tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

A 9 legfeltöltőbb szokás

Így legyél jófej a saját testeddel a hétköznapokban!

2020. április 02. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

A testbarátság, vagyis saját magad elfogadása, "jól" tartása és szeretete a testeden keresztül segíthet boldogabb, egészségesebb, jobban kommunikáló és ökóbb emberré válni.

Itt most 9 pontba szedtem neked, mik azok a konkrét szokások és attitűdök, amik által még barátságosabb tudsz lenni a testeddel. Böngészd végig, és számold össze, hány pontban vagy elégedett a jelenlegi helyzettel, hány pont van, amiben szeretnél fejlődni, és hány pont tűnik elsőre teljes nonszensznek! 

image202004270003.jpg

  1. Figyelek a testtartásomra és a mozgásmintáimra, miközben használom a testemet a hétköznapokban.
    Észreveszem, ha kényelmetlen valami a mozgásrendszeremnek, és változtatok rajta. Ügyelek például a gerincem, karom és kezem, lábam és talpam, szemem, gégém és medencém komfortjára és feszültségmentességére, akár ülés, akár járás, sportolás vagy kütyüzés közben is.
  2. Figyelek a légzésemre, ezzel segítem őt, hogy úgy történhessen, ahogy szükségem van rá. Engedem sóhajtozni, mélyülni, és bárhogy változni, ami felszabadító és kényelmes. 
  3. Észreveszem az alvásra és pihenésre való igényemet, a fáradtság és kimerültség jeleit, és tudatosan döntök arról, hogy vagy azonnal megadom magamnak a feltöltődést, vagy késleltetem a hiány kielégítését (záros határideig, jó okkal).
  4. Tudatosítom az éhségemet és szomjamat, gondoskodom ezekről a szükségletekről is. Észreveszem azt is, amikor a szervezetemnek más vagy kevesebb táplálékra van szüksége. Ha igényem van rá, akkor böjtölök (de soha nem éheztetem magam).
  5. Kíváncsi vagyok a szexszel, vagy érintéssel, vagy más (testi, társas) örömökkel kapcsolatos érzéseimre. A környezetemre is tekintettel maradva megkeresem azt, amire vágyom, és megengedem magamnak. Emlékszem arra, hogy nemet mondhatok olyan lehetőségekre, amikre nincs szükségem.
  6. Tájékozódom, milyen higiénia lépésekre és életmódbeli szokásokra van rendszeresen szükségem a fizikai egészségem hosszú távú megőrzéséért, és megadom magamnak.
  7. Elfogadóan figyelek az érzelmeimre és azok testi lenyomataira. Készen állok arra, hogy kiderítsem az érzelmek mögött lévő szükségleteimet, és gondoskodjak róluk. Az érzelmeimet, és a belőlük fakadó testi feszültségeket nem nyomom el, nem hagyom figyelmen kívül, legfeljebb késleltetem.
  8. A testemre úgy tekintek, mint az énem egyik része, vagy mint ami a személyiségemmel szétválaszthatatlan egységet alkot. Keresem, hogyan forduljak felé elfogadással és megelégedéssel, még a „hibái” felé is. Készen vagyok arra, hogy játékos és spontán legyek a testemmel, felszabadultan éljek és mozogjak benne, legalább időről-időre. Kíváncsi vagyok arra, mit mutat, éreztet, üzen a testem, törekszem arra, megértsem magam rajta keresztül, és hogy gondoskodjak róla és az igényeimről, amik benne tükröződnek.
  9. Ápolom az ösvényeket, amik a testembe, mint biztonságos otthonba vezetnek. Keresem és táplálom a testben rejlő erőforrásokat, ami nyugalmat és energiát ad a kihívásokhoz, és biztonságot ad ahhoz, hogy kifelé kapcsolódjak.

testbaratsag_1.jpg

Ez a kilenc pont a fizikai jólléthez legfontosabb szokások és hozzáállások tárháza, amiket a saját bőrömön kísérleteztem ki. Számomra inkább törekvések, nem pedig erkölcsi parancsok. Nem attól lesz valaki "OK ember", hogy ezeket betartja. Azért írtam le, mert amióta rájuk találtam, javítja a hétköznapi közérzetemet, ha emlékszem rájuk, és közelítek feléjük.

Azt is tapasztaltam, hogy a kilenc pont némelyike néha megvalósíthatatlan, mert más belső mechanizmusaim erősebbek. Sok fontos felismerést hoz az, amikor a testbarátsággal ellentétes részeim felszínre törnek, és ahelyett, hogy elnyomnám vagy szégyellném őket, vagy tudatlanul hagyom őket érvényesülni, elkezdek figyelni rájuk, és megérteni, miért és hogyan akadályozom, hogy jól legyek a bőrömben. A meghaladásuk néha sok belső erőforrást igényel, néha pedig külső segítséggel a legkönnyebb (például ha evés-, alvás-, vagy szexuális-, stb. zavarral találkozunk). 

A testbarátsággal ellentétes belső mechanizmusok megértése lépésről-lépésre visz egyre közelebb ahhoz, hogy még barátságosabb lehessek magammal. A testtel való barátságos kapcsolat ápolása egyre több energiát ad ahhoz, hogy változzak. 

Írd le a kommentek közt, hány pontban voltál elégedett magaddal / hányban nem / hány tűnt nonszensznek!
Ha van még ötleted, hogyan tudunk barátságosak lenni a testünkkel, szintén tedd közkinccsé idelenn! 

Ha pedig szeretnél személyes kísérést kapni tőlem a testbarátság felé, vagy életmódtanácsot vagy jógára volna szükséged, fordulj hozzám bátran! 

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató
, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr7515584298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása