehhez viszont az is kell, hogy a tevékenység nyereséges legyen, és az is, hogy legyen egy gazdája akinek fontos hogy jól működjön az intézmény.

kvadrillio 2018.12.04. 09:10:30

ITT ZSIDÓ BŰZ VAN !!! ITT NÁCI BŰZ VAn !!! Itt cigány bűűűz van !!!... mondjon le Szávay !!!!!!!

szóval...nem az az aljas provokátor, aki provokál, hanem aki ezt szóvá teszi ???! fordítva ülnek itt sokan a lovon !!!

m.t. 2018.12.04. 10:19:12

@Brandon Frazer:
Ez aztan az erv!

@erkölcsi hulla:
En se birom megerteni hogy mi a nagy erkolcsi szembenallas a GMO ellen.
Kozeptavon ket alternativat latok: vagy ellenallobba es nagyobb hozamuva tesszuk a termest GMO-val, vagy folytatjuk a tengerek tulhalaszatat es az oserdok kivagasat termoterulet felszabaditasara.

Meg a fajnemesites (evszazadok ota csinaljuk) az jo GMO, a kozvetlenebb genbeavatkozas meg rossz GMO? Hogy van ez? Egyet kell ertenem midnightcoder2 collegaval, masszivan alszent, gazdasagi erdekek menten huzodik az egesz erkolcsi kerdes.

csakférfi 2018.12.04. 12:34:45

@midnight coder:

"Igaz, őket annyira nem érdekli, mi történik a szigetükön túl, hogy fegyverekkel elkergetik vagy megölik azokat, akik a közelükbe merészkednek."

index.hu/tudomany/til/2018/05/14/a_torzs_ami_60_ezer_eve_senkivel_nem_akar_baratkozni/

Tény.
Ezzel szemben.

"Coop elmondta, hogy ez egybevág azzal, hogy a Neander-völgyiek kicsi, elszigetelt populációja a modern emberek sokkal nagyobb populációjával keveredett. A kis populációkon belüli belterjes szaporodás azzal jár, hogy a genetikai változatok akkor is gyakoriak maradnak, ha bizonyos fokig károsak. De amikor ezek nagyobb populációba keverednek, a természetes szelekció elkezd hatni e variációk ellen, és kigyomlálja őket.

Az eredmények a PLOS Genetics folyóiratban jelentek meg."

m.origo.hu/tudomany/20161109-ez-tortent-a-neander-volgyi-emberek-genjeivel.html

A "szigetlakòk" nem ismerik a genetikai " elméleteket.
Mégis fennmaradtak....belterjes szaporodàsukkal ellentétben.

erkölcsi hulla 2018.12.04. 12:39:12

@m.t.: Ja a mostani sztori meg ugye az, hogy kihalóban van a banán, kitenyésztettek egy ellenálló fajt (mellesleg a mai banánt is egy előző kihalt fajból sikerült megmenteni), csakhogy a tenyésztés metódusa már GMO-nak számít, így nem fogják engedni alkalmazni.

Azaz ki fog halni a banán, az afrikaiak legfőbb tápláléka, amit mi itthon élvezeti cikként fogyasztunk, ha megszűnik az nem fáj, ellenben komoly éhínségek lesznek miatta a niggerek körében.

Persze ezt én leszarom, mióta tömegesen gyilkolták és elüldözték a fehér farmereket, sőt kívánom hogy dögöljön éhen mind, de nyilván ebből is az lesz hogy segélyért verik magukat, és a fehér ember tehet mindenről.

erkölcsi hulla 2018.12.04. 12:46:44

@kvadrillio: Egyébként jól vagy haver? Mármint mesélj magadról, nem szoktad érezni segítségre van szükséged ? Egy szakember szerintem segítene. Komolyan. Nem oltás.

csakférfi 2018.12.04. 12:58:47

@m.t.:

"z úgynevezett Bt-kukoricát a kukoricamoly, illetve kukoricabogár elleni fokozott ellenállóság jellemzi. A hibridet génmódosítással hozták létre, így olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely egy baktérium, a Bacillus thuringiensis (Bt) által előállított fehérje toxikus hatásához hasonló. A növény egy BT-toxin nevű, rovarölő hatású mérget termel, ezzel védi meg magát a kártevőktől. Sajnos néhány év elteltével a kukoricabogár azonban máris rezisztenssé vált vele szemben, miközben a királylepkére igencsak hátrányosan hat."

www.agrarszektor.hu/noveny/elso-alkalommal-talaltak-bizonyitekot-arra-hogy-a-gmo-karos.7965.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Bocs....hogy bele va-vau.
Jò a gmo....most épp. De a megoldàs és a fenntarthatò mg. nem ez.
Részemröl nincs harag!

csakférfi 2018.12.04. 13:00:43

@erkölcsi hulla:
Javasoltam neki én is legutòbb!
Ugyanezt.
Ekkora igazsàg érzet kàros az egészségre.
:)

csakférfi 2018.12.04. 13:17:20

@erkölcsi hulla:
"Persze ezt én leszarom, mióta tömegesen gyilkolták és elüldözték a fehér farmereket, "

Nem éppen ez történt.

"első angol telepesek a 16. század végén jelentek meg a mai Virginia partjainál. Az idegen kontinensen töltött első nyomorúságos évek során a környező indián törzsek mentették meg őket az éhhaláltól. 1616-ban angol tengerészek járványt hurcoltak be, amely néhány év alatt a térségben élő, az algonkin-nyelvcsaládhoz tartozó mintegy 100 ezer indián 50-75%-át elpusztította. A visszaemlékezések szerint az elnéptelenedett indián településeken hegyekben álló,, temetetlen holttestekről egy angol szemtanúnak a jeruzsálemi Gologota-hegy jutott eszébe."

Ez az ideológia kétségtelenül tartalmazott civilizatorikus, a fehér ember felsőbbrendűségéből kiinduló elemeket, de semmiképpen sem tekintette céljának az indiánok kiirtását. A gyakorlat azonban máshogy alakult.
1796-ban felfedeztek egy viszonylag hatékony himlőellenes vakcinát. A fekete rabszolgák beoltását meg is kezdték, de az indiánoknak tudatosan nem adtak az életmentő gyógyszerből, mert úgy vélték, hogy számuk csökkenése a közérdekre nézve áldásos. 1799-ben a hadseregnek kiadott parancs szerint a katonáknak a telepesek számára minden, a körülmények által megengedett segítséget meg kellett adni. Ez a gyakorlatban az indiánokkal szembeni, bármilyen önkényes fellépés engedélyezésével volt egyenlő. Bár a törvény szerint az indiánok földjét csak a szövetségi kormányzat hozzájárulásával lehetett értékesíteni, az 1790-es években a georgiai helyi kormány hatalmas indián területeket adott el illegálisan a saját hasznára.

htkp.org/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=33

...
"két nyelv közötti különbségek miatt a szerződés angol és maori változata jelentősen eltér egymástól, ezért nincs egyezség arról, hogy a két fél pontosan miben is egyezett meg.[1][2] A szerződés angol nyelvű változata alapján a maorik „korlátlanul és fenntartás nélkül átengedik az Uralkodás minden jogát és hatalmát” Viktória kiránynőnek, és felhatalmazták a Koronát képviselő kormányzót, hogy Új-Zélandot kormányozza.[3] A maori változat szerint a maorik a béke és rend fenntartásért cserébe a „földjük fölötti teljes kormányzást Anglia Királynőjének adják korlátlanul mindörökre”, ám megőrzik szuverenitásukat és a földjeik fölötti tulajdont.[3]

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Waitangi_szerződés

Folytassam.......?
Nem éppen ok nélkül gyilkoltak fehéreket.

erkölcsi hulla 2018.12.04. 13:44:25

@csakférfi: Szia nem olvastam el, de ez nem 100-200 éves sztori hanem napjainkban történő:
Ajánlom a videót:
www.youtube.com/watch?v=ONs1gpwkCrk

Volt egy előzménye is, amiről beszéltem de az sem 1800-as évekbeli, hanem mondjuk 1990-es. Keress rá, nekem nincs időm linkelgetni neked.

erkölcsi hulla 2018.12.04. 13:45:37

@csakférfi: És kérlek bár még mindig nem olvastam el, de szó sem volt indiánokról, sem amerikáról. Afrikáról van szó és a napjainkbeli fehér népirtásról.

m.t. 2018.12.04. 13:48:32

@erkölcsi hulla:
A negerezesed kicsit eros, a legtobbjuk kezen pont annyi feher ver szarad mint amennyi zsido/bosnyak/ukran a tieden. Egymilliard embert probalsz osszemosni nehany kormany tettei miatt.

Meg amekkora okologiai labnyomunk van, szerintem nem lenne tulzas egy kicsit felelosseget vallalni messzi kontinensek sorsaert. Te elsz jol abbol az iparbol ami teleszennyezi az orszagukat.

Egyebkent Afrikaban meg Del-Amerikaban szerencsere nem olyan valogatosak a GMO-val szemben, mint minalunk, szoval szerintem meg lesz mentve az a banan. A GMO-banan meg a nincs banan kozul meg akar a finnyas Europa is a GMO-t valasztana.

erkölcsi hulla 2018.12.04. 13:48:36

@csakférfi: És utoljára meg megkérlek, hogy NE vonatkoztass 200 éves történeteket a 100 éveshez,sem a napjainkbelihez.

Mondok egy példát: minden mai fehér férfi rabszolgatartó bűnös rasszista, mert amerikában a fehérek kb 1%-a ( a zsidók?) tartott rabszolgát, 100 x éve.

Másik: minden fehér ember rasszista, érezzen bűntudatot, mert a német felsővezetés 80 éve népirtásba kezdtett.

Remélem érted.

m.t. 2018.12.04. 13:53:08

@erkölcsi hulla:
@csakférfi:

Felesleges valaszolni neki, napi szinten bespameli az osszes index-blogra ugyanazt, tekintet nelkul az egyes blogok tartalmara.
A mai adag kicsit egyszerure sikerult, a szokasos komment valami egyoldalas copy-paste, termeszetesen full-caps karomkodassal az elejen.

m.t. 2018.12.04. 13:54:09

@erkölcsi hulla:
Damn, az elozo kommentem a kvadrillio-nak intezett kervenyedre iranyult :(

erkölcsi hulla 2018.12.04. 13:54:28

@m.t.: A négerezésem lehet erős, nem kérek érte elnézést, és nem szégyenlem.
"Meg amekkora okologiai labnyomunk van, szerintem nem lenne tulzas egy kicsit felelosseget vallalni messzi kontinensek sorsaert. "
Én mint egyén, nem tehetek arról hogy mennyi lábnyoma van európának a többi országhoz képest.
"Te elsz jol abbol az iparbol ami teleszennyezi az orszagukat."
Megint csak, nem az én, egyén hibám az, hogy afrikában nem bírnak összehozni egy kormányt, és szabályzatokat ezzel szemben, és még mindig a törzsi háborúk, és a boko haram népirtásának korát élik.
A banánnak meg drukkolok, de nem azért hogy ne haljanak éhen, hanem mert szeretem hogy itthon lehet kapni.

m.t. 2018.12.04. 14:24:52

@erkölcsi hulla:
"Megint csak, nem az én, egyén hibám az, hogy afrikában nem bírnak összehozni egy kormányt, és szabályzatokat ezzel szemben, és még mindig a törzsi háborúk, és a boko haram népirtásának korát élik."
A torzsi haborukat es a boko-haramot altalanositani az egesz afrikai kontinensre olyan, mintha a Kelet-ukrajnai haborut vetitened egesz Europara. Ezek erosen lokalis problemak, akkor is ha te csak errol hallasz. Amszterdamban is naponta durrognak a neheztuzer agyuk, ket eve leallt a nyugdijfolyositas es havi 2000 hrivnyabol tengodnek az emberek, vandorolnak Oroszorszagba. Mekkora szarok ezek az europaiak hogy igy olik egymast.

Kormanyszinten erdeket ervenyesiteni a kulfoldi nagytokevel szemben nem olyan konnyu afrikaban. Libia megprobalta par eve, aztan hogy-hogy nem elsoporte az elnokot egy forradalom.

"Én mint egyén, nem tehetek arról hogy mennyi lábnyoma van európának a többi országhoz képest."
Errol mar nem veled akarok vitatkozni, csak kikivankozik belolem.

Teljesen altalanos velekedes hogy az okologiai labnyom nem a te hibad, hanem a cege ami abbol el amit te vasarolsz, meg a kormanye amire te szavazol, hogy nem tiltja meg.
"En ugyan haszonelvezoje vagyok az osszes kartekony globalis folyamatnak, es elhiszem hogy az evszazad vegere osszeomlik a civilizacio ha nem csokkentjuk azonnal es drasztikusan a hulladek- es uveghazhatasu gaz kibocsajtast, de szemelyes felelossegem nincs benne, csak a kollektiv kozossegnek van aminek a tagja vagyok, es mindenki mas hozzon aldozatot de en nem fogok."

Most konkretan kornyezettudatos emberek gyujtjak fel azt a varost ami egy globalis klimaegyezmenyt inditott el, hogy ne kelljen kevesebb benzint fogyasztaniuk.

csakférfi 2018.12.04. 16:12:35

@erkölcsi hulla:
Értem....ne hivtkozzak 4-500-200 éves torténetekre.

"Politico leleplezése, habár viszonylag régi dolgokat elevenít fel, érdekes következményekkel járhat az elnökválasztási kampányban is, hiszen a demokraták legesélyesebb elnökjelöltje, Hillary Clinton, a Szenátusban támogatta a Közel-keleti ország lerohanását. Még pikánsabbá teheti az eseményeket azonban az a tény, hogy a republikánusok elnökjelöltségért küzdő politikusai külpolitikai kérdésekben arra a Paul Wolfowitzra támaszkodnak, aki jelenleg Jeb Bush floridai kormányzó legfőbb külpolitikai tanácsadója, és aki az iraki háború egyik megálmodója volt."

orientalista.hu/politico-az-usa-pontosan-tudta-hogy-nincsenek-tomegpusztito-fegyverek-irak-birtokaban/

Valljuk be. Évszàzadojon keresztül sikerült a fehér embert leamortizàlni erjökcsileg màs börszinü emberek elött.
Pusztàn üzleti megfintolàsbòl.
Erre akartam kilyukadni.
:)

csakférfi 2018.12.04. 16:15:33

@m.t.:
Làri-fàri......a bolygò leszarja a klímavàltozàst.
Nem figunk kihalni.
Mi emberek. De okulhatunk belöle.

erkölcsi hulla 2018.12.04. 16:26:56

@csakférfi: Még mindig amerikáról, és most a politikáról is beszélsz, holott a mostani afrikai fehérek irtásától kezdtünk. Még kértelek is hogy ne beszélj mellé, és ne 200 éves történeteket hozz fel érvként.

m.t. 2018.12.04. 16:43:07

@csakférfi:
Ez eleg meresz kijelentes igy ervek nelkul.
Mindenesetre jobb lenne most okulni, miutan leeg a faszom mar hiaba tudom hogy nem kellett volna a villamosvezetekre hugyozni.

m.t. 2018.12.04. 16:45:11

@erkölcsi hulla:
Azert az a mostani feherek irtasa is mar lassan 50 ev. Annyira sokan mar nem elnek azok kozul akik ebben reszt vettek.

csakférfi 2018.12.04. 16:45:24

@erkölcsi hulla:
Nem vagyunk jobbak mint az afrikai négerek.
Én meg erre utaltam. Irak lerohanàsa az olaj miatt szerinted mi?
Vagy Trump hallgatàsa ?

"Az elnök jelezte azt is, hogy nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött fegyvereladási megállapodásokat, mert - mint hangoztatta – "ha őrült módon felmondanánk ezeket a szerződéseket, Oroszország és Kína óriási hasznot húzna belőle".

m.hvg.hu/vilag/20181120_dzsamal_hasogdzsi_gyilkossag_szaud_arabia_mohamed_bin_szalman_donald_trump_amerikai_elnok

Ne legyünk màr képmutatòk.
Részemròl nincs harag! !

csakférfi 2018.12.04. 16:48:42

@m.t.:
:)
Gyakorlati ember vagyok nem elméleti.
Ezért "merész az àllítàsom".
A bajban az ember összefog és túlél.
Békében meg hàborúzni.....küzdeni....akar.
Àllítòlag.
Most még nincs baj....béke van.
:)

csakférfi 2018.12.04. 17:00:18

@m.t.:
Ja.......

"20 millió dolláros projektet 2012-ben fejezték be, és a következő években mind a 12 lakás elkelt (egy teljes szint ára 3 millió dollár volt). A jórészt megújuló energiát használó silóban kialakított lakosztályokat megpróbálták a lehető legkomfortosabbá tenni, a természetes fényt rengeteg lámpa, az ablakokat pedig váltogatható tájképeket megjelenítő képernyők helyettesítik, van sportolási lehetőség, moziterem. A telket a felszínen masszívan felfegyverzett őrök védik, és alkotói szerint legalább öt éven át fenntartható akkor is, ha teljesen elvágják minden központi hálózattól. A Condo olyan hamar betelt, hogy a kivitelező, Larry Hall újabb hasonló projektbe kezdett néhány mérfölddel arrébb egy másik rakétasilóban."

www.google.hu/amp/s/index.hu/gazdasag/2017/08/14/vilagvege_katasztrofa_strategiak_bunker/amp

Nagy elönyünk van a dínòkkal szemben.
A tudàsunk.
:)

m.t. 2018.12.04. 17:04:57

@csakférfi:
Jogos.
Csak csalodas ezt latni. Nyilvanvalo hogy kesobb nagyobb aldozatok meghozatalara leszunk kenyszerulve, mint amekkorara most nem vagyunk hajlandoak.

m.t. 2018.12.04. 17:11:31

@csakférfi:
Engem leginkabb az nyugtat meg ha ezt a tudast makroszinten is alkalmazzuk, mert ha az emberek nagy resze magara lesz hagyva, felek hogy kozejuk fogok tartozni, es nem a szerencses bunkerlakok koze :(
Meg lehet akarmennyire szep a bunkerelet (10:1 no-ferfi arany szuksegeltetik majd, Dr. Strangelove utan szabadon), azert csak visszaeses lesz a mahoz kepest.

csakférfi 2018.12.04. 17:15:01

@m.t.:
Én sem magamra gondoltam "túlélés" gyanànt.
Utàna meg majd megoldjàk akik életben maradnak.
:) :)

csakférfi 2018.12.04. 17:18:25

@m.t.:
Ja......ez a "kor" egy zsàkutca.
A visszaesés inkàbb visszafordulàs.
Én így "értelmezem".

erkölcsi hulla 2018.12.04. 17:24:52

@m.t.: "Azert az a mostani feherek irtasa is mar lassan 50 ev."

Azt hittem legalább te rendelkezel az értő olvasás tudományával.
Az volt az alaptézis, hogy ez MOST történik.,ezért nem kéne többszáz éves sztorikat felhozni. Persze ha a google saját márkás cenzúrázott keresőjével keresel rá, ilyen nincs, és nem is volt.

www.youtube.com/watch?v=ONs1gpwkCrk&t=40s

csakférfi 2018.12.04. 17:36:59

@erkölcsi hulla:
Elmagyaràznàd.
Nem értem az angolt. Megnyitottam a linket.

midnightcoder2 2018.12.04. 19:41:19

@m.t.: A kicsi négereknek alapvetően nem az a bajuk, hogy a csúnya fehér embernek mekkora az ökológiai lábnyoma, hanem az hogy kb. 10x annyian vannak amit amit az általuk lakott terület az általuk használt mezőgazdasági technológia mellett képes eltartani. És azt a 10x annyi négert nem a csúnya gonosz fehér ember csinálta hanem az ő derék szüleik és nagyszüleik az elmúlt 80 évben ami alatt megtízszerezték a létszámot. Mint ahogy nálunk is igen szar lenne az átlagpolgár élete, ha 100 millióan laknánk itt. Pedig itt nem az ásóbot a mezőgazdasági technológia csúcsa.

midnightcoder2 2018.12.04. 19:45:25

@csakférfi: Egy-egy kisebb közösség sokáig meg tud maradni - különösen, ha egy hajdani nagyobb maradványa - de biztos lehetsz venne, hogy szép nagy szelekció eredménye az ottani átlagpolgár is. Azaz a 10 gyerekből megéli a szaporodóképes kort úgy kettő. Így féken lehet tartani a káros mutációk nagy részét.

De ha ezt a szelekciót megszünteted, mint ahogy azt mi tesszük, akkor a génállomány előbb-utóbb romlani fog. A kedvezőtlen kombinációk, a káros mutációk keletkeznek, és immár tovább is tudnak örökítődni.

csakférfi 2018.12.04. 21:24:02

@midnightcoder2:
Hmmmm.........

"Transzkripció terméke: egy több ezer bázisból álló hosszú RNS-molekula; ez az elsődleges átírat. Feldolgozása: kivágás, összeillesztés=splicing. Elsődleges átírat exont (aminosavat meghatározó bázisszekvencia) és intront (jelenleg nem tudjuk funkcióját) tartalmaz."

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Transzkripció_(biológia)

Vannak még "nem ismert" funkciòk a genetikàban.
Ezért a kijelentéseid zöme fikciò.
Mintahogy az én àllàspontom is.
:)

m.t. 2018.12.05. 07:59:22

@midnightcoder2:
Egyszerűsítés, általánosítás. A sztereotípiával ellentétben Afrika túlnyomó részén már túlléptek azon hogy az élelmiszer ellátás legyen a legfőbb gondjuk.
Leginkább a saját korrupciójuk tartja sakkban őket, + a gyarmathatalmak politikai nyomásgyakorlása. Kína még viszonylag jó fej, ők puszta üzleti alapon vásárolnak fel mindent és semennyire nem avatkoznak bele a politikába. De Franciaország, UK és az USA nem riad vissza hogy puccsal fenyegessen, ha nem adják el nekik a bányákat olcsón, és nem kizárólag az ő fos termékeiket vásárolják. A Francia gyarmatoknak egyenesen politikailag meg van tiltva, hogy saját ipart hozzanak létre.

A fehér ember ökológiai lábnyoma alatt azt értettem (ami barna ember meg sárga ember lábnyoma is mostanság), amikor a folyóikból nulla szabályozással kibányásszák a homokot az építőiparhoz, vagy a ritkafémeket az elektronikaiparhoz, és emiatt a kicsi néger termőterülete elpusztul. Meg amikor hasonló eszközökkel meg vannak győzve hogy vásárolják fel a szemetünket, és pakolják le valahol a határaikon belül ahol jónak látják.

Baratkozzatesteddel.blog.hu 2018.12.06. 15:53:20

Kösz, hogy olvastatok és kommenteltetek! Végigolvastam mindegyik hozzászólást, most csak 1-2 szálra fogok reagálni:

1. a kommentek egy részéből úgy értettem, hogy többen mellőznétek vagy ellenzitek az emberkísérleteket gátló szabályokat. Az érveitek közül megmaradt az, hogy efféle szabályok hátráltatják a fejlődést, vagy hogy úgyse lehet szabályokkal megakadályozni a tudományos újításokat. Az is felmerült, hogy a szabályok az egészségügyi lobbi termékei, akik félnek, hogy az innovációk feleslegessé teszik őket (ahogy írtátok: a nem-baleseti sebészeket), vagy legalábbis csökkentik a piaci értéküket.

Látjátok az érem másik oldalát? Tudtok mondani érvet az emberkísérleteket etikailag szabályozó törekvések mellett?

2. a kommentfolyam egy másik szálja a fenntarthatóság, népességnövekedés, környezetszennyezés, globális társadalmi egyenlőtlenségek. csecsemőhalandóság felé kanyarodott. Kíváncsi vagyok a véleményetekre az ezekben a témákban írt cikkünkről: baratkozzatesteddel.blog.hu/2018/05/28/civilizalt_testbaratsag

Visszhangoztátok asszem azokat a nézeteket, amik szerint a csecsemőhalandóság a civilizáció fejlődésével csökkent, a felnőttkori várha élettartam pedig nőtt. Én úgy tudom, ez nincs így, a civilizáció előtti/melletti kultúrákhoz képest a legnagyobb csecsemőhalandóságot, legrövidebb élettartamot és a legrosszabb életszínvonalt a civilizáció (itt ebben az értelemben értve: baratkozzatesteddel.blog.hu/2018/05/28/civilizalt_testbaratsag) okozta, és a kezdeti mélyrepülés után kompenzáló technikákkal küzdöttük fel újra ezeket a mutatókat. Úgy, hogy az élettartam csak kicsit lett nagyobb a mai jóléti társadalmakban a törzsi életmódot folytatókhoz képest, az életszínvonal pedig rosszabb maradt.

A civilizáció "világ és emberképe", és a belőle fakadó életmód pedig döntően befolyásolta a népességnövekedést, környezetszennyezést, társadalmi egyenlőtlenségeket (és egyébként az egészségi állapotot testi és lelki szinten, a járványokat, a háborúkat, bűnözést, függőségeket).

Szerintem az általatok boncolgatott globális kérdésekben célszerűbb történelmi távlatokat figyelembe venni, a keresztmetszeti, jelenidejú képből nehezebb megfejteni az összes fontos részletet.
süti beállítások módosítása