tippek, élmények, vélemények a testi-lelki egészségről, jó közérzetről

Barátkozz a testeddel

Barátkozz a testeddel

a Civilizáció vs. az Egészséged

2018. május 30. - Baratkozzatesteddel.blog.hu

A civilizált népeknél négy megbetegedésből három megelőzhető lenne. A kis hétköznapi panaszoktól, a komolyabb megbetegedéseken át, a halálozásokig a döntő kiváltó okok a csontig rágott életmódbeli tényezők: mozgáshiány, táplálkozás, tartós stressz, káros szerek használata.

A legtöbben tudjuk, mi az, ami egészséges lenne. Te is kb. szó szerint el tudnád mondani a legfrissebb egészségügyi ajánlásokat:

·         Heti legalább 2,5 óra séta.

·         Egészséges kaják, szükséges mennyiségben és időpontban.

·         Kielégítő alvás.

·         Cigi, pia, drogok kerülése.

·         A stresszes időszakok mellett hatékony kikapcsolódás és feltöltődés. Olyan világkép vagy hit, ami segít eligazodni az életedben, értelmesség érzését adja.

·         Helyes testtartás és légzés, ergonómikus munkavézgés.

·         Minden nap feltöltő kapcsolódás másokhoz: megértő beszélgetés, barátságos érintés és ölelés (napi 20 perc), intim együttlétek.

Ezeket tudjuk. Többségében, mégse csináljuk. Az egészség életmód nagykövetei: orvosok, életmódtanácsadók, egészségfejlesztők rendre csalódottan látják, mekkora erőfeszítésük mennyire kevés hatást gyakorol a népesség életmódjára.

Szokások feladása nehéz. Mi a gyökere ennek? Ha megkérdezik az embereket, általában a körülményekre hivatkoznak, időhiányra és pénzhiányra. A kutatók ezt sokszor csak kifogásnak látják, pedig szerintem az embereknek igazuk van:

Időhiány: A civilizált kultúra, amiben élünk, az ismert legtöbb munkaidőt követeli meg tagjaitól, a fennmaradásáért és a fejlődéséért. Ha nem mondasz nemet arra, hogy egész életedet és véredet ennek szenteld, könnyen magával ránt a gépszíj. 
Pénzhiány: A civilizációval együttjáró hierarchizálódás miatt a társadalom többsége az összvagyon kisebb részén osztozkodik. Márpedig a pénz sokszor tényleg szükséges ahhoz, hogy egészséges ételeket szerezzünk, sportoljunk, vagy stresszoldó-személyiségfejlesztő módszereket tanuljunk.

A körülmények mellett a másik fő oka, amiért az egészségről való tudás és a szokások között akkora a szakadék: a testtel való személyes kapcsolat. Születésedtől kezdve tanulhattad, a test alárendelt. Elnyomni, tűrni vagy legalábbis késleltetni kell a szükségleteit. Panaszai csak akkor érdekesek, ha súlyosak. Ha tartósan ramatyul érzed magad a bőrödben, de nem vagy beteg, akkor azt csak simán el kell viselni. Ez a szemlélet az egyéni életutadon és a családi mintákon túl szintén a civilizált kultúrának a kísérőjelensége.

 

Az egészségre káros viselkedések mögött tehát nagyrészt a civilizáció hatása áll. Beszélnék én a fejével, de sajnos nem nézi a blogomat még. Úgyhogy egyenlőre, téged tudlak bátorítani: barátkozz a testeddel! A civilizáció tagjaként, ha te nem kezdesz el gondoskodni a testedről és az egészségedről, akkor nagy eséllyel senki se fog. Akkor is, ha idő és pénz szűkében vagy, van lehetőséged úgy dönteni, hogy teszel magadért:

·         Tanuld meg megkérdezni magadtól: hogy vagyok?

·         Tapasztald ki, hogyan tudod jól tartani a testedet,

·         mik azok az apró gesztusok, amiket napközben megtehetsz magadért (testtartás, lélegzés, rövid pihenések, jutalmazás)!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baratkozzatesteddel.blog.hu/api/trackback/id/tr9414012760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása