tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Placebózd be magad!

2018. május 04. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

 

Tudományos tény, hogy a placebó valódi, testi változásokat is elindít. Nem minden betegség gyógyítására alkalmas, és nem is mindig 100%-os és tartós a hatása, mégis, igazolták a placebó-válasz létét a fájdalom, pszichiátriai problémák, autoimmun betegségek enyhítésében, és a sportteljesítmény növelésében.

 

A testi érzetek az egyik főszereplői a placebó hatásnak. Ha beveszel egy tablettát, és monitorozod magad, milyen hatást gyakorol a testedre, az összes kis érzet, amit észreveszel magadon, megerősítheti a hitedet, hogy ez a tabletta tényleg és gyorsan hat. Még akkor is, ha ez az érzet kellemetlen (pl. kicsit lemegy az energiaszinted, szédülsz), azt jelentheti, hogy „érzem a gyógyszer mellékhatását, tehát ez a gyógyszer biztosan hat”. Az efféle hiedelmek, vélekedések az egyik központi mozgatórugói a placebó-hatásnak.

 

A vicc az, hogy az észrevett testi érzetek lehet, hogy maguktól is bekövetkeztek volna, te mégis a tablettához kötöd a megjelenésüket. A pulzus, a testhőmérséklet, az energia szint állandóan változik, ha odafigyelsz a testedre, kb. mindenhol érezhetsz spontánul is egy enyhe bizsergést, a fájdalom is, sokszor pár perc után változtatja az intenzitását. De ha elhiszed, hogy ezeket egy gyógyszer okozta, azzal felerősítheted a gyógyszerbe vetett hitedet, és felerősítheted az érzeteket magukat, és a placebó-hatást is.

 

Pl. sebgyógyuláskor, ha a jelentkező bizsergést a gyógyulás jeleként értelmezed, hamarabb és szebben beheged. Ha gyulladásként, akkor pedig lassabban és problémásabban gyógyul.

 

 

A hétköznapokban, betegség nélkül is teszünk apró gesztusokkat a testünk egészségéért: c-vitamint és más kiegészítőket eszünk, sétálunk egyet, tisztálkodunk, eszünk, pihenünk vagy relaxálunk. Ezek közben a hétköznapi gesztusok közben is észreveheted a tested jelzéseit, és elmélyítheted a hitet, hogy ebben a pillanatban a saját egészséged erősödik: a vitamin feldobja az immunrendszered, a séta edzi a keringésedet, a tisztálkodás szépíti a bőrödet, az evéssel nélkülözhetetlen tápanyagokkal látod el magad, a pihenéssel testnek és léleknek is életfontosságú töltődést adsz… Ezzel erősítheted a hétköznapi placebó hatást.

 

 

dr. Tihanyi Benedek T.
testtudat tréner, jógaoktató, kutatóorvos
hírlevél, facebook lap, vlog
baratkozzatesteddel.blog.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr4813889294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása