tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Menekülés az állami egészségügyből

2018. június 01. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

"Az olcsó biztosítások megjelenése miatt jelentős felfutás előtt van a hazai magánegészségügy."

"A szélesebb körben elérhető hazai magánszolgáltatást egyre többször erőn felül az alsó középrétegek is megpróbálják igénybe venni..."

"...a társadalom ugyanis érzékeli, hogy az állami egészségügy cserben hagy bennünket."

 

Ezek a mondatok gondolkodtatak el leginkább a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatójával készült G7 interjúból.

3 kérdésem és 3 válaszom maradt utána:

 

1) Hogyan növelhetnénk az állami egészségügy színvonalát és megítélét, hogy kevesebb csalódás, harag vegye körül?

A negatív érzések egyik fő gyökere, hogy a betegek hiányt szenvednek az érzelmi támogatásban az orvosok részéről. Az orvosok attitűdformálásáért egész szervezetek dolgoznak, és bennük barátaim:

Artemisszió Alapítvány,

PAF Pozitív Attitűd Formálás.

2) Mit tehetsz te azért, hogy sikerrel járj az egészségügyben?

 Egyrészről, az orvos vállán, gyógyító-segítő szerepéből fakadóan nyugszik a felelősség nagyobb része abban, hogy közte és a beteg közt egy együttműködő kapcsolat alakuljon ki.

Betegként sokszor módosult tudatállapotban vagyunk, és csak sodródunk az eseményekkel. Mégis, 1-2 dologgal te is elősegítheted a hatékony közös munkát:

� Készülj előre listával, mik azok, amikről feltétlenül beszélni akarsz. A találkozó végén nézd át, hiányzik-e még valami, hogy készen állj a továbbindulásra.

� Emlékezz, hogy inkább az orvos van teérted, és nem te az orvosért. Jogodban áll tiszteletet és figyelmet kapni. Vedd elő az asszertív éned, ha ezeket kevésbé kapod meg, mint szeretnéd, és tedd szóvá. Kommunikálj őszintén és érthetően - amennyire tőled telik.

� A találkozó végén mondd vissza, mit értettél meg, mit kell tenned a jövőben / a következő találkozóig, és csekkoltasd le az orvossal.

 És persze, úgy is tehetsz a gyógyítás sikeréért, ha... támogatod az első pont végén említett szervezeteket :)

 

3) Miért csak akkor foglalkozunk az egészségünkkel, amikor már nincs? 

A jelenlegi TB-rendszerben sehogy se jelenik meg annak a jutalmazása, ha te időt, energiát, vagy pénzt fordítasz a saját egészséges megőrzésére. De a hazai magánegészségügyi biztosítóknál szintén leginkább csak tervek vannak erről.

Németországban már működik az a rendszer, hogyha az egészségügyi biztosítód felé vállalod, hogy pl. kellő testmozgással gondoskodsz magadról és a testedről, akkor fizetik neked, hogy sportolj.

Tudom, a civilizált kultúra tagjaként nem könnyű erre figyelni, mégis, bátorítalak arra, hogy barátkozz a testeddel! Figyeld az igényeit, és ha nincs sürgős más tennivalód, gondoskodj róla! (lásd még vlog posztomat)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr1114017238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.