tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Materialista meditáció

Spiritualitás kőracionálisoknak is!

2020. március 31. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

Egyesek szerint a tudomány ellentétben áll a vallásossággal, a materializmus a spiritualitással. 
Járjunk a végére együtt: feloldhatóak-e ezek az ellentétek? Tarts velem egy Élményjógás materialista meditációra!

Meditálj* velem egyet a világ és az énünk anyagi természetén, és figyeld meg, hoz-e különleges vagy transzcendens élményt a fizikában való elmerülés! A gyakorláshoz válassz ki a környezetből egy tárgyat vagy élőlényt (pl. szobanövény), amire összpontosítani tudsz a meditáció során: 

A meditáció első részében (1:12-től) a fizika szemüvegén keresztül tekintünk rá a minket körülvevő anyagi világra és a testünkre, mint énünk anyagi részére. Megtapasztalhatod:

  • Milyen élmény minden érzéki tapasztalatot (látás, hallás, tapintás és hőérzés, szaglás, ízlelés, testi érzékelés), minden érzékszervet és mozgatószervet az anyagi világ részeként elképzelni: mintha az anyagon keresztül érzékelnéd az anyagot, és az anyagon keresztül mozgatnád az anyagot? 
  • Milyen élmény úgy érzékelni mindent és mindenkit, mint ami teljesen hasonló anyagi építőkockákból épül fel, amire teljesen azonos természeti erők hatnak?
  • Milyen élmény úgy gondolni a téged felépítő anyagokra, mint ami állandó cserélődésben és körforgásban van, és amin osztozkodsz a jelenlegi, múltbéli és jövőbéli élőlényekkel és tárgyakkal?
  • Milyen élmény elképzelni az atomjaid történetét, amik végigkísérték a Föld és az élet keletkezését, sőt, csillagok méhében születtek, vagy akár egészen az Ősrobbanást követő pillanatokig visszavezethető a származásuk?
  • Milyen élmény úgy tekinteni az anyagra, mint ami az energia megnyilvánulása, mint ami nem más, mint kicsi térbe sűrített rezgés? Belegondolni, hogy az Univerzum minden részecskéjének és energiájának a korábbi alakja ott volt egyetlen pontszerű térben, a világ születése előtt? 

A meditáció első felében tehát élményszinten kapcsolódhatsz a fizika modelljeihez az anyagi világról. Anélkül, hogy akár feltennénk akár kizárnánk azt, hogy csak az anyag létezik, semmi más (se anyagtól független tudat, se Isten). 

második részben (26:09-től) viszont a különböző világképekkel való viszonyodat tudatosíthatod. Megtapasztalhatod, számodra milyen élmény arra gondolni, hogy:

  • "A tudatod és a teljes lényed kizárólag anyagi folyamatok eredménye."
  • "Az univerzum kialakulásában csak természeti erők vettek részt."
  • "A tudatod kialakításában nem-anyagi folyamatok is részt vesznek."
  • "Az univerzumot egy teremtő (szándék, tudat, szellem, Isten) teremtette."

Így a meditáció révén kiderítheted, milyen érzés e különféle filozófiai nézőpontokkal találkozni, vagy akár a játék kedvéért, teljesen belehelyezkedni*. Ezen keresztül tudatosíthatod és árnyalhatod is, végső soron mit gondolsz a világ és az éned létezéséről: anyagi (is) vagy szellemi (is)? 

A személyes élményem a materialista meditációval az az, hogy megmutatja az összetartozásomat a többi emberrel, élőlénnyel, és tárggyal. Az énem elszigeteltségének, univerzális magányának az érzését finomítja. Felébreszti a testbarátságot: a kíváncsiságomat, figyelmemet és tiszteletemet a testem, a sejtjeim és az életfolyamatok felé. Nyugalom származik abból a nézőpontból, hogy egy Rend része vagyok, egyféle rendben vannak és működnek a dolgok. Elmozdít a megértés és elfogadás felé, akár saját magam felé, akár mások viselkedése felé - és így levesz valamennyit a szégyen és hibáztatás terhéből. A materializmus számomra transzcendens és spirituális élményekhez vezet. A tudomány modelljei és elképzelései arról, hogyan is épül fel és működik a világ, mélyítik bennem az ámulatot, néha a csodálatot, néha az áhítatot az élet felé. 

S hogy az anyagtól független létezik-e szellem, Isten? Nem tudom. A materialista világkép hosszabb ideig dominált az életemben, ezért otthonosabb, de az idealista világkép is komfortos. Azt tudom, hogy a tudomány se lép fel azzal az igénnyel, hogy a végső igazságot kimondja ezekben a kérdésekben. Modelleket állít fel, amik valamilyen szempontból fedik a tapasztalatokat, de vállaltan korlátozott érvényességűek. A szellem és Isten kérdése ezen érvényességi határon kívül fekszik.

Amit viszont biztosan tudok az az, hogy sok konfliktus származhat abból, ha az emberek a világnézetük alapján elkezdik megítélni, vagy megpróbálják meggyőzni egymást. Számomra felszabadító az a nézőpont, ami szerint a különféle világnézetek egyszerre érvényes igazságok, amik békésen tudnak egymás mellett élni, anélkül, hogy valamelyiknek végső győztes igazságként a többi fölé kéne kerekednie. És azt is gondolom, hogy:

Minél pontosabban letisztázzuk azt, hogy hogyan is vagyunk a saját világnézetünkkel, annál nagyobb belső tér keletkezik más nézetek elfogadásához és megértéséhez.

És minél több nézőpontból tudunk ránézni a világra és magunkra, annál többet értünk meg belőle. 

Szeretnél személyes kíséretet kapni tőlem a testeddel és a Világgal való viszonyod fejlesztésére?
Fordulj hozzám bizalommal.

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner

 

* Ha olyan világképpel találkozol a meditációban, ami számodra elfogadhatatlan, akkor figyelheted kívülről, milyen számodra, hogy létezik ez a nézőpont, milyen érzéseket táplálsz felé. 

Ha mentálisan érzékeny állapotban vagy, akkor a videóban látható gyakorlat biztonságos elvégzéséhez konzultálj egy szakemberrel.

A videóban elhangzott tudományos megállapításokért köszönet minden fizika tanáromnak, tankönyvemnek, segítő fizikus barátaimnak, a wikipedia-nak és a kurzgesagt-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr7815577040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása