tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Gyógyszerek ütik egymást és a szerveidet? Ne hagyd!

Gyógyszerkölcsönhatások legyőzése 2 lépésben:

2019. szeptember 07. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

A gyógyszerektől nagyon szép dolog lenne, ha jótékony hatásaik egyszerűen összeadódnának, mellékhatásuk pedig nem is lenne.

A valóságban azonban, a gyógyszerek közt gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel, amik adott esetben gyengítik vagy kioltják a várt jótékony hatást, sőt, akár megsokszorozhatják egymás káros hatását (a jelenségről írt angol wikipedia cikket ellenőriztem, és helytállónak tűnt). Ugyanis, a különféle hatóanyagok, származzanak akár a gyógyszerekből, akár a mellettük fogyasztott ételekből, italokból, gyógyhatású készítményekből, befolyásolhatják egymás felszívódását, lebontását és kiürítését, és magát a célszervekre való hatásukat is. 

Ez pedig egész gyógyszerszedési láncreakciót indíthat el, hiszen mi lesz a leggyakoribb válasz a nem-elég erős gyógyszerhatásra, vagy a mellékhatásokra? Több vagy újabb gyógyszerek felírása, ami egy ördögi körben erősíthető a gyógyszerkölcsönhatásokat is.

A gyógyszerkölcsönhatások erősebben felléphetnek idősebbeknél, akik amúgy is általában több (adott esetben sok, és néha rengeteg) gyógyszert szednek. Az orvosi egyetemen elvileg tanuljuk a legfontosabb gyógyszerek közti kapcsolatot. De mivel már csak száz gyógyszer között is majdnem ötezer-féle kölcsönhatást kéne megjegyeznünk, és sokan nem is kettő, hanem sokkal több gyógyszert szednek egyszerre, ami tovább növeli a kombinációk számát, ezért a jelenlegi orvosi gyakorlatban irreális a gyógyszerkölcsönhatások teljeskörű szűrése. 

Erre a problémára régóta felfigyeltek, és készítettek is olyan ingyenes honlapokat és alkalmazásokat, ahová a szedett gyógyszerek neve bepötyöghető, hogy a képernyőn azonnal megjelenhessen az esetleges veszély. Az elérhető kínálat közül a magyar nyelvű drinfo.aeek.hu/interakcios-vizsgalat lapot teszteltem sikerrel. Pl.  az egyes szívgyógyszerekben lévő digoxin, és a vízhajtó hatású furoszemid ismert káros gyógyszerkölcsönhatását ügyesen kimutatja a honlap. Az angol nyelvű www.webmd.com/interaction-checker/default.htm előnye ehhez képest, hogy nemcsak a kölcsönhatás veszélyességi szintjét, hanem a kölcsönhatások mechanizmusát is ismerteti. 

A korábban elérhető alkalmazásokhoz képest egy fontos újítást vezetett be Karda Edith, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának hallgatója - számol be róla a Transindex.ro. Az általa fejlesztett Medinfo app, szülőanyja szerint ugyanis az első olyan kezdeményezés, ahol a gyógyszerek kombinációja mellett a felhasználók rákereshetnek majd a különböző élelmiszerek és italok, sőt, vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények gyógyszerekkel való káros kölcsönhatására is. Edith eddigi munkájában a vizsgált 1000 gyógyszer legalább 65%-a 100 másik gyógyszerrel áll negatív kölcsönhatásban.

Tervei szerint: "Egy hatalmas adatbázis áll majd a felhasználók rendelkezésére, 11.292 fajta gyógyszerrel, amit folyamatosan bővítenék, és ami tartalmazza a kísérleti termékeket is. [...Itt] a betegek, kémikusok, dietetikusok, orvosok és bárki könnyedén meg tudja nézni, hogy a felírt gyógyszereik egymással milyen kapcsolatban állnak."

Az apphoz használt adatbázis jelenleg nem felhasználható szélesebb tömegek számára, de ha sikerül vállalkozást építeni az ötletére és eddigi eredményére, akkor megvásárolhatja a szükséges jogokat. Drukkolok neked, Edith, és gratulálok a munkádhoz! 

Ahogy olvastam a kezdeményezésről, megdobbant a szívem. Nagy örömmel látok minden kezdeményezés, ami segíthet abban, hogy az orvosok erősebben megélhessék szakmájukban az emberre figyelés-, az empátiaadás-, a személyes kísérés-, a gyógyulás önismereti mélységéhez kísérés művészetét. Ha az ésszel felfoghatatlan mennyiségű adat megjegyzése és állandó frissítése, és az adminisztráció terhének nagy részét egyszer leveszik a kórházi orvosok válláról, akkor ki tudja... talán még én is felveszem a fehér köpenyt. 

Addig viszont, maradok a testbarátság és a testtudat terjesztésénél: kövesd a következő cikkekért a blogomat, a következő programjaimért pedig a facebook lapomat és a hírlevelemet.

Tipp: 
1. Ha van ismerősöd, különösen idősebb rokonod, aki több gyógyszert szed egyszerre, futtasd le a gyógyszerkölcsönhatások elemzését! 
drinfo.aeek.hu/interakcios-vizsgalat 
Kb. 1 perc munka árán életfontosságú infókhoz juthatsz, és súlyos mellékhatásokat előzhetsz meg! 
2. Az alkalmazások által kiadott eredményt aztán mindig ellenőriztesd szakemberrel, orvossal! Ne hagyd el saját szakálladra, csak a világháló tanácsára a beállított vagy javasolt gyógyszereket.

Kérés:
Ha kipróbáltad ezt vagy efféle gyógyszerinterakciós alkalmazást, és jelzett valamilyen kölcsönhatást, számolj be róla! 

Ha kérdésed vagy véleményed van a cikkről, oszd meg velem kommentben vagy drótpostán! Ha tetszett az írás, nyomj rá egy lájkot, és oszd meg azokkal, akik hálásak lesznek neked érte! 

dr.Tihanyi Benedek
testtudat tréner, jógaoktató, meseterapeuta, kutatóorvos
hírlevél, facebook page, vlog, e-mail
baratkozzatesteddel.blog.hu

(Fotók: https://janaburson.wordpress.com. MEDIjobs.ro)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr6315048956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása