tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

Betegséggel jógáznál? Így tudsz biztonságosan!

2020. március 27. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

A jóga gyakorlásának eredetileg alapfeltétele volt a testi-lelki egészség. Ehhez képest manapság a jógához fordulók jelentős része éppen valamilyen betegség, vagy legalábbis panasz enyhítésére fordul a gyakorlás felé. 

A betegségek gyógyítására a jóga hagyománya külön rendszert dolgozott ki, személyreszabott vezetéssel. Ha tehát valamilyen betegséggel együtt szeretnél olyan jógaórán résztvenni, ahol az oktató vagy nem tud személyes figyelmet adni (pl. online óra, nagylétszámú csoport) vagy nem jógaterapeuta, akkor érdemes tudnod, hogy hogyan ne árts magadnak a gyakorlással. 

Egyrészről támpontot adnak a biztonságos gyakorlás szabályai, és közülük is az általános szabály, miszerint minden gyakorlatba fokozatosan, az ízületek semleges helyzete felől indulva menj bele, és ha fájdalmat érzel, gyere ki belőle. Különösen, ha épp valamilyen mozgásszervi panaszod van (pl. rándulás, zúzódás, csonttörés, beállt nyak, lumbágó), fokozatosan és fájdalommentesen terhelj csak. 

Másrészről, ökölszabályként álljon itt ez a folyamatosan bővülő táblázat, ahol a betegségek melletti oszlopban látod, melyik gyakorlat ellenjavallt, vagyis nem gyakorolható akkor sem, ha nem okoz fájdalmat. Az itt írtakat képzett gyógyító személyre szólóan felülírhatja, tehát inkább a csoportos, nem jógaterápiás órát látogatóknak fontos tudnivaló:

kezeletlen magas vérnyomás gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana)
nyaki gerincsérv, csigolyaelcsúszás gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana), halállás (matsyasana)
deréktáji gerincsérv derék hajlítása bármelyik irányba - pl. babapóz (balasana), gerinccsavaró gyakorlat (matsyendrasana), háromszögállás (trikonasana)
nyomásfokozódásra érzékeny nyaki-feji érelváltozás (súlyos érelmeszesedés, érfejlődési rendellenesség) gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana)
zöldhályog, szemműtét a közelmúltban, kezeletlen magas szemnyomás gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana)
akut valóságvesztés (tudatmódosító szer vagy pszichózis) jógagyakorlás kerülendő

 

A várandósság nem betegség, mégis egy megváltozott állapot. A jógát érintő pontos részletekről érdemes képzett gyógyítót megkérdezni, ismét csak ökölszabályként ellenjavalltak:

várandósság fordított helyzetek: gyertyaállás (sarvangasana), ekeállás (halasana), fejenállás (sirsasana), 
hasi nyomást fokozó gyakorlatok: fújtató légzés, hasonfekvő hátrahajlások (pl. kobraállás, íjállás), hátonfekvésből lábemelések (pl. csónakállás),
stb...

 

42084570_474633779687323_2842531037211262976_n.jpg

A listát folyamatosan bővítem és javítom, ha van saját tapasztalatod, tudásod a témában, tedd közkinccsé kérlek! 

Szeretnél biztonságos és személyre szabott jógaórákat kapni, akár betegséggel együtt is? Fordulj hozzám bizalommal! 

dr. Tihanyi Benedek T.
Élményjóga-oktató
, kutatóorvos, meseterapeuta, testtudat tréner 

 Köszönöm az ötleteket Kray Zsuzsa Élményjóga-oktató kollégámnak, és Csala Barbi jógaoktató kollégámnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr4915564652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása